Taide- ja kulttuurifestivaalit

Flow-festivaalit. KUVA: UM Opetus- ja kulttuuriministeriö tukee valtionavustuksilla valtakunnallisten taide- ja kulttuuritapahtumien toimintaa. Mm. festivaalien avustuksiin liittyviä kehittämistarpeita linjataan festivaalipolitiikan toimintaohjelmassa.

Toistuvina tapahtumina taide- ja kulttuurifestivaaleilla on keskeinen asema kulttuuripolitiikassa, sillä ne lisäävät mahdollisuuksia kulttuurin kokemiseen, harrastamiseen ja tekemiseen.

Tapahtumia järjestetään eri taiteenaloilla. Eniten on musiikkitapahtumia.
 
Opetus- ja kulttuuriministeriö tukee taide- ja kulttuurifestivaaleja myöntämällä harkinnanvaraisia valtionavustuksia vakiintuneille valtakunnallisille tapahtumille. Toimintaa voidaan tukea myös osana eri taiteenalojen edistämistä, esimerkiksi lasten taide- ja kulttuuritapahtumia tuetaan lastenkulttuurin määrärahoista. Suomen elokuvasäätiö (SES) tukee valtakunnallisesti merkittäviä elokuvafestivaaleja.

Opetus- ja kulttuuriministeriö edesauttaa festivaalien yhteistyötä tukemalla valtakunnallisten järjestöjen toimintaa.

Toimintaohjelma festivaalipolitiikan kehittämiseksi

Opetus- ja kulttuuriministeriön Taide- ja kulttuurifestivaalit – vahvistuva kulttuurinen voimavara toimintaohjelmassa (2017-2025) tuodaan esille keskeisimmät festivaalipolitiikan kehittämistarpeet.  Ohjelman mukaisesti ministeriö pyrkii uudistamaan muun muassa taide- ja kulttuurifestivaalien valtionavustustoimintaa.  
 
Tietoa taide- ja kulttuurifestivaaleista ja niiden vaikutuksista löytyy Kulttuuripolitiikan tutkimuskeskuksen (Cupore) selvityksistä.

 

Lisätiedot