Hyppää sisältöön

Suomelta toimenpideohjelma ukrainalaisten korkeakouluopiskelijoiden ja tutkijoiden tukemiseksi

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 28.4.2022 9.27
Tiedote

Suomalaiset yliopistot ja ammattikorkeakoulut avaavat uusia opiskelumahdollisuuksia auttaakseen maahan tulevia ukrainalaisia. Opiskelijoille tarjotaan mahdollisuuksia opintojen aloittamiseen tai jatkamiseen ja tutkijoille mahdollisuutta jatkaa tutkimustyötään Suomessa.

Opetus- ja kulttuuriministeriö tukee erillisrahoituksella ukrainalaisille tarjottavia opintoja ja tarjonnan monipuolistamista sekä tarvittavia ohjaus- ja neuvontapalveluja. Ministeriön arvion mukaan näillä toimilla voidaan tarjota opiskelumahdollisuus 2 000–4 000 opiskelijalle. Lisäksi ministeriö valmistelee Suomen Akatemialle lisärahoitusta tutkijoiden liikkuvuuteen.

– Olemme korkeakoulujen kanssa rakentaneet monipuolisen paketin ukrainalaisten tueksi. Pidän erittäin tärkeänä, että sotaa pakenevat ukrainalaiset voivat hyödyntää suomalaisia koulutusmahdollisuuksia päiväkodista korkeakouluun, sanoo tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen.

– Opetus- ja kulttuuriministeriö seuraa tilannetta tarkoin, ja olemme valmiita muokkaamaan sekä täydentämään toimenpiteitä tarvittaessa.

Mahdollisuuksia opiskella suomalaisissa korkeakouluissa

Ukrainalaiset, joilla on jo opinto-oikeus korkeakouluun kotimaassaan, voivat saada erillisen opinto-oikeuden suomalaisiin korkeakouluihin tilapäisen suojelun kriteereillä. Korkeakoulut tarjoavat niille ukrainalaisille, joilla ei ole opinto-oikeutta ukrainalaisessa korkeakoulussa, mahdollisuutta opintoihin myös avoimen korkeakoulutuksen kautta. Erillisopinnot ja avoin korkeakoulutus ovat tilapäisen suojelun kriteerit täyttäville opiskelijoille maksuttomia.

Suomeen tulleet ukrainalaiset voivat hakea syksyllä 2022 ja keväällä 2023 alkaviin vieraskielisiin koulutuksiin. Korkeakouluilla on myös mahdollisuus järjestää lisähakuja vapaaksi jääneisiin paikkoihin. 

Tukea ukrainalaisille opiskelijoille ja tutkijoille

Kaikki korkeakoulut tarjoavat tehostettua tukea ukrainalaisille. Maahanmuuttajien ja turvapaikanhakijoiden korkeakoulutukseen liittyviin kysymyksiin ovat keskittyneet erityisesti maahanmuuton vastuukorkeakoulut (SIMHE). Vastuukorkeakoulut auttavat muun muassa korkeakoulutukseen ohjautumisen, tutkinnon suorittamisen ja työllistymisen kysymyksissä.

Korkeakoulut ja tutkimuslaitokset valmistelevat määräaikaisten tutkijantehtävien avaamista ukrainalaisille tutkijoille ja tutkimukseen liittyvissä tehtävissä. Lisäksi Opetushallituksen EDUFI Fellowship for doctoral students from Ukraine -apurahaohjelma tarjoaa Ukrainasta paenneille väitöskirjatutkijoille mahdollisuuden jatkaa akateemista työtään Suomessa ja tukee korkeakoulutuksen jälleenrakentamista Ukrainassa.

Avustusta koulutustarjonnan monipuolistamiseen

Opetus- ja kulttuuriministeriö avaa avustushaun vieraskielisen koulutustarjonnan laajentamiseksi ja kehittämiseksi tilapäisen suojelun kriteerit täyttäville sekä kolmannen maan opiskelijoille, jotka eivät voi pakottavasta syystä palata kotimaahansa.

Muualla verkossa

Ukrainalaisille opiskelijoille ja tutkijoille kohdennettu tarjonta on koottu seuraaville sivustoille:

Lisätietoja

  • Ylijohtaja Atte Jääskeläinen, p. 0295 330 309
  • Erityisavustaja Jirka Hakala, p. 0295 140 005
  • Johtaja Jonna Korhonen, p. 0295 330 008