Hyppää sisältöön

STM asettaa työryhmän kehittämään työuran aikaista jatkuvaa oppimista

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 29.9.2023 12.02
Tiedote 121/2023

Sosiaali- ja terveysministeriö on asettanut työryhmän, jonka tehtävänä on kehittää työuran aikana tapahtuvaa jatkuvaa oppimista aikuiskoulutustuen päättyessä 1.8.2024.

Aikuiskoulutustuella on pyritty vastaamaan työmarkkinoiden muuttuviin tarpeisiin teknologian kehittyessä ja globalisaation merkityksen kasvaessa. Tutkimusten ja selvitysten mukaan aikuiskoulutustuen hyötyjen ei nähdä riittävän koulutuksesta aiheutuneiden kustannusten kattamiseen.

Eniten työuran aikaisesta koulutuksesta ovat hyötyneet peruskoulun suorittaneet henkilöt, jotka nostavat omaa koulutustasoaan. Uudelleen kouluttautuvilla korkeakoulun käyneillä opiskelun hyödyt eivät kuitenkaan riitä kattamaan koulutuksesta aiheutuvia kustannuksia. Tästä johtuen yhteiskunnan koulutusresurssit tulisi kohdistaa henkilöihin, jotka nostavat koulutustasoaan sekä koulutuksiin, jotka edesauttavat työllistymistä esimerkiksi aloille, joilla on pulaa työvoimasta. Lisäksi työn ohessa opiskelua tulisi helpottaa tulomenetysten pienentämiseksi.

Työuran aikaiseen työn ohella opiskeluun uusia keinoja 

Työryhmän tehtävä on valmistella ehdotuksia keinoista, joilla tuetaan työuran aikaista jatkuvaa oppimista, parannetaan työllisyyttä ja tasapainotetaan valtion taloutta. Tavoitteena on vahvistaa erityisesti niiden henkilöiden osaamista, joiden työmarkkina-asema on heikko ja koulutustaso matala. 

Työryhmän tehtävänä on selvittää keinoja, joilla koulutuksen tuoma hyöty kattaisi siitä aiheutuvat kustannukset. Työryhmän tulee myös selvittää, millaisia muutoksia työryhmän esittämät ehdotukset edellyttäisivät työnantajilta, julkiselta koulutusjärjestelmältä ja koulutuksen järjestäjiltä. 

Työryhmän puheenjohtajana toimii sosiaaliturvaministeri Grahn-Laasosen valtiosihteeri Laura Rissanen. Työryhmän toimikausi on 1.10.2023–31.3.2024 ja työryhmän työ valmistuu kehysriiheen 2024 mennessä.  

Lisätietoja

hallitussihteeri Pekka Paaermaa, STM, p. 0295 163 004, [email protected] (9.10. alkaen)

johtaja Essi Rentola, STM, p. 0295 163 155, [email protected]

työministerin erityisavustaja Veera Svahn, TEM, p. 0295 047 321, [email protected]