Undervisning av god kvalitet och arbetslivssamarbete centrala slutsatser från brainstorming om yrkesutbildning

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 2.4.2025 10.44
Typ:Nyhet

Den bästa möjliga yrkesutbildningen år 2040 bygger i mycket hög grad på utbildning av god och jämn kvalitet som utvecklas och genomförs tillsammans med arbetslivet och som ger de studerande grundläggande yrkeskompetens. Så kan resultaten sammanfattas av en brainstorming på webben som ordnades på uppdrag av undervisnings- och kulturministeriet.

Fountain Park genomförde brainstormingen i januari-februari 2025. I den deltogs det 1 961 gånger. Det kom totalt 4 129 svar. Lärare, ledning och övrig personal vid läroanstalter stod för över hälften av deltagandet. Studerande stod för en sjättedel av deltagandet.

Det som mest framträdde i svaren var undervisning av god kvalitet och arbetslivssamarbete. Eftersom målet är en utbildning där var och en ska kunna lära sig, lyfte de som deltog fram tryggad närundervisning, studiehandledning och stöd för de studerande. Dessa var samtidigt både styrkor och utvecklingsobjekt för framtiden. Brainstormingen identifierade olika undervisnings- och handledningsbehov hos studerande i olika åldrar.

– Resultaten ger en mångsidig bild av yrkesutbildningen. Många saker som upplevdes som styrkor sågs också som utvecklingsobjekt för framtiden. Detta är ett tecken på att man behöver se till att utbildningsprocesserna håller en jämn kvalitet och att de har förmåga att svara mot de studerandes behov samt förändringarna i arbetslivet och samhället. Någon befolkningsutvecklingsmässig inverkan på utbildningssystemet och dess nuvarande strukturer framkom inte, bedömer undervisningsminister Anders Adlercreutz.

Yrkeskompetens som grundar sig på behoven i arbetslivet central

Respondenterna ansåg att målet bör vara att undervisningen även i fortsättningen ska erbjuda praktisk yrkesskicklighet som baserar sig på arbetslivets behov. Detta förutsätter en hög kravnivå för de studerande samt tillräckliga undervisnings- och handledningsresurser. Att öva upp händighet är också i framtiden en del av yrkesutbildningen.

Vid sidan av lärandet lyfte brainstormingen fram lärarskapet och dess föränderlighet. Lärarnas roll är inte bara att undervisa, utan också att stödja de studerandes väg mot arbetslivet. Med tanke på framtiden är lärarnas pedagogiska och yrkesmässiga utveckling och välbefinnande i arbetet viktiga framgångsfaktorer. 

I framtiden kommer man att ha en allt mångsidigare syn på arbetsplatsernas roll. Inlärning sker ofta i arbetsmiljöer där artificiell intelligens och digitala plattformar stöder individuella inlärningsstigar. Barriärerna mellan arbete och studier blir lägre, och på många områden minskar rollen för formella examina. Det ansågs dock att olika examina fortfarande behövs.

Inom framtidens yrkesutbildning förväntas artificiell intelligens vara ett vardagligt arbetsredskap som en del av den digitala världen. Samtidigt trodde respondenterna att inlärningen, undervisningen och handledningen blir mångsidigare och effektivare med hjälp av intelligenta system. Med hjälp av olika system är det möjligt att identifiera individuella behov och stödja kontinuerlig utveckling.

Behovet av att öka samarbetet mellan utbildningsstadier och olika läroanstalter utgör en del av framtiden.

Mer information: Petri Lempinen, överdirektör, tfn 0295 330 180 

Sammandrag från brainstorming (pdf), på finska
 

Utbildning Yrkesutbildning