Lukiokoulutusta koskevien hallitusohjelman linjausten toimeenpanon valmistelun seurantaryhmä

OKM041:00/2023 Kehittäminen

Lukiokoulutusta koskevien hallitusohjelmakirjausten valmistelun tueksi opetus- ja kulttuuriministeriö asettaa lukiokoulutuksen sidosryhmiä edustavan seurantaryhmän.

Hankkeen perustiedot Käynnissä

Hankenumero OKM041:00/2023

Asianumerot VN/29603/2023

Asettaja opetus- ja kulttuuriministeriö

Toimikausi/aikataulu 15.10.2023 – 31.12.2024

Asettamispäivä

Yhteyshenkilö
Petri Lempinen, Ylijohtaja
puh. +358 295 330 180
[email protected]

Tavoitteet ja tuotokset

Seurantaryhmän tehtävänä on tukea hallitusohjelman mukaista valmistelua, joka on opetus- ja kulttuuriministeriön erikseen asettaman työryhmän tehtävänä. Tämän työryhmän tehtäviin kuuluvat esitykset

• lukiokoulutuksen rahoitusjärjestelmän uudistamiseksi
• englanninkielisen ylioppilastutkinnon mahdollistamiseksi
• yhden ylioppilaskokeen korvaamiseksi lukiodiplomilla ja sen edellyttämistä muutoksista säädöksiin
• lukiolaisen oikeudesta tukiopetukseen
• muiksi toimenpiteiksi hallitusohjelman lukiokoulutusta koskevien tavoitteiden toteuttamiseksi.
Lukiokoulutuksen seurantaryhmässä voidaan käsitellä myös muita hallitusohjelman mukaisia lukiokoulutuksen kehittämistoimia mukaan lukien oppimisen tuen järjestelmän, lukiodiplomien ja liikunnan opetuksen kehittäminen. Seurantaryhmässä voidaan käsitellä myös muita hallitusohjelman mukaisia lukiokoulutuksen kehittämistoimia.

Tiivistelmä

Lukiokoulutusta koskevien hallitusohjelmakirjausten valmistelun tueksi opetus- ja kulttuuriministeriö asettaa lukiokoulutuksen sidosryhmiä edustavan seurantaryhmän.

Lähtökohdat

Pääministeri Petteri Orpon hallituksen ohjelmassa lukiokoulutuksen keskeiseksi tavoitteeksi on kirjattu laaja-alaisen yleissivistyksen varmistamisen sekä jatko-opintokelpoisuuden tuottamisen opiskelijoille. Lukiokoulutuksessa panostetaan opintojen ohjaukseen ja moniammatilliseen tukeen siten, että jokainen oppilas saa tarvitsemansa tuen siirtyäkseen koulupolulla eteenpäin. Tukea on kohdistettava erityisesti niille nuorille, jotka ovat vaarassa jäädä jälkeen opetuksessa.

Hallitusohjelman mukaan lukiokoulutusta kehitetään omana koulutusmuotonaan, jolla on oma toimintaa ohjaava lainsäädäntö sekä rahoitusjärjestelmä. Hallituksen tavoitteena on uudistaa lukiokoulutuksen rahoitusjärjestelmää ja samalla säilyttää kattava lukioverkko. Hallitusohjelman mukaan lukiokoulutuksen järjestäminen turvataan alueilla, joilla lasten ja nuorten määrä vähentyy voimakkaasti.
Rahoitusjärjestelmän uudistamisen tavoitteena on, että lukiokoulutuksen rahoitus vastaisi paremmin lukiokoulutuksen järjestämisestä aiheutuviin kustannuksiin. Toimeksianto sisältää lukion rahoitukseen kuuluvan pienten lukioiden lisän uudistamisen tukemaan koulutuksen saavutettavuutta ja sivistyksellisten oikeuksien toteutumista. Samalla edistetään kuntien välisen rahoitusvastuun tasapuolista jakautumista kotikunnan mukaan. Rahoitusmallin muutoksista tehdään kattavat vaikutusarvioinnit ja muutokset toteutetaan riittävän pitkällä siirtymäajalla.

Ylioppilastutkintoa uudistetaan mahdollistamalla englanninkielisen ylioppilastutkinnon suorittaminen tiukasti rajatuin kriteerein ja varmistaen, että englanninkielinen koulutustarjonta ei uhkaa kansalliskielistä koulusivistystä, vaan vahvistaa Suomen houkuttelevuutta kansainvälisten toimijoiden ja paluumuuttajien joukossa. Lisäksi mahdollistetaan yhden pakollisen ylioppilaskokeen korvaaminen jatkossa lukiodiplomilla. Tämä tarkoittaa, että lukiodiplomien suorittamisesta tulee opiskelijan oikeus ja niiden suoritusmahdollisuuden tarjoamisesta koulutuksen järjestäjän velvollisuus. Tämä edellyttää muutoksia lainsäädäntöön ja lukiodiplomien arvioinnin kehittämistä. Valmistelussa huomioidaan valtionhallinnon tuottavuusohjelman ja toimintamenojen sopeutustarve.