Hyppää sisältöön

Urheiluministerit: Venäjän ja Valko-Venäjän urheilijoiden sulkemista kansainvälisestä urheilutoiminnasta jatkettava

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 21.2.2023 8.00
Uutinen

34 maan urheiluministerit toteavat 20. helmikuuta julkaistussa kannanotossaan, ettei Kansainvälisen Olympiakomitean olisi syytä muuttaa 28.2.2022 tekemäänsä päätöstä venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden osallistumisesta kansainväliseen urheiluun. Ministereiden mukaan Ukrainan tilanne on edelleen heikentynyt kuluneen vuoden aikana.

Kannanotto on seurausta Iso-Britannian johdolla 10.2.2023 pidetystä ministereiden kokouksesta, johon osallistui myös Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi. Ministerit vahvistivat edelleen kahden edellisen yhteisen kannanottonsa sanoman (8.3.2022 ja 4.7.2022).

Kansainvälisen Olympiakomitean kannanotto 25.1.2023 herättää ministereissä huolta ja lukuisia kysymyksiä. KOK on tutkimassa mahdollisuuksia siihen, miten venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat voisivat jälleen osallistua kansainvälisiin kilpailuihin neutraaleina urheilijoina.

Koska tilanne Ukrainassa heikkenee Venäjän hyökkäyssodan vuoksi vaikuttaen myös urheilijoihin monin tavoin, ministerit eivät näe mitään käytännön syytä siihen, miksi KOK:n tulisi poiketa vuoden takaisesta päätöksestä sulkea venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat pois kansainvälisiltä kilpakentiltä. Samalla todetaan, että Venäjä rikkoo toimillaan myös YK:n yleiskokouksen vuodesta 1993 lähtien tukemaa olympiarauhaa.

Heinäkuun 2022 kannanotossaan ministerit tunnustivat mahdollisuuden, että venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat voisivat osallistua kilpailuihin nk. neutraaleina urheilijoina. Koska niin Venäjällä kuin Valko-Venäjällä urheilu ja politiikka ovat kietoutuneet toisiinsa, maiden hallitukset rahoittavat ja tukevat olympiaurheilijoita ja Venäjällä urheilijoilla on vahva kytkös myös armeijaan, ministerit näkevät, ettei KOK voi käyttää harkinnassaan lähtökohtana vain syrjimättömyyttä kansalaisuuden perusteella.

Niin kauan kuin KOK ei huomioi mainittuja, perustavaa laatua olevia seikkoja tai esitä konkreettisia ja selkeitä yksityiskohtia ”neutraaliusmallista”, ei ministereiden mielestä Venäjän ja Valko-Venäjän urheilijoita pidä päästää kilpailemaan.

Ministerit muistuttavat myös siitä, että Venäjällä ja Valko-Venäjällä itsellään on mahdollisuus ratkaista tilanne ja palata kansainväliseen urheiluyhteisöön lopettamalla sotatoimet.

Kannanotto: Statement on Russia's War on Ukraine and International Sport

Allekirjoittaneet maat:

Alankomaat, Espanja, Itävalta, Belgia, Kanada, Kroatia, Kypros, Tšekin tasavalta, Tanska, Viro, Suomi, Ranska, Saksa, Kreikka, Islanti, Iso-Britannia, Irlanti, Italia, Japani, Korean tasavalta, Latvia, Liechtenstein, Liettua, Luxemburg, Malta, Uusi-Seelanti, Norja, Puola, Portugali, Romania, Ruotsi, Slovakia, Slovenia, USA.

Lisätietoja: erityisavustaja Antti Varis, p. 029 533 0195

Aiheesta aiemmin