Tekoälysuositukset varhaiskasvatukseen, opetukseen ja koulutukseen on julkaistu

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 31.3.2025 8.26
Tyyppi:Tiedote

Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Opetushallitus ovat julkaisseet kansalliset suositukset tekoälyn käytöstä varhaiskasvatuksessa, perusopetuksessa, lukiokoulutuksessa ja ammatillisessa koulutuksessa sekä vapaassa sivistystyössä. Kokonaisuus on laadittu vahvistamaan tekoälyyn liittyvää ymmärrystä ja tukemaan tekoälyn turvallista ja vastuullista käyttöä.

Tekoäly varhaiskasvatuksessa ja koulutuksessa – lainsäädäntö ja suositukset -kokonaisuus on julkaistu Opetushallituksen verkkosivuilla. Kokonaisuus sisältää sekä koonnin kansallisista keskeisistä lakisääteisistä velvoitteista ja yleisistä suosituksista varhaiskasvatuksen, opetuksen ja koulutuksen järjestäjille ja henkilöstölle että toisaalta tausta-aineiston, joka sisältää lisätietoa tekoälystä ja sen hyödyntämisestä. 

- Opetussuunnitelmien ja tutkintojen perusteet velvoittavat, että varhaiskasvatuksen, opetuksen ja koulutuksen järjestäjät opettavat uusien teknologioiden käyttöä digitalisoituvassa yhteiskunnassa toimimista varten. Jokaisella lapsella ja nuorella tulee olla yhdenvertaiset mahdollisuudet kehittyä tekoälyn käytössä, sanoo opetusministeri Anders Adlercreutz

-Varhaiskasvatuksen, opetuksen ja koulutuksen järjestäjät ja opettajat ovat ymmärrettävästi kaivanneet tukea siihen, millä tavoin tekoälyä hyödynnetään opetuksessa ja oppimisessa. Ammattilaisia mietityttää esimerkiksi se, miten tekoälyn käyttö pitäisi huomioida tehtävien arvioinnissa. Muun muassa näihin haasteisiin ja kysymyksiin vastaamme nyt, jatkaa Opetushallituksen pääjohtaja Minna Kelhä.

Tekoäly ei poista tarvetta oppia esimerkiksi lukemista, laskemista ja eri oppiaineiden ydinkäsitteitä, vaan se voi monipuolistaa oppimisen tapoja ja muuttaa käsitystä tiedosta ja tietämisestä. 

Tekoälyä käytettäessä varhaiskasvatuksen, opetuksen ja koulutuksen järjestäjien ja henkilöstön on huomioitava Euroopan unionin tekoälyasetuksen lisäksi esimerkiksi tietosuojalainsäädäntö sekä tekijänoikeuksiin liittyvä lainsäädäntö. Kokonaisuus tarjoaa opetuksen ammattilaisille hyvät perustiedot tekoälyä koskevasta lainsäädännöstä.

Työnantaja ohjaa henkilöstöään tekoälyn käyttämisessä

Varhaiskasvatuksen, opetuksen ja koulutuksen järjestäjän vastuulla on ohjata henkilöstöä tekoälyn käytössä. Ennen kuin tekoälysovelluksia otetaan käyttöön, varhaiskasvatuksen, opetuksen ja koulutuksen järjestäjän tehtävänä on linjata tekoälyn käytöstä, ohjeistaa käyttöä sekä arvioida ja vastata käyttöönotettavien tekoälyä hyödyntävien järjestelmien lainmukaisuudesta. Lisäksi on määriteltävä mihin ja milloin tekoälyä voi käyttää. Varhaiskasvatuksen, opetuksen ja koulutuksen järjestäjillä tulee olla ohjeet siitä, miten tekoälyä käytetään. 

Tekoälysuosituksia oli opetus- ja kulttuuriministeriön ja Opetushallituksen kanssa valmistelemassa iso joukko sidosryhmiä ja asiantuntijoita: eri koulutusasteiden opetus- ja ohjaushenkilöstöä, rehtoreita, oppijoita ja tutkijoita. Lausuntokierroksilla opetus- ja kulttuuriministeriö ja Opetushallitus keräsivät palautetta laajalta sidosryhmäjoukolta. Lausunnon jätti yhteensä 172 tahoa. Myös lapsia ja nuoria kuultiin Opetushallituksen järjestämien lapsia ja nuoria osallistavien Digiraatien avulla.

Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Opetushallitus hyödynsivät valmistelussa tutkimuksia ja selvityksiä, kansainvälistä vertailutietoa sekä Unescon, OECD:n ja Euroopan unionin julkaisuja. 

- - - 
Opetus- ja kulttuuriministeriö järjestää yhteistyössä Opetushallituksen kanssa maanantaina 31.3. klo 10 aiheesta avoimen julkistuswebinaarin Teamsillä. Lisätietoa ja osallistumislinkki on saatavilla opetus- ja kulttuuriministeriön verkkosivuilla

Tekoäly varhaiskasvatuksessa ja koulutuksessa —lainsäädäntö ja suositukset (Opetushallitus)

Lisätietoja:
Opetus- ja kulttuuriministeriö: 

  • Varhaiskasvatus, esi- ja perusopetus: erityisasiantuntija Liisi Hakalisto, OKM, p. 02953 30287 
  • Toinen aste: erityisasiantuntija Victor Nyberg, OKM, p. 02953 30263 

Opetushallitus:

  • Tekoälysuositusten kokonaisuus: opetusneuvos Timo Sinivuori, p. 029 533 1444 
  • Varhaiskasvatus, esi- ja perusopetus: opetusneuvos Päivi Leppänen, p. 029 533 1941  
  • Ammatillinen koulutus: opetusneuvos Minna Taivassalo, p. 029 533 1294 
  • Lukiokoulutus: opetusneuvos Kimmo Koskinen, p. 029 533 1107 
  • Svenskspråkig verksamhet: undervisningsråd Kristian Smedlund, tfn 029 5331 286 
  • Juridiikka: Yksikön päällikkö Laura Francke, [email protected]  

EU:n tekoälyasetus: tekoälykäytäntöjen kiellot astuvat voimaan 2.2.2025 - Työ- ja elinkeinoministeriö

Uutinen 1.8.2024: Tekoälysäädös tulee voimaan - Euroopan komissio (europa.eu)

Uutinen 17.6.2024: Tuleva tekoälyasetus koskee pian myös varhaiskasvatuksen, opetuksen ja koulutuksen järjestäjiä
 

Ammatillinen koulutus Koulutus Osaava Suomi Varhaiskasvatus Yleissivistävä koulutus