Hyppää sisältöön

Yläkoululaisten puhelimiin tulossa Harrastuspassi

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 23.5.2018 9.57
Tiedote
Kuva: Iina Berden/OKM

Opetus- ja kulttuuriministeriö on käynnistänyt hankkeen, jossa kaikille yläkoululaisille suunnitellaan uusi, valtakunnallinen Harrastuspassi. Tavoitteena on, että ensi vuonna nuori voisi ladata mobiilisovelluksena toimivan Harrastuspassin omaan älypuhelimeensa.

- Kyseessä on uudenlainen tapa tukea ja edistää yläkoululaisten harrastamista. Harrastuspassilla nuori voi kohtuuhintaisesti tai jopa maksutta päästä esimerkiksi uimahalliin, kuntosalille, harrastamaan valokuvausta tai muihin liikunta-, kulttuuri- ja nuorisopalveluihin. Harrastuspassi mahdollistaa myös eri liikuntalajien ja kulttuuriharrastusten kokeilemisen sekä vierailuja myös esimerkiksi museoihin, elokuviin tai vaikkapa jääkiekko-otteluun”, kertoo eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho.

- Harrastuspassin tarkoituksena on edistää mahdollisuuksien tasa-arvoa: harrastamisen lähtökohtana ovat nuorten omat kiinnostuksen kohteet ja ajankäyttö, eikä perheen taloudellinen tilanne saa aiheuttaa estettä nuoren harrastamiselle, ministeri Terho kiteyttää.

Harrastuspassiin voivat kunnat, yritykset, säätiöt, sosiaalitoimi ja yhdistykset ladata nuorille maksuttomia harrastusten kokeilukertoja, harrastuksia ja pääsylippuja. Porin nuorisopasseista saadut hyvät kokemukset ovat valtakunnallisen hankkeen taustalla. Harrastamisen edistäminen on hyvä keino ehkäistä nuorten syrjäytymistä, vahvistaa kaverisuhteita ja nuorten itsetuntoa. Harrastuspassi on osa hallituksen lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistämisen toimenpiteitä ja ministeriöiden NEET-yhteistyötä.

- Olen peräänkuuluttanut, että harrastustakuun toteuttamiseksi tarvitaan enemmän konkretiaa. Nyt sitä saadaan. Harrastuspassi parantaa lasten ja nuorten harrastamisen saavutettavuutta. Kunnat voivat kehittää harrastuspassia paikallisten mahdollisuuksien ja ideoiden mukaisesti. Idea hankkeen toteuttamiseen on saatu nuorilta sekä käytössä olevista alueellisista, samantyyppisistä toteutuksista, sanoo hallituksen nuorisoasioista vastaava ministeri Sampo Terho.

Harrastuspassilla voidaan edistää nuorten epäsäännöllistä ja kavereiden kanssa tapahtuvaa harrastamista uudella tavalla. Passi tuo yhteen usean alan harrastusmahdollisuudet. Passi myös lisää monien toimijoiden mahdollisuuksia auttaa ja tukea nuoria.

Opetus- ja kulttuuriministeriö tulee avaamaan harrastuspassin teknisestä toteutuksesta kilpailutuksen yrityksille ja yhteisöille. Kilpailutus toteutetaan innovaatiokumppanuusmenettelyllä, jossa ensimmäisessä vaiheessa osallistujien joukosta valitaan enintään viisi ehdotusta jatkokehittelyyn.

Kilpailutuksen voittaja julkistetaan syyskuussa ja se pääsee toteuttamaan pilotin useassa kunnassa syksyllä 2018. Kaikki kunnat voivat ottaa passin käyttöön ensi vuonna. Harrastuspassin teknisestä toteutuksesta vastaavat opetus- ja kulttuuriministeriö ja Helsingin kaupunki.  

Hankkeessa ovat mukana myös Suomen Kuntaliitto, kuntia sekä valtakunnallisia nuorten harrastamisen ja hyvinvoinnin edistämisen toimijoita. Ministeriö julkistaa yhteistyötahot ja niistä koostuvan asiantuntijaryhmän kokoonpanon lähiviikkoina.

Lisätietoja:

- erityisavustaja Toni Ahva, p. 02953 30340

- johtaja Tiina Kivisaari, p. 02953 30178

#harrastuspassi

Tiedotetta korjattu 24.5.2018 kilpailutuksen osalta.