Hyppää sisältöön

Ylioppilastutkinnon reaaliaineiden koepäiviä aikaistetaan viikolla koronavirustilanteen johdosta

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 13.3.2020 12.16
Tiedote

Ylioppilastutkintolautakunta on yhdessä opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa päättänyt aikaistaa kevään 2020 kolmannelle tutkintoviikolle sijoitetut reaaliaineiden koepäivät niin, että reaaliaineiden kokeet kirjoitetaan jo toisella tutkintoviikolla tiistaina 17.3. ja torstaina 19.3.

Menettelyllä pyritään turvaamaan tutkinnon järjestäminen, jotta mahdollisimman moni kokelas saa tutkinnon suoritettua koronavirustilanteen laajetessa.

Tutkinnon aikataulua tiivistetään siten, että tutkinto järjestetään 20.3. mennessä saamen äidinkielen kielen koetta lukuun ottamatta. Tiivistäminen toteutetaan siirtämällä reaalikokeiden (uskonto, elämänkatsomustieto, yhteiskuntaoppi, kemia, maantiede, terveystieto, psykologia, filosofia, historia, fysiikka, biologia) suorituspäivät viikkoa aikaisemmaksi eli 17.3. ja 19.3.

Uusi aikataulu kevään ylioppilastutkinnon jäljellä oleville koepäiville on: 

ma 16.3 toinen kotimainen kieli, pitkä ja keskipitkä oppimäärä
ti 17.3. (siirretty 24.3. päivästä) uskonto, elämänkatsomustieto, yhteiskuntaoppi, kemia, maantiede, terveystieto
ke 18.3. matematiikka, pitkä ja lyhyt oppimäärä
to 19.3. (siirretty 26.3.päivästä) psykologia, filosofia, historia, fysiikka, biologia
pe 20.3. vieras kieli, pitkä oppimäärä (englanti, ranska, espanja, saksa, venäjä)
ma 23.3. saamen äidinkielen koe

– Ylioppilastutkinnon reaaliaineiden koepäivien aikaistamisella pyrimme varmistamaan, että kevään ylioppilastutkinnot saadaan suoritettua onnistuneesti kokelaiden turvallisuudesta huolehtien. Mikäli kevään kokeet keskeytyisivät kokonaan, merkittävä osa ylioppilasikäluokasta uhkaisi jäädä ilman kelpoisuutta hakea erityisesti yliopistoon, millä olisi merkittävä vaikutus koko yhteiskunnan toiminnalle myös tulevaisuudessa, sanoo opetusministeri Li Andersson.

–  Ratkaisu antaa mahdollisuuden siihen, että korkeakoulut voivat järjestää valintakokeet suunnitellusti ja saavat käyttöönsä ylioppilaskokeiden tulokset todistusvalintoja varten, tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen sanoo.

Koronavirustilannetta seurataan päivittäin ja Ylioppilastutkintolautakunta neuvoo lukioita järjestelyjen toteuttamisessa.

Kokeiden aikaistaminen tarkoittaa muutosta sekä kokelaiden että lukioiden valmistautumiseen. Se voi kuitenkin merkittävällä tavalla turvata ikäluokan ylioppilaaksi valmistumisen, jos koronavirustilanne Suomessa jatkaa laajenemistaan.  Kokeiden aikaistaminen lyhentää kokelaiden oppimäärän kertaamiseen varattua aikaa. Kuitenkin kokeisiin tarvittava osaaminen on karttunut pidemmän ajan kuluessa lukio-opintojen aikana.

Tiistain 24.3. reaalikoepäivän siirto tiistaille 17.3. koskee 19 788 kokelasta ja torstain 26.3. reaalikoepäivän siirto torstaille 19.3. koskee 23 319 kokelasta. 

Koeaikataulun muutos tiivistää koeviikkoa osalla kokelaista. Noin 37 prosentilla kokelaista ei ole kokeita peräkkäisinä päivinä tiivistämisestä huolimatta. Yksi peräkkäinen koekerta olisi noin 32 prosentilla, kaksi peräkkäistä koekertaa 22 prosentilla ja kolme peräkkäistä 8 prosentilla kokelaista. Vain yhdellä prosentilla  kokelaista olisi koe jokaisena viitenä koepäivänä.

Ylioppilastutkintolautakunta pyytää lukioita ottamaan välittömästi yhteyttä kaikkiin kokelaisiin, jotka ovat ilmoittautuneet kyseessä olevien koepäivien kokeisiin ja ilmoittamaan heille aikataulun muutoksesta. Jos kokelas ei pysty osallistumaan kokeeseen koepäivän siirron takia, lukio ja lautakunta neuvovat eri vaihtoehdoissa, kuten ilmoittautumisen mitätöinnissä.

Lautakunta antaa lisätietoja tutkintopäivien siirrosta ja vastauksia yleisimpiin kysymyksiin verkkosivulla  https://www.ylioppilastutkinto.fi/koronavirukseen-varautuminen


Lisätietoja:
- pääsihteeri Tiina Tähkä (YTL), puh. 0295 338 201
- erityisasiantuntija Robin Lundell (YTL) puh. 0295 338 242
- ylijohtaja Mika Tammilehto (OKM) puh. 0295 330 308
-  johtaja Tiina Silander (OKM), puh. 0295 330 188

Hanna Kosonen Korkeakoulutus ja tiede Koulutus Li Andersson Yleissivistävä koulutus