Tausta
Liikuntaneuvonnan kehittämisavustuksilla tuetaan liikuntalain (390/2015), Valtioneuvoston liikuntapoliittisen selonteon (2018) ja hallitusohjelman Suomi liikkeelle -ohjelman (2023) toimeenpanoa eri-ikäisten liikuntaneuvonnan osalta.
Liikuntalaki korostaa terveyttä ja hyvinvointia edistävän liikunnan asemaa liikuntatoimen ja yhteiskunnan eri toimialojen kokonaisuudessa. Lain keskeisinä tavoitteina on edistää eri väestöryhmien mahdollisuuksia liikkua ja harrastaa liikuntaa, väestön hyvinvointia ja terveyttä sekä fyysistä toimintakykyä, lasten ja nuorten kasvua ja kehitystä, liikunnan kansalais- ja seuratoimintaa sekä eriarvoisuuden vähentämistä liikunnassa.
Pääministeri Petteri Orpon hallitusohjelman (2023) tavoitteena on kääntää liikkuminen kasvuun jokaisessa ikäryhmässä. Hallitusohjelman tavoitteena on myös vahvistaa sukupuolten tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta liikunnassa.
Hallitusohjelmassa Suomi liikkeelle -ohjelman toimenpiteisiin on kirjattu perheliikuntaneuvonnan lisääminen neuvoloihin sekä elintapaohjauksen ja liikuntaneuvonnan vahvistaminen kunnissa ja hyvinvointialueilla hyödyntäen terveysteknologian mahdollisuuksia.
Liikuntaneuvonta ja sen tavoitteet
Liikuntaneuvonnalla tarkoitetaan yksilöön kohdistuvaa, ammattilaisen antamaa ohjausta liikunnalliseen elämäntapaan ja muiden terveellisten elintapojen pariin.
Kehittämisavustusten tavoitteena on
- laajentaa liikuntaneuvonnan tarjontaa kaikenikäisille terveytensä kannalta liian vähän liikkuville
- vahvistaa laadukasta liikuntaneuvontaa kuntien tai kuntayhtymien palveluna ja osana hyvinvointialueiden toteuttamaa elintapaohjausta.
Hankeavustuksella voidaan käynnistää tai kehittää liikuntaneuvontapalvelua. Avustusta voidaan hakea:
- Liikuntaneuvontapalvelun käynnistämiseen (kunnassa ei ole vielä liikuntaneuvontaa)
- Liikuntaneuvontapalvelun laajentamiseen uusille kohderyhmille
- Olemassa olevan liikuntaneuvonnan palveluketjun kehittämiseen (esim. yhdyspintatyö kunnan, hyvinvointialueen ja muiden toimijoiden kesken)
Kehittämisavustuksella tuetaan liikuntaneuvontapalvelun prosessien käynnistämistä ja kehittämistä sekä palvelupolkujen rakentamista eri ikä- ja kohderyhmille. Liikuntaneuvonnan palvelupolku rakentuu usean osapuolen yhteistyönä ja tavoitteena on, että asiakas saa tukea liikunnallisen elämäntavan omaksumiseen. Laadukkaan palvelupolun rakentumisen edellytys on, että koordinaatiosta ja vastuista on sovittu. Liikuntaneuvonnassa kiinnitetään huomiota liian vähän liikkuvien liikunnallisen elämäntavan sekä terveyden ja hyvinvoinnin lisäämiseen. Lisäksi kannustetaan terveysteknologian mahdollisuuksien hyödyntämiseen liikuntaneuvontaa vahvistavana tekijänä. Tavoitteena on, että hankkeen toimenpiteet vakiintuvat pysyväksi toiminnaksi.
Liikuntaneuvonta näyttäytyy asiakkaalle yhtenäisenä palvelukokonaisuutena, vaikka sen rakentaminen edellyttää toimialarajat ylittävää yhteistyötä. Palvelupolku ja siinä mukana olevat tahot määräytyvät aina valitun kohderyhmän mukaisesti. Palvelupoluissa voivat olla mukana muun muassa hyvinvointialue, kuntatoimijoista liikuntapalvelut, varhaiskasvatus, perusopetus sekä toisen asteen oppilaitokset. Muita palveluketjutoimijoita kohderyhmän mukaan voivat olla työterveyshuolto, paikallisyhdistykset, seurakunnat, Liikkujan Apteekit, kansalais- ja työväenopistot ja yksityiset palveluntuottajat.
