STM-OKM Taiku 4 –yhteistyöryhmä
OKM065:00/2023 Toimielin
Ministeriöt toteuttavat hallitusohjelmaa, valmistelevat lakeja ja muita säädöksiä sekä vievät eteenpäin uudistuksia erilaisissa hankkeissa, työryhmissä ja toimielimissä.
Kaikkien ministeriöiden hankkeet löydät valtioneuvoston verkkosivuilta
STM ja OKM ovat asettaneet Taiku 4 –yhteistyöryhmän koordinoimaan ja edistämään ministeriöiden välistä yhteistyötä. Tavoitteena on edistää kulttuuriin liittyvää hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen työtä kansallisella tasolla. Puheenjohtajina toimivat osastopäällikkö Annakaisa Iivari (STM) ja ylijohtaja Riitta Kaivosoja (OKM).
Hankkeen perustiedot Käynnissä
Hankenumero OKM065:00/2023
Asianumerot VN/29995/2023
Asettaja opetus- ja kulttuuriministeriö
Toimikausi/aikataulu 1.12.2023 – 30.4.2027
Asettamispäivä 1.12.2023
Toimielimen tyyppi Työryhmä
Tavoitteet ja tuotokset
Taiku 4 STM-OKM –yhteistyöryhmän tavoitteena on edistää ja koordinoida sosiaali- ja terveydenhuollon sekä kulttuurin ja taiteen kansallisen tason toimijoiden yhteistyötä kulttuurihyvinvoinnin palveluiden kehittämisessä. Työryhmän tehtävänä on edistää kulttuurihyvinvointitoimintaa eli kytkeä terveyttä ja hyvinvointia edistävä taide- ja kulttuuritoiminta entistä vahvemmin osaksi monialaista hyvinvoinnin edistämistä sekä sosiaali- ja terveyssektorin toimintaa. Kulttuurihyvinvointipalvelujen juurtumista vahvistetaan hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen rakenteisiin sekä toimintaan kunnissa ja hyvinvointialueilla. Yhteistyöryhmä vahvistaa ministeriöiden ja muiden viranomaisten välistä yhteistyötä, tiedonkulkua ja tietoperustan rakentumista sekä kulttuurihyvinvoinnin toimialan ymmärrystä. Toimikautensa päätteeksi Taiku 4 tekee esityksen yhteistyöryhmän toiminnan vakiinnuttamiseksi.
Tiivistelmä
STM ja OKM ovat asettaneet Taiku 4 –yhteistyöryhmän koordinoimaan ja edistämään ministeriöiden välistä yhteistyötä. Tavoitteena on edistää kulttuuriin liittyvää hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen työtä kansallisella tasolla. Puheenjohtajina toimivat osastopäällikkö Annakaisa Iivari (STM) ja ylijohtaja Riitta Kaivosoja (OKM).
Lähtökohdat
Petteri Orpon hallituksen hallitusohjelman (2023) mukaan kulttuurilla on suuri merkitys kansalaisten resilienssille, kokonaisturvallisuudelle sekä kansalliselle yhteenkuuluvuuden tunteelle. Toimintaympäristömuutoksista huolimatta vahvempi kulttuuri ja taide tuottavat henkistä ja taloudellista, kaikkien hyvinvointia vahvistavaa lisäarvoa yhteiskunnassa. Toisaalta kulttuuria ja taidetta sekä liikuntaa tulee hyödyntää laajemmin ennaltaehkäisevässä sosiaali- ja terveydenhuollossa.
Alueelliset ja paikalliset erot taiteen ja kulttuurin saavutettavuudessa ja saatavuudessa ovat suuria. Kulttuurin saatavuutta ja saavutettavuutta parantavilla toimilla voidaan vahvistaa ihmisten osallisuutta ja hyvinvointia, mahdollisuuksien tasa-arvoa sekä torjua eriarvoistumiskehitystä ja luottamuksen rapautumista. Muun muassa lasten ja nuorten kasvu kulttuurin tekijöiksi ja kokijoiksi on ratkaisevaa elävän suomalaisen sivistyksen kehittymiselle ja hyvinvoiville ikäluokille.
