Tekijänoikeusjärjestelmän kehittämisavustus kohdistetaan EU-tason tekijänoikeusinfrastruktuurin kehittämiseen. Esihankkeessa, jonka koordinointia ja toteuttamista avustuksella tuetaan, valmistellaan käyttötapausta ja käyttötapausryhmää (EBSI use case group).
Käyttötapauksella tarkoitetaan ohjelmistokehityksen, tuotesuunnittelun ja muiden alojen konseptia, jolla kuvataan, miten järjestelmää voidaan käyttää tiettyjen tavoitteiden tai tehtävien saavuttamiseen.
EBSI-käyttötapausryhmällä tarkoitetaan EU:n komission 21.5.2024 hyväksymien Europeum EDIC:in statuuttien 1 artiklan 17 mukaan työryhmää, joka paneutuu yksittäisten EBSI-käyttötapausten teknisiin määrittelyihin ja ensimmäisiin toteutuksiin. Käyttötapausryhmää haetaan vuonna 2025 Europeum EDICiltä. Käyttötapaus tulee koskemaan direktiivin 2019/790 4 artiklan 3 kohdan mukaisen tekstin- ja tiedonlouhintaa koskevan rajoitussäännöksen soveltamista. Kyseinen direktiivin säännös sallii sen, että oikeudenhaltija pidättää oikeuden tekstin- ja tiedonlouhintaan. Käyttötapauksen keskiössä on koneluettavassa muodossa tapahtuva oikeuksien pidättäminen (”opt-out”) ja sen toteuttaminen.
Hankeavustus on tarkoitettu kirjasto-, arkisto-, tai museoalan julkisen sektorin toimijan koordinointitehtävien hoitamiseen EU-tasoisessa hankkeessa. Eduksi lasketaan, että hakijalla on kiinteät yhteydet kulttuuriperintölaitoksiin Baltiassa, Pohjoismaissa ja EU-maissa.
Esihanke koskisi opt-out-ehdon pilotointia seuraavissa esimerkkitapauksissa: 1) eurooppalaisilla kielillä julkaistujen tieteellisten artikkelien käyttö generatiivisen tekoälyn kouluttamisessa, 2) kuva-aineisto luontoympäristöstä metaversen tai markkinointimateriaaleja tuottavan tekoälyn kouluttamiseksi.
Esihanke koskisi opt-out-käyttötapauksen edellyttämien elementtien testaamista esimerkkitapauksissa sekä tekijänoikeustietoa koskevien tietojärjestelmien yhdistämistä API-rajapinnan kautta.
Avustuksensaaja johtaisi ja koordinoisi opt-out-ehdon toteuttamista koskevan käyttötapauksen valmistelua yhteistyössä muutamanmuun EU-maan kanssa. Kyseiset maat ilmoittavat hankkeeseen osallistuvat kansalliskirjastot tai muut kulttuuriperintölaitokset ennen hankkeen alkamista.
Hankkeen tuloksista raportoidaan Copyright Infrastructure Task Forcelle, joka arvioi niitä ja saattaa ne komission ja neuvoston tekijänoikeustyöryhmän tietoon ja mahdollisia jatkotoimenpiteitä varten.
Hankkeen toteutusaikataulu on alustavasti lokakuu 2024 – toukokuu 2025. Hankkeen tulosten perusteella arvioidaan, miten tekijänoikeusinfrastruktuurin kehittämistä jatketaan EU-tasolla.