Avustuksella toimeenpannaan kuntien kulttuuritoiminnasta annetun lain (166/2019) mukaista kehittämistehtävää.
Avustuksen tavoite perustuu kuntien kulttuuritoiminnasta annetun lain lisäksi opetus- ja kulttuuriministeriön kulttuuripolitiikan strategiaan 2025 ja sen tavoitealueisiin.
Kehittämistehtävien tavoitteena on tukea rakenteellisesti kuntien kulttuuritoiminnan laatua, vaikuttavuutta, henkilöstön osaamista, asukkaiden yhdenvertaisuutta ja kuntien keskinäistä yhteistoimintaa valtakunnallisesti ja alueellisesti. Kehittämistehtävän toteutuksen tulee olla laaja-alaista ja pitkäjänteistä. Kehittämistehtävien toteuttajilta toivotaan toimijoiden laajaa yhteistyötä.
Toimintaa voidaan rahoittaa valtakunnallisten kehittämistehtävien osalta vuosien 2023-2026 aikana ja alueellisten kehittämistehtävien osalta vuosien 2023-2025 aikana. Sekä valtakunnallista että alueellista kehittämistehtävää voi hakea jatkona aiemmalle kehittämistehtävälle.
Valtakunnallinen kehittämistehtävä
Valtakunnallisiin kehittämistehtäviin myönnettävä avustus on tarkoitettu kaikkien kuntien kulttuuritoiminnan tasapuoliseen tukemiseen. Valtakunnallisia kehittämistehtäviä haetaan
- tukemaan kuntia kuntien kulttuuritoiminnasta annetun lain toimeenpanossa tai
- kuntien kulttuuritoiminnan tietoperustan kehittämisessä.
- Valtakunnallisen kehittämistehtävän tavoitteena on tukea kuntia kuntien kulttuuritoiminnasta annetun lain toimeenpanossa. Tavoitteena on toteuttaa valtakunnallista, kuntien aktiivista kehittämistyötä tukevaa toimintaa, joka voi liittyä esimerkiksi palveluihin, erilaisten yleisöjen tavoittamiseen ja osallistumiskynnysten madaltamiseen tai osaamisen kehittämiseen. Valtakunnallisen kehittämistehtävän tavoitteena on vahvistaa olemassa olevia verkostoja tai luoda ja tukea kokonaan uusia valtakunnallisia rakenteita. Tehtävänä on levittää tietoa ja hyviä käytäntöjä yhteistyössä alueellisten kehittämistehtävien, kuntien, Taiteen edistämiskeskuksen sekä muiden tarvittavien toimijoiden kanssa. Kehittämistehtävä voi tuottaa uutta tietoa, selvityksiä tai kyselyitä.
- Kuntien kulttuuritoiminnan tietoperustan kehittämisen tavoitteena on kuntien kulttuuritoiminnasta annetun lain 8 §:ään liittyen kehittää edelleen kuntien kulttuuritoiminnan tietoperustaratkaisua, joka sisältää yhdellä alustalla keskeisiä tietoja kuntien kulttuuritoiminnasta. Kehittämistehtävässä tietoperustan tietosisältöä tulee kehittää kattamaan koko Suomi, laajentaa tietosisältöjä sekä varmistaa tietoperustan jatkuvuus. Tietoperustan kehittämisen tulee perustua avoimeen dataan ja avoimiin rajapintoihin ja siihen sisällytettävien tietojen tulee olla avoimesti käytettävissä. Alustalle tulee voida tuoda kuntien ja muiden keskeisten toimijoiden järjestelmistä kulttuuritoimintaa kuvaavia tietoja ja alustalta tulee voida viedä tietoja muihin järjestelmiin, erityisesti valtakunnalliseen kulttuurin tietoperustaan. Tietoperustaratkaisun kehittämisen tulee tukea kuntia, aluekehittämistä sekä valtakunnallista kehittämistä. Tässä haussa rahoitettavan kehittämistehtävän tulee varmistaa tietoperustaratkaisun jatkuvuus rahoituskauden jälkeen.
Alueellinen kehittämistehtävä
Alueellisen kehittämistehtävän tulee toimeenpanna ensisijaisesti kuntien kulttuuritoiminnasta annetun lain 3 §:n mukaisia kuntien tehtävien kohtia:
-
edistää kulttuurin ja taiteen yhdenvertaista saatavuutta ja monipuolista käyttöä
-
luoda edellytyksiä ammattimaiselle taiteelliselle työlle ja toiminnalle
Alueellisten kehittämistehtävien tavoitteena on laajentaa aiempia toiminta-alueita yhdestä maakunnasta useampia maakuntia kattaviksi. Kuntien kulttuuritoiminnasta annetun lain toimeenpanoa edistäisi se, että kehittämistehtävät kattaisivat mahdollisimman laajasti maan eri alueet.
Alueellisten kehittämistehtävien toiminta tulee kohdistaa erityisesti henkilöstön osaamisen kehittämiseen, kuntien kulttuuritoiminnan laadun vahvistamiseen ja alueelliseen yhteistoimintaan. Alueellisilla kehittämistehtävillä tulee vahvistaa esimerkiksi kuntien kulttuuritoiminnan järjestämisrakenteita, kuntien välistä yhteistyötä ja verkostoitumista, kulttuuri- ja taidepalveluiden yhteisiä alueellisia tuotantorakenteita sekä taiteilijoiden uusia työskentelymahdollisuuksia alueilla. Tuotantorakenteiden vahvistamisen tulee kehittää kuntien omaa palveluiden tuottamista ja asukkaiden yhdenvertaista palveluiden saatavuutta. Laadulla tarkoitetaan kuntien kulttuuritoiminnan tavoitteellisuutta, suunnitelmallisuutta, pitkäjänteisyyttä ja järjestämisosaamista.
Alueellisena kehittämistehtävänä voidaan tukea myös verkostomaista tai tiettyyn kuntien kulttuuritoiminnan teemaan liittyvää toimintaa, jota toteutetaan aluerakenteeltaan useammilla saman tyyppisillä tai kokoisilla alueilla eri puolilla Suomea. Näitä alueita tai seutuja voivat olla esimerkiksi kaupunkiseudut, maaseutumaiset alueet tai kaupunkien lähiöt. Jos alueellisen kehittämistehtävän hakemus koskee saman tyyppistä toimintatarvetta maan eri alueilla, toiminnan ei tarvitse kattaa yhdenkään maakunnan koko aluetta, mutta yhteistyökumppaneita tulee olla kaikilta toimintaa koskevilta alueilta.
Mikäli hakijana on oppilaitos, tulee hakijan kumppanina olla kuntia sekä kulttuuri- ja taidealan toimijoita.
Aiempina vuosina rahoitetut kehittämistehtävät löytyvät linkistä: https://minedu.fi/-/taide-ja-kulttuuritoiminnan-kehittaminen-ja-kokeilut-aluieilla-ja-kunnissa