Hyppää sisältöön

Herätään huomaamaan isovanhemmuuden mahdollisuudet

opetus- ja kulttuuriministeriö sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 19.12.2018 10.54
Kuva: Martti Minkkinen/Jyväskylän yliopisto
Kuva: Martti Minkkinen/Jyväskylän yliopisto

Isovanhemmuus on ihme. Ihme, joka opettaa näkemään tuttuja asioita aivan uudella tavalla. Ihme on syliin heittäytyvän lapsen lämmössä. Se huokuu päiväkodin aidan raosta pilkistävän 4-vuotiaan hymyssä, kun tänään isovanhemmat tulevat häntä noutamaan.

Ihme on pienen lapsen käsittämättömässä luottamuksessa, kun hän tarttuu isoisän tai isoäidin käteen ja lähtee hymyssä suin ja innoissaan ”ukkilaan” tai ”mummilaan” yökylään.  Molemminpuolinen rakkaus ja kaipaus ovat läsnä hetkissä, kun yhdessä vietetyn ajan ja vauhdikkaiden leikkien jälkeen pitää erota ja isovanhemmat palaavat omaan kotiinsa tai vilkuttavat haikeina lähtevän vaunukaravaanin perään.

Tutkimus osoittaa, että mitä enemmän isovanhemmat osallistuvat perheiden arkeen sitä vähemmän heidän lapsenlapsillaan on tunteisiin tai käyttäytymiseen liittyviä ongelmia.

Evoluutiotutkijoiden mukaan ihmislajille on luontaista yhteisöllinen lasten kasvatus. Edellisen sukupolven vahva osallisuus lastenlastensa hoidossa on mahdollistanut lastenlasten henkiinjäämisen ja lisännyt jälkeläisten määrää. Viimeaikainen tutkimus myös osoittaa, että mitä enemmän isovanhemmat osallistuvat lastensa perheiden arkeen sitä vähemmän heidän lapsenlapsillaan on tunteisiin tai käyttäytymiseen liittyviä ongelmia.

Ruuhkavuodet koettelevat vanhempia. Jatkuva kiire saattaa kuluttaa voimavaroja ja jos uupumus lisääntyy, voi kadottaa sen ilon ja ihmettelyn, joka on luontainen ”tuote” lapsen lähellä elämisestä ja jokaisen lapsen ainutkertaisen kasvun seuraamisesta. Vanhemmat tarvitsevat vanhemmuuteensa tukea. Hyvin nukuttuja öitä aina silloin tällöin, mahdollisuutta viettää aikuisaikaa ja hemmotella itseään. Lähellä ja läsnä olevat isovanhemmat ovat tähän tarpeeseen paras mahdollinen apu.

Isovanhemmuus tarjoaa ihmeellisen kasvun, ilon ja uuden oppimisen mahdollisuuden jokaiselle mummille ja papalle.

Isovanhemmuus kirkastaa vanhemmuuden ytimen. Ymmärtää sen, mitä olisi ehkä pitänyt tehdä toisin. Vuodet työpaineiden ja omien lasten päivittäisistä tarpeista huolehtimisen kiihkeässä virrassa vilahtavat ohi niin nopeasti! Isovanhemmuus tarjoaa ihmeellisen kasvun, ilon ja uuden oppimisen mahdollisuuden jokaiselle mummille ja papalle. Se on myös valtava potentiaali vahvistaa ja rikastaa lapsen kasvua ja kehitystä. Ei ole mitään sen palkitsevampaa kuin lapsenlapsen luottava ja rakastava katse.

Herätään huomaamaan isovanhemmuuden mahdollisuudet! Rohkaistaan ja tuetaan lainsäädännöllä lapsen oikeutta isovanhempiin. Muistetaan aina perheestä ja sen monimuotoistumisesta puhuessamme, että siihen voi sisältyä myös isovanhemmuus.

Kotona tehtävää työtä on arvotettu muun muassa mittaamalla sen arvoksi 45 % koko Suomen bruttokansantuotteesta. Mikähän mahtaisi olla isovanhemmuuden panos suomalaisten perheiden talous-, aika-, hyvinvointi- ja rakkausvarantoon, jos sen mittaisimme ja taiten osaisimme maksimoida lasten ja nuorten paremman tulevaisuuden voimavaraksi.

Marja-Leena Laakso

professori, Jyväskylän yliopisto

Jouni Välijärvi

professori, Jyväskylän yliopisto

***  

Tässä sarjassa esittelemme tekoja ja näkemyksiä lapsiystävällisemmän Suomen puolesta. Kaikki esitetyt näkemykset ovat kirjoittajan/haastateltavan omia. Lisää kirjoituksia voit lukea http://minedu.fi/lapsistrategia/kolumnit ja stm.fi/lapsistrategia/kolumnit.