Laadukas opetus ja työelämäyhteistyö keskeisiä ammatillisen koulutuksen verkkoaivoriihen johtopäätöksiä

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 2.4.2025 10.44
Tyyppi:Uutinen

Paras mahdollinen ammatillinen koulutus vuonna 2040 nojaa vahvasti työelämän kanssa yhdessä kehitettävään ja toteutettavaan laadukkaaseen ja tasalaatuiseen koulutukseen, joka antaa perusammattitaidon opiskelijoille. Näin kiteytyvät tulokset opetus- ja kulttuuriministeriön toimeksiannosta järjestetystä verkkoaivoriihestä.

Fountain Park toteutti verkkoaivoriihen tammi-helmikuussa 2025. Siihen osallistuttiin 1 961 kertaa. Vastauksia tuli yhteensä 4 129. Osallistumisista yli puolet oli oppilaitosten opettajilta, johdolta ja muulta henkilöstöltä. Kuudesosa osallistumisista tuli opiskelijoilta.

Vahvimmin esiin nousivat laadukas opetus ja työelämäyhteistyö. Kun tavoitteena on koulutus, jossa jokainen voi oppia, esiin nousivat turvattu lähiopetus, opintojen ohjaus ja tuki opiskelijoille. Nämä olivat samanaikaisesti vahvuuksia ja kehittämiskohteita tulevaisuuteen. Eri-ikäisten opiskelijoiden erilaiset tarpeet opetuksessa ja ohjauksessa tunnistettiin.

- Tulokset antavat monipuolisen kuvan ammatillisesta koulutuksesta. Moni vahvuutena koettu asia nähdään myös tulevaisuuden kehittämiskohteena. Tämä viestii tarpeesta huolehtia koulutusprosessien tasalaatuisuudesta ja kyvykkyydestä vastata opiskelijoiden tarpeisiin sekä työelämän ja yhteiskunnan muutoksiin. Väestökehityksen vaikutus koulutusjärjestelmään ja sen nykyrakenteisiin ei noussut esiin, arvioi opetusministeri Anders Adlercreutz.

Työelämän tarpeisiin perustuva ammattitaito keskeistä

Vastaajien mukaan tavoitteena tulee olla, että opetus tarjoaa jatkossakin käytännönläheisen työelämän tarpeisiin perustuvan ammattitaidon. Tämä edellyttää korkeaa vaatimustasoa opiskelijoille sekä riittäviä opetus- ja ohjausresursseja. Kädentaidoissa harjaantuminen on tulevaisuudessakin osa ammatin oppimista.

Oppimisen rinnalla esiin nousi opettajuus ja sen muuttuminen. Opettajien rooli ei ole pelkästään opettaminen, vaan myös opiskelijoiden tukeminen kohti työelämää. Tulevaisuuden kannalta opettajien pedagoginen ja ammatillinen kehittyminen ja työhyvinvointi ovat merkittäviä menestystekijöitä. 

Työpaikkojen rooli nähdään tulevaisuudessa nykyistä moninaisempana. Oppiminen tapahtuu usein työympäristöissä, joissa tekoäly ja digitaaliset alustat tukevat yksilöllisiä oppimispolkuja. Työn ja opiskelun rajat madaltuvat, ja monella alalla muodollinen tutkintokeskeisyys vähenee. Tutkinnoille nähtiin kuitenkin edelleen oma tarpeensa.

Tulevaisuuden ammatillisessa koulutuksessa tekoälyn odotettiin olevan arkipäiväinen työväline osana digitaalista maailmaa. Samalla uskottiin, että oppiminen, opetus ja ohjaus monipuolistuvat ja tehostuvat älykkäiden järjestelmien avulla. Erilaisten järjestelmien avulla on mahdollisuus tunnistaa yksilöllisiä tarpeita ja tukea jatkuvaa kehittymistä.

Tarve lisätä yhteistyötä koulutusasteiden ja eri oppilaitosten välillä on osa tulevaisuutta.

Lisätietoja: ylijohtaja Petri Lempinen, puh. 02953 30180 

Yhteenveto verkkoaivoriihestä (pdf)
 

Ammatillinen koulutus Koulutus