Suomen tiedepalkinto professori Johanna Ivaskalle

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 20.5.2025 13.00
Tyyppi:Tiedote
Professori Johanna Ivaska.

Suomen tiedepalkinto 2025 on myönnetty Turun yliopiston molekulaarisen solubiologian professori Johanna Ivaskalle. Hänen johtamansa monitieteellinen tutkimusryhmä keskittyy erityisesti syöpäsolujen liikkumisen ja leviämisen tutkimukseen. Ivaskan tutkimustyö lisää ymmärrystä sekä syöpäsolujen käyttäytymisestä että terveen kudoksen merkityksestä syövän hoidossa. Tutkimuksen avulla voidaan kehittää uusia hoitomuotoja syövän leviämisen estämiseksi.

– Tutkijan työ on loputtoman kiinnostavaa. Jokainen päivä voi sisältää yllätyksen tai oivalluksen, jolla on ennen pitkää merkitystä siihen, miten ymmärrämme sairauksien perimmäisiä syitä, professori Johanna Ivaska sanoo.

Tiede- ja kulttuuriministeri Mari-Leena Talvitie jakoi Suomen tiedepalkinnon Tiedefoorumissa 20. toukokuuta Helsingin Vanhalla ylioppilastalolla.

– Korkeatasoinen, vapaa tiede on osa sivistyneen, menestyvän ja demokratiaan pohjautuvan yhteiskunnan kivijalkaa. On ilo ja kunnia saada myöntää Suomen tiedepalkinto solubiologian professori Johanna Ivaskalle. Hänen työnsä on omalla alallaan laajasti tunnustettua ja ansioitunutta. Suomalainen syöpätutkimus on maailmankin mittakaavassa huippuluokkaa. Laadukas tutkimus takaa huomisen hyvää hoitoa, ihmisten terveyttä ja elämänlaatua edistäviä ratkaisuja. Tätä uraauurtavaa työtä solubiologian alalla on tehnyt myös professori Ivaska, ministeri Talvitie kertoo.

100 000 euron suuruinen Suomen tiedepalkinto on Suomessa työskentelevälle tutkijalle tai tutkijaryhmälle myönnettävä tunnustus merkittävästä tieteellisestä työstä. Palkinnon myöntää opetus- ja kulttuuriministeriö Suomen Akatemian hallituksen esityksestä. Kahden vuoden välein myönnettävä tiedepalkinto perustettiin vuonna 1997 ja se myönnettiin nyt 15. kerran.

Palkintoperustelut

Professori Johanna Ivaskan (s. 1972) kansainvälinen ja monitieteinen tutkimusryhmä tekee uraauurtavaa syövän solubiologista perustutkimusta tutkien erityisesti rinta- ja haimasyöpää ja niihin liittyvää solujen liikkumista ja invaasiota kudoksessa. Ivaskan tutkimus etsii uusia lähestymistapoja ja lääkekehityskohteita etäpesäkkeitä lähettävän syövän hoitoon. Tutkimuskohteena on syövän leviäminen kasvaimesta ympäröivään kudokseen ja etäpesäkkeiden syntyminen. Ivaskan tutkimusryhmä etsii myös biomarkkereita syövän pahanlaatuisuuden arvioimiseen.

Professori Johanna Ivaska toimii Suomen Syöpäinstituutin säätiön K. Albin Johansson -tutkimusprofessorina (2021–2025) bioteknologian laitoksella ja Turun biotiedekeskuksessa Turun yliopistossa, jossa hän on työskennellyt vuodesta 2008 lähtien molekulaarisen solubiologian professorina.

Hän myös johtaa Suomen Akatemian rahoittamaa huippuyksikköä (solumekaniikka biologisten esteiden toiminnassa: voimien ja signaalien integraatio molekyylitasolta kudostasolle 2022–2029) ja työskentelee Suomen Akatemian rahoittamassa InFLAMES (immuunijärjestelmän innovaatiokeskus lääketieteen ja talouskasvun moottorina) -lippulaivassa. Aiemmin Ivaska on työskennellyt Suomen Akatemian nimeämänä akatemiaprofessorin tehtävässä (2015–2019) ja akatemiatutkijana (2003–2008) VTT:lla. Tohtorintutkinnon hän suoritti vuonna 2000 Turun yliopiston lääketieteellisen biokemian alalta. Ivaskan väitöskirja käsitteli kollageenien reseptoreja.

Ivaskan tutkimuksen korkeaa laatua kuvastaa myös hänen saamansa merkittävät rahoitukset Euroopan tiedeneuvostolta (ERC): ERC Advanced Grant 2023, ERC Consolidator Grant 2014, ERC Starting Grant 2007 sekä ERC Proof of Concept -rahoitus kolmeen hankkeeseen vuosina 2015, 2018 ja 2020. Työhönsä hän on saanut rahoitusta myös useilta suomalaisilta ja ulkomaisilta säätiöiltä.

Ivaskan tieteellinen työ käsittää yli 125 tieteellistä artikkelia (v. 2023 tilanne). Hän on kysytty asiantuntija kansainvälisissä tieteellisissä kokouksissa. Hänellä on useita patentteja ja patenttihakemuksia.

Ivaska on arvostettu oman alansa kansallisten ja kansainvälisten tieteellisten yhteisöjen jäsen, kuten Academia European, Suomalaisen tiedeakatemian ja Euroopan molekyylibiologian järjestö EMBOn. Tämän lisäksi hän on EMBOn neuvoston jäsen ja on toiminut ja toimii useiden (yhteensä yli 40) kansainvälisten tieteellisten julkaisujen toimitusneuvostoissa tai vastaavissa tehtävissä. Ivaska on ohjannut kymmeniä tutkijatohtoreita ja tohtoriopiskelijoita heidän tutkijantyössään.

Ivaska on saanut työstään useita kunnianosoituksia Suomessa ja ulkomailla mm. Anders Jahre nuoren tutkijan palkinnon (2011), Orion Science Foundationin tutkimuspalkinnon (2017) ja A.I. Virtanen -palkinnon (2017), Minerva-säätiön Medix Prize parhaasta kansainvälisestä biolääketieteellisestä julkaisusta (2009, 2012, 2018) sekä UNESCO ja L’Oreal Foundation – Women in Science -palkinnon (2008).

Ivaska on toiminut tutkijantyönsä lisäksi myös kahden lääketieteen alan yrityksen neuvonantajana. Hänen tutkimuksensa kiinnostaa suurta yleisöä, joten hän on esiintynyt useissa tv- ja radio-ohjelmissa.

Lisätietoja

  • Professori Johanna Ivaska, joivaska(a)utu.fi, p. 029 450 2260
  • Opetusneuvos Paavo-Petri Ahonen, opetus- ja kulttuuriministeriö, p. 0295 330 247
  • Pääjohtaja Paula Eerola, Suomen Akatemia, p. 0295 335 001