Hyppää sisältöön

Urheiluministerikokous: Venäjä ja Valko-Venäjä erotettava kansainvälisistä lajiliitoista

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 8.7.2022 10.43
Uutinen

35 eri maan urheiluministerit antoivat torstaina 30. kesäkuuta toisen yhteisen julkilausuman, jossa maat vaativat, että Venäjän ja Valko-Venäjän urheilun kansalliset hallintoelimet tulee erottaa kansainvälisistä lajiliitoista. Maat antoivat ensimmäisen julkilausuman maaliskuussa.

Urheiluministerit kokoontuivat torstaina etäkokoukseen, jossa he päättivät yksimielisesti laatia julkilausuman. Julkilausuman mukaan Venäjän ja Valko-Venäjän urheilun kansalliset hallintoelimet tulee erottaa kansainvälisistä lajiliitoista. Lisäksi Venäjän ja Valko-Venäjän edustajilta tulee poistaa asema kansainvälisissä lajiliitoissa, kuten hallituksissa ja järjestökomiteoissa.

Kansallisten ja kansainvälisten urheilujärjestöjen tulisi harkita urheilukilpailujen lähettämisen keskeyttämistä Venäjälle ja Valko-Venäjälle.

Jos kansalliset ja kansainväliset urheilujärjestöt sekä muut tapahtumien järjestäjät päättävät sallia Venäjältä ja Valko-Venäjältä tulevien urheilijoiden (ml. urheilijat, virkamiehet ja managerit) osallistumisen urheilutilaisuuksiin, on urheiluministereiden mukaan selvää, etteivät he edusta Venäjän tai Valko-Venäjän valtioita.

Myöskin Venäjän ja Valko-Venäjän virallisten valtiollisten lippujen, tunnuksien ja kansallishymnien käyttö tulee kieltää.

Julkilausumassa kehotetaan kaikkia kansainvälisiä lajiliittoja ottamaan nämä periaatteet huomioon. Rajoitusten tulisi olla voimassa, kunnes kansainvälisten sääntöjen mukainen yhteistyö on jälleen mahdollista.

Ihmisoikeuksien kunnioittaminen ja valtioiden väliset rauhanomaiset suhteet ovat kansainvälisen urheilun perusta, julkilausumassa todetaan. Julkilausumassa kansainvälistä urheiluyhteisöä rohkaistaan osoittamaan edelleen solidaarisuutta Ukrainan kansalle tukemalla mahdollisuuksien mukaan Ukrainan urheilun jatkumista ja jälleenrakennusta.

Julkilausuma

Lisätietoja:  johtaja Tiina Kivisaari, p. 0295 330 178