Hyppää sisältöön

Koululaiskysely 2022: Harrastamisen tärkein syy on, että se on kivaa ja tekee iloiseksi

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 15.12.2022 12.18
Tiedote

Opetus- ja kulttuuriministeriön valtakunnalliseen Koululaiskyselyyn vastasi yli 164 000 ala- ja yläkoululaista 1 500 koulusta. Lapsilta ja nuorilta kysyttiin toiveharrastuksia, mitä harrastuksia he haluaisivat kokeilla ja mitkä ovat heidän tärkeimmät syyt harrastamiseen. Yhä useammalla (85%) lapsella ja nuorella on mieleinen harrastus verrattuna Koululaiskyselyn 2020 tuloksiin. Tärkein syy harrastamiseen on, että se on kivaa ja tekee iloiseksi. Koululaiskysely on osa Harrastamisen Suomen mallin toteutusta. Kysely järjestettiin viidennen kerran.

Tyttöjen suosituimpia toiveharrastuksia ovat ratsastus, eläinkerho, kuvataide, ruuan valmistaminen ja kiipeily. Poikien jalkapallo, parkour, tietokonepelit, biljardi/snooker sekä metsästys ja kalastus. Kuntosali ja lumilautailu/laskettelu on sekä yläkoululaistyttöjen että -poikien toiveiden kärjessä. 

Koululaiset saivat valita toiveharrastuksia ja mieleisiä kokeiluharrastuksia 81 harrastuksen valikoimasta. Alakoulun tyttöjen toiveharrastuksia ovat ratsastus, eläinkerho, kuvataide, ruuan valmistaminen ja kiipeily. Myös sirkus on noussut toiveiden kärkeen. Tytöt haluaisivat kokeilla kuvataiteen, elokuvan ja taidekerhon harrastamista. Alakoulun poikien suosituin toiveharrastus oli jalkapallo, kakkossijalla parkour ja tietokonepelit ja seuraavaksi metsästys/kalastus, jääkiekko ja mopot. Pojat haluaisivat kokeilla varsinkin parkouria.

Yläkoulun tyttöjä ja poikia kiinnostaa molempia kuntosalin ja lumilautailun/laskettelun harrastaminen. Tyttöjen suosikkilistalle ovat nousseet lentopallo ja soittimen soittaminen. Poikien toiveharrastusten kärjessä ovat myös biljardi, metsästys ja kalastus. Tyttöjä kiinnostaisi kokeilla kuvataiteen, muotoilun ja taidekerhon harrastamista. Parkour, historia ja koripallo kiinnostavat kokeilumielessä poikia.

Koululaisilla kiinnostusta kokeilla 10 harrastuslajia

Kaksi vuotta sitten mieleinen harrastus puuttui joka viidenneltä, nyt enää joka kuudennelta koululaista. Suurin osa heistä (58 %), joilla ei ole harrastusta, haluaisi löytää harrastuksen. Kaikista vastaajista uuden harrastuksen haluaisi aloittaa 51 %.

Lasten ja nuorten tärkein syy harrastamiseen on, että harrastaminen on kivaa tai tekee iloiseksi (42 % vastaajista). Toiseksi tärkeimmäksi nimettiin lajissa kehittyminen ja uusien taitojen oppiminen.  Lapsia ja nuoria kiinnostaa kokeilla keskimäärin 10 eri lajia.

- Koululaiskyselyn vastauksissa näkyy kaksi tärkeää viestiä: harrastamisen tulee tuntua lapsesta ja nuoresta hyvältä sekä heitä kiinnostaa kokeilla monia eri lajeja ja aloittaa uusi harrastus. Näihin molempiin vastaamme Harrastamisen Suomen mallilla panostaen ohjaajien osaamiseen ja harrastustarjonnan monipuolisuuteen koulupäivän yhteydessä, sanoo tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen

Koululaiskyselyn tuloksia käytetään Harrastamisen Suomen mallin toteutuksessa. Opetus- ja kulttuuriministeriö tukee harrastusten järjestämistä koulupäivän yhteydessä koulun tiloissa tai muissa tiloissa kuten urheiluhallilla tai museossa. Harrastukset tulee valita kunkin koulun oppilaiden toiveiden mukaisesti. Harrastamisen Suomen malli on käytössä jo yli 90 % manner-Suomen kunnista.

Opetus- ja kulttuuriministeriön Koululaiskyselyn tulokset

Lisätietoja: neuvotteleva virkamies Iina Berden, OKM, p. 0295 330 069

#Koululaiskysely #SuomenMalli

Aiheeseen liittyvää

Harrastamisen Suomen malli
 

Koulutus Kulttuuri Liikunta Nuoriso Petri Honkonen