Hyppää sisältöön

Uusi Team Finland Knowledge-erityisasiantuntija aloittaa New Delhissä toukokuussa

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 8.4.2024 15.34
Uutinen
Liisa Toivonen vuoristomaisemassa

Korkeakoulu- ja tiedepolitiikan erityisasiantuntijan tehtävään New Delhissä sijaitsevaan Suomen suurlähetystöön on nimitetty maatalous- ja metsätieteiden tohtori Liisa Toivonen ajalle 1.5.2024–31.7.2027. Team Finland Knowledge-asiantuntijoiden tehtävänä on seurata korkeakoulu- ja tiedepolitiikkaa, edistää yhteistyömahdollisuuksia ja näkyvyyttä kohdemaassa sekä avustaa suomalaisia korkeakouluja, tutkimuslaitoksia ja muita innovaatioekosysteemin toimijoita yhteistyön lisäämisessä alueen toimijoiden kanssa.

Liisa Toivosella on laajaa kokemusta Intiasta ja suomalaisesta korkeakoulutuksesta ja tutkimuksesta. Ennen New Delhiin siirtymistään hän on toiminut Karelia ammattikorkeakoulussa vanhempana tutkijana ja projektikoordinaattorina, toimitusjohtajana ja tuotekehityspäällikkönä BioAcademy Finland Oy:ssä ja mm. kansainvälisten asioiden johtajana Itä-Suomen yliopistossa. Pitkä tutkijanura yliopistossa keskittyi monipuolisesti mm. metsien kasvuun, maaseudun kehittämiseen, uusiutuvaan energiaan ja biotalouteen. Lisäksi kansainvälinen koulutuksen kehittäminen on ollut osa työtä kautta vuosien.

-   Olen tehnyt toistakymmentä vuotta yhteistyötä Intialaisten toimijoiden kanssa ja saanut seurata yhteiskunnan nopeaa kehitystä kohti maailman talousmahtien kärkijoukkoa, kertoo Toivonen. Maan rikkautena ja suurena haasteena on valtava määrä nuorisoa koulutettavaksi ja astumaan työelämään. Intiassa koulutusta kehitetään aktiivisesti, monella alalla tehdään huipputiedettä ja talous kasvaa. Vastakohtana infrastruktuurissa riittää kehittämishaasteita, lukutaidottomuus, köyhyys, luokkaerot ja korruptio ovat jatkuvasti läsnä. Intian merkitys maailmassa kasvaa. Siinä kehityksessä on Suomen tärkeä olla mukana mahdollisimman monella tavalla. Voimme saada paljon, mutta meillä on myös paljon annettavaa. Olen tyytyväinen, että saan olla tätä yhteistyötä edistämässä ja tuoda siihen verkostoni, vuosien kokemukseni sekä työelämässä että Intialaisten kanssa työskentelyssä!

Opetus- ja kulttuuriministeriön perustamaan verkostoon kuuluu kahdeksan korkeakoulu- ja tiedeasiantuntijaa, jotka toimivat Lontoossa, Los Angelesissa, New Delhissä, Pekingissä, Pretoriassa, Sao Paulossa, Singaporessa sekä Washingtonissa. 

Team Finland Knowledge -verkosto tukee ja vauhdittaa korkeakoulutuksen ja tutkimuksen kansainvälistymistä. Lisäksi verkosto tekee maakuvatyötä, jotta Suomi näyttäytyy houkuttelevana vaihtoehtona opiskelijoille, tutkijoille ja muille osaajille ja sekä rakentaa yhteyksiä osaamisen ja koulutusinnovaatioiden viennille.