Hyppää sisältöön

UKM:s förvaltningsområde i budgetmanglingen

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 29.8.2014 10.04
Nyhet

Regeringen har enats om budgetpropositionen för 2015. Propositionen har beretts under budgetmanglingen 27.-28.8. och grundar sig till de centrala delarna på de avgöranden som gjordes i planen för de offentliga finanserna i våras och i regeringsprogrammet i juni. Under budgetmanglingen kom regeringen även överens om en tilläggsbudgetproposition för 2014 och beslutade om att säkerställa genomförandet av det strukturpolitiska programmet.

Tilläggsbudgetpropositionen godkänns vid statsrådtes session 4.9. och budgetpropositionen 15.9. Propositionerna offentliggörs efter statsrådets godkännande på finansministeriets webbplats. Riksdagen beslutar efter sin behandling om budgetpropositionen för nästa år i december.

Utdrag ur regeringens pressmeddelande i anslutning till budgetmanglingen 28.8:

Staten förser yrkeshögskolorna med kapital till ett belopp av 50 miljoner euro nästa år, och förbinder sig att senare förse universiteten med ett trefaldigt kapital motsvarande de placeringar som de erhållit från privata investerare. Effekten av den halvering av indexhöjningen av den statliga finansieringen av universitetens och yrkeshögskolornas verksamhet som ingår som en sparåtgärd i rambeslutet våren 2014 kompenseras till vardera högskolesektorn genom ett anslagstillägg av engångsnatur år 2015. Tillägget uppgår till 11,2 miljoner euro för universitetens och 5,4 miljoner euro för yrkeshögskolornas del. Anslag ur den tilläggsfinansiering på 70 miljoner euro som beviljats Aalto-universitetet överförs i jämna poster till den konkurrensutsatta finansiering som gäller samtliga universitet. Det belopp som ska överföras varje år är 11,7 miljoner euro.

För att avveckla anhopningen av sökande till högskolorna ökas antagningen till högskolor på viss tid med 3 000 platser inom branscher som är väsentliga med tanke på det framtida behovet av arbetskraft. Den andra fasen i yrkeshögskolereformen genomförs år 2015. Samtidigt överförs ansvaret för yrkeshögskolornas finansiering i sin helhet på staten.

Genomförandet av utbildningsgarantin för unga fortsätter genom att man säkerställer ett tillräckligt utbud av yrkesinriktad grundutbildning för unga i hela landet. Dessutom genomförs samhällsgarantin för unga genom att man vidareutvecklar studerandeurvalsprocesserna, tar i bruk en ny, enhetlig helhet för utbildning som förbereder för grundläggande yrkesutbildning samt genom att man utvecklar modeller för avläggande av grundexamen där man utnyttjar arbetsinriktade studiemetoder, studier på arbetsplatsen och olika sätt att ordna utbildning.

I detta skede går man inte vidare med planerna på att utsträcka läroplikten till det andra stadiet. Varje ung person som slutför den grundläggande utbildningen förpliktas som ett led i samhällsgarantin för unga att söka sig till utbildning på det andra stadiet eller till annan fortsatt utbildning. En ung person som inte får en utbildningsplats har rätt att om han eller hon så vill få påbyggnadsundervisning efter den grundläggande utbildningen, utbildning som förbereder för gymnasieutbildning eller för yrkesutbildning, en verkstadsplats eller en plats inom motsvarande utbildning. De anslag som reserverats för höjningen av läropliktsåldern fördelas på åtgärder för att förhindra att unga avbryter sin skolgång samt på åtgärder för att utveckla den grundläggande utbildningen.

För att förebygga marginalisering bland unga som riskerar att marginaliseras anvisas 7,3 miljoner euro.

Den vuxna befolkningens kompetensbas stärks genom att det anvisas 10 miljoner euro/år till riktad vuxenutbildning åren 2014–2015. För att bevara antalet läroavtalsplatser på nivån för 2014 anvisas 7,5 miljoner euro för detta ändamål.

Beloppet för anställning av skolgångsbiträden i anknytning till specialundervisning utökas med 10 miljoner euro.

För inrättande och utvidgning av språkbadsskolor reserveras 3 miljoner euro.

Av inbesparingen av bidraget till SHVS och studentbostadsstiftelsen för ersättning av hyreskostnader återtas 2,1 miljoner euro.

För konst, vetenskap, idrott och ungdomsarbete riktas 7 miljoner euro av de extra medel som frigörs ur Veikkaus fond för ofördelade vinstmedel. På detta sätt satsas på sysselsättningen av unga, sysselsättningen vid teatrar, museer och orkestrar och på byggandet av näridrottsplatser.