Hyppää sisältöön

Social- och hälsovårdsministeriet tillsätter en arbetsgrupp som ska utveckla kontinuerligt lärande under arbetskarriären

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 29.9.2023 12.02 | Publicerad på svenska 29.9.2023 kl. 14.33
Pressmeddelande 121/2023

Social- och hälsovårdsministeriet har tillsatt en arbetsgrupp med uppgift att utveckla kontinuerligt lärande under arbetskarriären när vuxenutbildningsstödet upphör den 1 augusti 2024.

Genom vuxenutbildningsstödet har man strävat efter att svara på arbetsmarknadens föränderliga behov i och med att tekniken utvecklas och globaliseringens betydelse ökar. Enligt undersökningar och utredningar anses fördelarna med vuxenutbildningsstödet inte räcka till för att täcka kostnaderna för utbildningen.

Mest nytta av lärandet under arbetskarriären har personer som slutfört grundskolan och som genom det höjer sin egen utbildningsnivå. För personer som avlagt högskoleexamen och som utbildar sig på nytt räcker fördelarna med studierna dock inte till för att täcka kostnaderna för utbildningen. Därför bör samhällets utbildningsresurser riktas till personer som höjer sin utbildningsnivå och till utbildningar som främjar sysselsättningen till exempel inom branscher där det råder brist på arbetskraft. Dessutom bör studier vid sidan av arbetet underlättas för att minska inkomstbortfall.

Nya metoder för studier vid sidan av arbetet under arbetskarriären 

Arbetsgruppen har till uppgift att bereda förslag till metoder för att stödja kontinuerligt lärande under arbetskarriären, förbättra sysselsättningen och balansera statsfinanserna. Målet är att stärka kompetensen särskilt hos personer med svag ställning på arbetsmarknaden och låg utbildningsnivå. 

Arbetsgruppen har till uppgift att utreda olika sätt att täcka kostnaderna för den nytta som utbildningen medför. Arbetsgruppen ska också utreda hurdana ändringar arbetsgruppens förslag förutsätter av arbetsgivare, det offentliga utbildningssystemet och utbildningsanordnarna. 

Ordförande för arbetsgruppen är Laura Rissanen, statssekreterare för ministern för social trygghet Grahn-Laasonen. Arbetsgruppens mandatperiod pågår under tiden 1 oktober 2023–31 mars 2024 och arbetsgruppens arbete väntas blir klart före ramförhandlingarna 2024.  

Mer information

Pekka Paaermaa, regeringssekreterare, social- och hälsovårdsministeriet, tfn 0295 163 004, [email protected] (från 9.10)

Essi Rentola, direktör, social- och hälsovårdsministeriet, tfn 0295 163 155, [email protected]

Veera Svahn, arbetsministerns specialmedarbetare, tfn 0295 047 321, [email protected]