- Opetustoimen ja varhaiskasvatuksen henkilöstölle suunnatun ammattikorkeakoululain tai yliopistolain mukaisen erikoistumiskoulutuksen toteuttamiseen. Rahoitus myönnetään korkeakoulujen harkinnanvaraisena rahoituksena. Hakemuksen liitteenä on toimitettava erikoistumiskoulutusta koskeva sopimus. Mikäli rahoitusta haetaan aiemmin toteutettuun koulutukseen, hakemukseen on lisättävä tiedot aiempien toteutusten hakijamääristä ja toteutuneista opiskelijamääristä. Rahoitusta myönnetään opiskelijamäärän mukaan enintään 180 euroa/opintopiste. Rahoitus myönnetään valtion vuoden 2019 talousarvion momenteilta yliopistolain mukainen harkinnanvarainen rahoitus (29.40.50.5), josta voidaan myöntää noin 1,1 miljoonaa euroa ja ammattikorkeakoululain mukainen harkinnanvarainen rahoitus (29.40.55.3), jos voidaan myöntää noin 500 000 euroa.
- Korkeakoulujen opettajankoulutustehtävissä toimivien ammatillisen ja pedagogisen osaamisen kehittämiseen. Avustus myönnetään hankkeisiin, joissa kehitetään digitaalisissa ja yhteisöllistä opiskelua tukevissa oppimisympäristöissä tarvittavaa pedagogista osaamista ja ohjausosaamista. Hankkeen on tehtävä tiivistä yhteistyötä muiden korkeakoulujen henkilöstön osaamista kehittävien hankkeiden kanssa. Rahoitusta myönnetään ensisijaisesti korkeakoulujen verkostoille, joissa osaamista kehitetään tutkimusperustaisesti. Korkeakouluilta edellytetään vähintään 40 % omarahoitusosuutta. Korkeakoulujen on sitouduttava verkostomaisen yhteistyön vakiinnuttamiseen rahoituksen päätyttyä. Rahoitus myönnetään valtionavustuksena valtion vuoden 2018 talousarvion momentilta 29.40.20.4. Avustuksia voidaan myöntää noin 1,1 miljoonaa euroa.
- Varhaiskasvatuksen opettajien kouluttamiseen, erityisesti monimuotokoulutuksena. Rahoitusta voidaan myöntää sekä tutkintoon johtavaan koulutukseen tai erillisinä varhaiskasvatuksen tehtäviin ja esiopetukseen ammatillisia valmiuksia antavina opintoina (varhaiskasvatuslaki 540/2018, 26 §). Hakijoita pyydetään huomioimaan myös ruotsinkielisten ja saamenkielisten varhaiskasvatuksen opettajien tarpeet. Hakemukseen on liitettävä suunnitelma koulutuksen toteuttamisesta ja perusteltu arvio koulutustarpeesta. Rahoitus voidaan myöntää valtionavustuksena tai harkinnanvaraisena rahoituksena. Avustusta myönnetään enintään tutkintoon johtavaan koulutukseen 7200 euroa/vuosi ja kelpoisuutta tuottaviin opintoihin 7200 euroa/60 opintopisteen kokonaisuus. Rahoitus voidaan myöntää valtionavustuksena valtion vuoden 2018 talousarvion momentilta 29.40.20.2 ja 29.40.20.4 ja harkinnanvaraisena rahoituksena valtion vuoden 2020 talousarvion momentilta 29.40.50.3. Rahoitusta on käytettävissä noin 420 000 euroa.
- Yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen verkostomaisen yhteistyön alkuvaiheen tukemiseen. Rahoitus osoitetaan verkostohankkeisiin, joiden tavoitteena on erityisesti nousevien alojen vahvistaminen ja yhteiskunnan ja työelämän muutoksesta syntyviin uusiin osaamistarpeisiin vastaaminen. Esimerkiksi seuraavia uutta osaamista edellyttäviä teemoja on tunnistettu: väestönmuutos, uudet teknologiat ja innovaatiot, työelämän murros, kansainvälisyys ja globaalit haasteet, ympäristön tilaan vaikuttavat toimet ja ilmastonmuutos, demokratia, ihmisoikeudet ja osallisuus. Verkostotoiminnan tavoitteena on korkeakoulujen koulutuksen ja tutkimuksen toteuttaminen nykyistä vahvemmassa yhteistyössä. Lisäksi hankkeisiin voidaan sisällyttää verkoston teema-alalla toteutettavien ammattikorkeakoululain tai yliopistolain mukaisten erikoistumiskoulutusten suunnittelua. Korkeakoulujen on sitouduttava verkostomaisen yhteistyön vakiinnuttamiseen rahoituksen päätyttyä. Avustus myönnetään harkinnanvaraisena rahoituksena. Avustusta myönnetään enintään 500 000 euroa/verkosto. Korkeakouluilta edellytetään vähintään 40 % omarahoitusosuutta. Rahoitusta myönnetään valtion vuoden 2018 talousarvion valtionavustusmomentilta 29.40.20.5, josta voidaan myöntää korkeakoululle yhteensä enintään 2,8 miljoonaa euroa. Lisäksi rahoitusta voidaan myöntää harkinnanvaraisena rahoituksena yliopistoille vuoden 2019 talousarvion momentilta 29.40.50.5 ja vuoden 2020 talousarvion momentilta 29.40.50.3, yhteensä enintään 6 miljoonaa euroa ja ammattikorkeakouluille vuoden 2019 talousarvion momentilta 29.40.55.3 ja vuoden 2020 talousarvion momentilta 29.40.55.3, yhteensä enintään 5,2 miljoona euroa.
Rahoitettava toiminta ei saa vaikuttaa liiketaloudellisesti toteutettavien palvelujen toimintamahdollisuuksiin.