Hyppää sisältöön

EU:n urheiluministerit tuomitsevat Venäjän aggression Ukrainaa vastaan

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 1.11.2022 15.23
Uutinen

Euroopan unionin urheiluministerit ovat Kansainvälisen olympiakomitean puheenjohtaja Thomas Bachille osoitetussa kirjeessään ilmaisseet huolensa Ukrainan tilanteen heikkenemisestä. Tilanne johtuu Venäjän jatkuvasta hyökkäyssodasta, jota Valko-Venäjä tukee. Ministerit toistavat kirjeessä vaatimuksen Venäjän ja Valko-Venäjän sulkemiseksi kansainvälisestä urheilutoiminnasta.

Ministerit korostavat, että Kansainvälisen Olympialiikkeen perusasiakirjassa mainitaan, että olympia-aatteen tarkoituksena on toimia ihmiskunnan harmonisen kehityksen hyväksi, edistää yhteiskuntarauhaa sekä ihmisarvon kunnioitusta. 

Ministerit pyytävät KOK:n johtokuntaa toistamaan 28. helmikuuta 2022 julkaisemansa kannanoton, jossa se on kehottanut kaikkia kansainvälisiä lajiliittoja siirtämään tai perumaan Venäjälle tai Valko-Venäjälle suunnitellut urheilutapahtumansa. Kansainvälisiä urheiluliittoja ja urheilutapahtumien järjestäjiä kehotettiin olemaan kutsumatta tai sallimatta venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden ja toimihenkilöiden osallistumista kansainvälisiin kilpailuihin.

Ministerit kehottavat kaikkia kansainvälisiä urheiluliittoja noudattamaan KOK:n kannanotossa esitettyjä periaatteita.

Ministereiden mukaan inhimillinen velvollisuus on suojella maailmanlaajuisten urheilukilpailujen eheyttä ja kaikkien osallistujien turvallisuutta. Kuten lausunnossa mainitaan, että jos tällaiset toimet eivät ole mahdollisia, on suositeltavaa, että kaikki liitot tai järjestäjät tekevät kaiken voitavansa varmistaakseen, että venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat kilpailevat ilman kansallisia symboleja.

Ministerit antavat kirjeessään täyden tuen tällaisten toimenpiteiden edistämiseen. Ministerit toistavat kantansa, jonka he ovat ilmaisseet allekirjoittamalla 8.3.2022 ja 4.7.2022 kaksi julkilausumaa, jotka tuomitsivat Venäjän aggression Ukrainaa vastaan .

Ministerit kannustavat kansainvälistä urheiluyhteisöä osoittamaan edelleen solidaarisuuttaan Ukrainan kansaa kohtaan. Tältä osin ministerit kehottavat Kansainvälistä olympiakomiteaa vahvistamaan 28. helmikuuta kansainvälisille urheiluliitoille annetussa suosituksessa esitetyt periaatteet, ja käyttämään kaikkia asianmukaisia toimenpiteitä muistuttaakseen, että olympiaurheiluliike vastustaa voimakkaasti Venäjän aggressiota, jota Valko-Venäjä tukee.

Kirjeen ovat allekirjoittaneet Suomen lisäksi Itävalta, Belgia, Kroatia, Kypros, Tšekki, Viro, Ranska, Saksa, Kreikka, Irlanti, Italia, Latvia, Liettua, Luxemburg, Malta, Alankomaat, Puola, Portugali, Romania, Slovakia, Slovenia, Espanja ja Ruotsi.

Letter to the President of the International Olympic Committee (pdf) 

Lisätietoja:

johtaja Tiina Kivisaari, opetus- ja kulttuuriministeriö, p. 0295 330178

kulttuuriasiainneuvos Juha-Pekka Suomi, opetus- ja kulttuuriministeriö, p. 0295 330 354