Liikuntaneuvonnan ohjautumisen reitit voivat olla moninaiset: ohjaus voi tapahtua muun muassa sote-keskuksesta, perhekeskuspalveluista, perusopetuksesta, varhaiskasvatuksesta, opiskeluhuollosta, nuorisopalveluista, TE-palveluista, työterveyshuollosta tai ikäihmisten palveluista.
Liikuntaneuvontaa voidaan toteuttaa yksilö- tai ryhmämuotoisena palveluna. Yksilöllinen liikuntaneuvonta on prosessi, jonka tavoitteena on liian vähän liikkuvien saaminen aktiivisen arjen ja liikunnan pariin. Liikuntaneuvonnassa yksilöä tuetaan tunnistamaan omat vahvuutensa ja mahdollisuutensa, liikkumisen mieltymykset sekä asettamaan realistiset tavoitteet liikunnan lisäämiseksi. Pitkäaikaisena tavoitteena on yksilön hyvinvointi, parempi terveys ja elämänlaatu.
Alueellinen ja paikallinen yhteistyö on lähtökohtana liikuntaneuvonnan kehittämishankkeissa. Eri toimijoiden tulisi asettaa yhteiset tavoitteet asiakaslähtöisen palvelupolun varmistamiseksi. Yhteistyöverkosto tulee rakentaa kohderyhmälähtöisesti. Laajempi alueellinen yhteistyö tukee yhtenäisiä käytäntöjä ja kehittämistyötä.
Liikuntaneuvonnan keskeiset menestystekijät
Liikuntaneuvonta on hyvinvointipalvelu, jossa keskeistä on moniammatillinen toimintatapa. Palvelupolun toimijat tiedostavat liikkumisen lisäämisen hyödyt terveyden ja toimintakyvyn edistämisessä. Liikuntaneuvonnan kehittämisessä hyödynnetään terveysteknologian mahdollisuuksia.
Hakijoita pyydetään kuvaamaan hakemuksessaan kunnassa olemassa oleva tai käynnistyvä liikuntaneuvontapalvelu ja sen suunnitellut kehittämistoimet. Suunnitelmassa tulee esittää myös mallinnus liikuntaneuvonnan palvelupolusta ja toimijoiden rooleista siinä. Lisäksi tulee nimetä liikuntaneuvontapalvelusta vastaava taho ja vastuuhenkilöt.
Liikuntaneuvonta on terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen palvelu
- Liikuntaneuvonnan kohderyhmä valitaan hakijan tarpeisiin perustuen.
- Liikuntaneuvonnan palvelupolku on suunnitelmallinen kokonaisuus, missä osapuolet tekevät yhteistyötä toimialojen sisällä sekä toimialarajat ylittäen.
- Kohderyhmien tavoittamiseen ja heille viestimiseen on laadittu huolellinen suunnitelma.
- Toiminnalla on yhteinen päämäärä, missä toimijoiden roolit ja käytännöt on sovittu.
- Liikuntaneuvonta toteutuu kuntien tai kuntayhtymien ja hyvinvointialueiden yhteistyönä.
- Hyvinvointialueiden rooli palvelun toteutumisessa on tärkeä asiakkaiden tavoittamisen, tunnistamisen ja ohjaamisen näkökulmasta.
Liikuntaneuvonnan vaikutukset todennetaan ja tuodaan näkyväksi hankkeissa
- Hyvä ja tarkka kirjaaminen sekä tilastointi tukevat neuvonnan laatua ja mahdollistavat eri toimijoiden välisen tiedonsiirron.
- Liikuntaneuvonnan vaikutuksista ja merkityksestä viestitään asiakkaille, palvelupolun toimijoille sekä johdolle ja päättäjille.
- Liikuntaneuvonnan vaikutustenarviointia hyödynnetään toiminnan jatkuvuuden perusteluna.
Liikuntaneuvonta on ammattilaisten laadukkaasti toteuttamaa
- Liikuntaneuvojien osaamista vahvistetaan.
- Laadukkaita työkaluja ja terveysteknologiaa hyödynnetään.
- Liikuntaneuvonnan palvelupolkuja kehitetään alueellisissa ja paikallisissa verkostoissa hyödyntäen olemassa olevia hyviä käytäntöjä.