Hyppää sisältöön

Urheiluministereiden mukaan vielä ei voida puhua Venäjän paluusta kansainväliseen urheilutoimintaan

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 4.5.2023 15.34
Uutinen

36 maan urheiluministerit ovat antaneet neljännen yhteisen julkilausuman liittyen Venäjän ja Valko-Venäjän sulkemiseen kansainvälisestä urheilutoiminnasta.

Ministereiden mukaan olympiarauhaa rikkoneen Venäjän ei tule käyttää urheilua hyväkseen oikeuttaakseen hyökkäyksensä Ukrainaan eikä Valko-Venäjän tule käyttää urheilua hyväkseen oikeuttaakseen osallistumistaan Venäjän hyökkäyssotaan.

Kansainvälinen Olympiakomitea (KOK) on 28.maaliskuuta antamassaan lehdistötiedotteessa tiedottanut uusista suosituksista koskien venäläisten ja valkovenäläisten osallistumista kansainväliseen urheiluun. KOK on päättänyt pitää sanktiot Venäjää ja Valko-Venäjää vastaan voimassa, mutta kansainväliset lajiliitot voivat palauttaa yksittäisten, neutraaleiden venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden kilpailuoikeudet tiukoin reunaehdoin.

Vaikka KOK on käsitellyt joitakin ministereiden 21. helmikuuta 2023 antamassa julkilausumassa esiin nostamia huolenaiheita, ministereiden mukaan jäljellä on edelleen merkittäviä kysymyksiä, jotka liittyvät muun muassa urheilijoiden sotilaallisiin yhteyksiin.

Ministerit kunnioittavat urheilijoiden oikeutta tulla kohdelluksi syrjimättä ja ministerit korostavatkin, ettei julkilausumassa ole kyse yksilön syrjinnästä kansalaisuuden ja passin perusteella, vaan reilun kilpailun takaamisesta. Ministerit toistivat näkemyksensä, jonka mukaan venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat eivät saa millään tavoin esiintyä kilpailuissa valtioidensa edustajina, mitä nähdään myös KOK:n suosituksellaan tavoittelevan.  

Kannanoton mukaan KOK:n ja kansainvälisten urheiluliittojen suositusten täytäntöönpanoa tullaan seuramaan tiiviisti tulevina viikkoina. Aiemmin ministerit ovat allekirjoittaneet kolme kannanottoa koskien Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia kansainväliseen urheiluun. 

Allekirjoittaneet maat:

Albania, Australia, Itävalta, Belgia, Bulgaria, Kanada, Kroatia, Kypros, Tsekki, Tanska, Viro, Suomi, Ranska, Saksa, Kreikka, Islanti, Irlanti, Italia, Japani, Korean tasavalta, Latvia, Liechtenstein, Liettua, Luxemburg, Alankomaat, Uusi-Seelanti, Norja, Puola, Portugali, Slovakia, Slovenia, Espanja, Ruotsi, Ukraina, Iso-Britannia ja Yhdysvallat.

Kannanotto: 4th statement on Russia's war on Ukraine and international sport

Lisätietoja:
johtaja Tiina Kivisaari, p. 0295 330 178
kulttuuriasiainneuvos Satu Heikkinen, p. 0295 330 102

Aiheesta aiemmin

OKM-uutinen 21.2.2023: Urheiluministerit: Venäjän ja Valko-Venäjän urheilijoiden sulkemista kansainvälisestä urheilutoiminnasta jatkettava
OKM-uutinen 8.2.2023: Pohjoismaiden ja Baltian urheiluministerit koolla
OKM-uutinen 1.11.2022: EU:n urheiluministerit tuomitsevat Venäjän aggression Ukrainaa vastaan
OKM-uutinen 8.7.2022: Urheiluministerikokous: Venäjä ja Valko-Venäjä erotettava kansainvälisistä lajiliitoista
OKM-uutinen 9.3.2022: 37 maan urheiluministerit julkilausumassaan: Venäjä ja Valko-Venäjä suljettava kansainvälisestä urheilutoiminnasta

Muualla verkossa

(KOK-tiedote 28.3.2023) Following a request by the 11th Olympic Summit, IOC issues recommendations for International Federations and international sports event organisers on the participation of athletes with a Russian or Belarusian passport in international competitions