Hyppää sisältöön

Ändringar i högskolornas studerandeurval, bestämmelser som gäller studierätt, specialiseringsstudier och finansiering

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 14.11.2014 11.42
Pressmeddelande -

Statsrådet slog på fredagen den 14 november fast innehållet i regeringspropositionen som gäller fyra universitet och yrkeshögskolor. Ändringarna gäller universitetens och yrkeshögskolornas studerandeurval, studietider, specialiseringsstudier samt statsfinansieringen för högskolorna 2015.

1. Andra skedet av studerandeurvalet i högskolorna

Universitetslagen och yrkeshögskolelagen ändras så att högskolorna bör reservera en del av studierplatserna i den gemensamma ansökan för personer som inte tidigare har avlagt högskoleexamen eller mottagit studierätt som leder till högskoleexamen. Därutöver föreskrivs om högskolornas skyldighet att ta emot överflyttade studerade. Då den studerande får en ny studierätt förlorar hen den ursprungliga studierätten.

Framöver kan en studerande endast ta emot en studierätt som leder till högskoleexamen per termin.

Målet med reformen är att det ska bli lättare för en person som första gången söker till en utbildning att inleda högskolestudier och att kunna erbjuda fler en studieplats. Förslaget är en del av regeringens åtgärdshelhet för att förlänga arbetskarriärerna och man uppskattar att åtgärderna förlänger arbetskarriärerna med ca ett halvt år i början av karriären. Avsiktenär att lagändringarna träder i kraft den 1 januari 2105.

Ytterligare information: regeringsrådet Immo Aakkula (UKM), tfn 02953 30354


2. Ändringar som gäller studierätten

En studerande vid ett universitet eller en yrkeshögskola kan framöver under det första studieåret efter att studieplatsen mottagits anmäla sig som frånvarande om den studerande avlägger värnplikten, tjänst enligt civiltjänstlagen eller lagen om frivillig militärtjänst för kvinnor, är moderskaps- faderskaps- eller föräldraledig eller om den studerande på grund av sjukdom inte kan inleda sina studier.

I yrkeshögskolelagen tar man enligt förslaget in en bestämmelse som motsvarar universitetslagen, dvs. att frånvaro under yrkeshögskolestudier inte räknas om frånvaron beror på avläggande av värnplikt, tjänst enligt civiltjänstlagen eller lagen om frivillig militärtjänst för kvinnor eller moderskaps- faderskaps- eller föräldraledighet (s.k. lagstadgade orsaker).

Två till ett läsår kan dras av i såväl universiteten som yrkeshögskolorna om en studerande är frånvarande på grund av orsaker som inte är lagstadgade, och som inte räknas till studietiden.

Förslaget är en del av verkställandet av regeringens strukturpolitiska program. Målet är att minska högskolestuderandes frånvaro och förkorta studietiderna. Förslaget är en del regeringens åtgärdsprogram för att förlänga arbetskarriärerna. Meningen är att lagändringarna träder i kraft den 1 augusti 2015. De nya bestämmelserna skall enligt förslaget gälla studerande som inleder sina studier efter att lagen träder i kraft.

Ytterligare information: regeringssekreterare Laura Hansén (UKM), tfn 02953 30098


3. Högskolornas specialiseringsstudier

I universitets- och yrkeshögskolelagen införs bestämmelser om specialiseringsstudier. Universitetens och yrkeshögskolornas specialiseringsutbildningar riktar sig till personer som redan är i arbetslivet och de främjar den yrkesmässiga utvecklingen och inriktning inom olika områden. Universiteten och yrkeshögskolorna ordnar utbildningarna för personer som avlagt högskoleexamen eller för personer som enligt högskolan på annat sätt innehar tillräckligt med kunskap och beredskap för att delta i utbildningen.

Högskolorna kan ordna utbildning i form av specialiseringsstudier. Yrkeshögskolorna och universiteten kommer i samarbete med representanter för arbets- och näringslivet överens om utbildningens omfattning, mål, målgrupp och hur den studerande skall påvisa sin sakkunnighet. Till sin omfattning skall specialiseringsstudierna enligt förslaget uppgå till minst 30 studiepoäng.

Förslaget hänför sig till statens budgetproposition 2015 och behandlas i samband med den. Meningen är att lagändringarna träder i kraft den 1 januari 2015.

Ytterligare information: regeringsrådet Virpi Korhonen (UKM), tfn 02953 30391


4. Halvering av indexhöjningen för universiteten och yrkeshögskolorna

I statsrådets ekonomiska plan för den offentliga ekonomin 2015-2018, och det rambeslut om statsekonomin som ingår i den, beslöts att indexhöjningen för universitetens och yrkeshögskolornas verksamhet halveras 2015. Regeringen beslut under budgetmanglingen i augusti att halveringens verkningar kompenseras genom ett extra engångsanslag 2015.

Universitetslagen och yrkeshögskolelagen ändras nu temporärt så att budgetanslaget till universiteten och yrkeshögskolorna för 2015 höjs med hälften av avkastningsbeloppet för universitetsindexet och yrkeshögskoleindexet. Lagändringen är i kraft fram till slutet av 2015. På grund av kompensationen syns verkningarna av halveringen av indexhöjningen först i anslagen för 2016.

Propositionen hänför sig till budgetpropositionen 2015 och behandlas i samband med den.

Ytterligare information: regeringssekreterare Laura Hansén (UKM), tfn 02953 30098