Vuonna 2007 kulttuuri otettiin mukaan terveyden edistämisen politiikkaohjelmaan. Tämän jälkeen taiteen ja kulttuurin hyvinvointivaikutuksiin liittyviä sosiaali- ja terveysministeriön ja opetus- ja kulttuuriministeriön välisiä yhteistyöryhmiä on ollut vuodesta 2010, kolmella eri hallituskaudella. Edellisellä, Taiku 3-toimintakaudella toteutettiin ensimmäistä kertaa myös kulttuurihyvinvoinnin kustannusvaikuttavuuslaskentaa.
Nyt perustettava kulttuurihyvinvoinnin yhteistyöryhmä on neljäs
Kulttuurihyvinvointialalla on suuri kasvupotentiaali.
Edellisen yhteistyöryhmän, Taiku 3 -toimikauden aikana 2020–2023 toteutui hyvinvointialueuudistus. Uudistuksen tavoitteena on muun muassa kaventaa hyvinvointi- ja terveyseroja sekä hillitä kustannusten kasvua.
Kaikessa hyvinvointia, terveyttä ja turvallisuutta edistävässä toiminnassa, eri hallinnonalojen ja ministeriöiden yhteistyö on välttämätöntä. Tämä korostuu erityisesti kulttuurihyvinvoinnin toimeenpanossa, joka on monialaista yhteistoimintaa. Uudistuksen myötä hyvinvointialueilta, kunnilta, järjestöiltä, yrityksiltä ja valtiolta odotetaan konkretisoituvaa yhteistyötä, joka tapahtuu eri toimijoiden yhdyspinnoilla.
Toimiva yhdyspintatyö on neuvottelua, sopimuksia, kustannusten ja ammattiosaamisen jakamista sekä verkostoitumistaitoja ja tiedolla johtamista. Yhdyspinnalla kulttuurihyvinvoinnin ohjausprosesseihin liittyvät niin elintapa-, asiakas- ja palveluohjaus, hyvinvointi- ja kulttuurilähetteen kehittäminen kuin koordinaatio hyvinvointialueen, järjestöjen ja kuntien välillä.
Yhteistoimintaryhmän työn tuloksina, Taiku 3:n työn katkona ja vakiintuvana työnä, on Suomessa nähdä juurtuvana väestötasolla olevia kulttuurihyvinvoinnin toimintamalleja ja palveluita, jotka toteutuvat kestävästi ja yhdenvertaisesti. Näkymänä on tätä tukemassa karttunut tutkimus- ja kokemustieto kulttuuri-, sosiaali-, terveys- kuin kasvatusalojen ammattilaisille, jotka vievät eteenpäin kulttuurihyvinvointialan potentiaalia yhteiskunnan hyödyksi.
Petteri Orpon hallituksen hallitusohjelma (2023) vahvistaa OKM:n sekä STM:n välistä yhteistyötä. Tavoitteena on kulttuurin ja taiteen laajempi hyödyntäminen ennaltaehkäisevässä sosiaali- ja terveydenhuollossa sekä selkiyttää kuntien ja hyvinvointialueiden vastuun työnjakoa yhdyspintapalvelujen ja tiedolla johtamisen osalta. Kulttuurihyvinvoinnin Taiku-yhteistyöryhmät aloittivat vuonna 2010.
Toimielimen asettaminen
-
STM-OKM Taiku4 yhteistyöryhmän asettaminen PDF
20.10.2023 Opetus- ja kulttuuriministeriö
Toteuttaminen
-
Taiku 4 kokous 2. muistio 2.2.2024 PDF
4.7.2024 Opetus- ja kulttuuriministeriö
-
Taiku 4 kokous 3. muistio 8.3.2024 PDF
4.7.2024 Opetus- ja kulttuuriministeriö
-
Taiku 4 kokous 4. muistio 12.4.2024 PDF
4.7.2024 Opetus- ja kulttuuriministeriö
-
Taiku 4 kokous 1. muistio 21.12.2023 PDF
4.7.2024 Opetus- ja kulttuuriministeriö
Ryhmittelemättömät
Henkilö
Rooli, Toimikausi
Vuolasto, Johanna
Kulttuuriasiainneuvos
opetus- ja kulttuuriministeriö
Rooli: Vastuuhenkilö
22.12.2023 –