Hyppää sisältöön

Yhteishakua perusopetuksen jälkeisiin koulutuksiin pidennetään 7.4. asti

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 2.3.2021 15.12
Tiedote
Tytöt tietokoneella.

Yhteishakua perusopetuksen jälkeisiin koulutuksiin jatketaan koronavirustilanteesta johtuen. Kevään 2021 yhteishaku ammatilliseen koulutukseen ja lukiokoulutukseen sekä haut perusopetuksen jälkeisiin valmistaviin koulutuksiin ja vaativana erityisenä tukena järjestettävään ammatilliseen koulutukseen päättyvät 7.4.2021 klo 15.

-Juuri nyt käynnissä oleva yhteishaku on historiallinen. Oppivelvollisuusuudistuksen myötä yhteishaku koskee ensimmäistä kertaa aivan jokaista peruskoulun päättävää nuorta, kun kaikki ysiluokkalaiset jatkavat peruskoulusta ammatilliseen koulutukseen, lukioon tai esimerkiksi kymppiluokalle, sanoo opetusministeri Jussi Saramo.

- Me haluamme varmistaa, että jokainen nuori saa tähän historialliseen yhteishakuun kaiken tarvitsemansa tuen ja ohjauksen. Tämän vuoksi olemme päättäneet pidentää yhteishakua jatkumaan 7.4. asti niin, että lähiopetukseen ehditään palata ennen yhteishaun loppua ja omia hakuvaihtoehtoja on mahdollista käydä läpi oman koulun opinto-ohjaajan kanssa etäopetusjakson jälkeen, ministeri jatkaa.

Oppivelvollisuuteen liittyvä hakeutumisvelvoite tuli voimaan vuoden 2021 alusta lukien. Hakeutumisvelvoite vaikuttaa käytännössä niihin nuoriin, jotka keväällä 2021 ovat perusopetuksen 9. luokalla (pääosin vuonna 2005 syntyneet). Oppivelvollisen on hakeuduttava ennen perusopetuksen viimeisen vuosiluokan päättymistä toisen asteen koulutukseen, nivelvaiheen koulutukseen tai muuhun oppivelvollisuuden piiriin kuuluvaan koulutukseen.

Yhteishakuun liittyvää ohjausta ja oppilaanohjausta annetaan myös yläkoulujen etäopetusjakson aikana (8.3. – 28.3.) aikana. Mahdollisia tapoja toteuttaa ohjausta ovat etäyhteyksillä toteutettava ohjaus, sekä pienryhmä- tai henkilökohtainen ohjaus hygienia- ja väljyyssuositukset huomioiden. Etäopetuksessa muusta syystä, kuten karanteenin, eristämisen, riskiryhmään tai perheenjäsenen riskiryhmään kuulumisen vuoksi, olevien yhteishausta ja oppilaanohjauksesta huolehditaan esimerkiksi etäyhteyksillä toteutettavana ohjauksena.

Lisätietoja:

  • hallitussihteeri Kirsi Lamberg, puh. 02953 30397
  • hallitusneuvos Piritta Sirvio, puh. 02953 30238