Hyppää sisältöön

Vuoden 2021 ensimmäisellä lisätalousarviolla tuetaan kulttuurin ja taiteen toimijoita ja nuoria

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 25.2.2021 13.57
Tiedote

Hallitus esittää vuoden 2021 ensimmäisessä lisätalousarviossa uusia korona-avustuksia taiteen ja kulttuurin toimijoille. Lisämäärärahalla tuetaan opiskelijoiden hyvinvointia, osaamista ja opintojen edistymistä. Nuorille pyritään luomaan myös mielekästä tekemistä kesätöiden ja harrastusten kautta.

Lisätalousarviossa kulttuurin ja taiteen alalle esitetään koronatukina ja -avustuksina yhteensä 20 miljoonaa euroa opetus- ja kulttuuriministeriön osuuteen. Freelancereina tai toiminimillä toimiville kulttuurialan ammattilaisille myönnettävät avustukset tulevat haettavaksi Taiteen edistämiskeskuksen kautta, jolle esitetään varattavaksi 15 miljoonaa euroa. 

Suomen elokuvasäätiön jakamaan tuotantotukeen elokuvayhtiöille ehdotetaan lisäbudjetissa 5 miljoonaa euroa. Määräraha kohdistetaan avustuksiin, joilla vähennetään koronatilanteesta aiheutuvia vaikeuksia ja taloudellisia menetyksiä.

- Pitkittynyt koronatilanne on ollut raskas taiteen ja kulttuurin kentälle. Rajoituksista johtuen koko tapahtuma-ala on ollut pitkälti täyssulussa, mikä on aiheuttanut valtavia taloudellisia vaikeuksia alan toimijoille. Viime vuonna kulttuurille osoitettiin 110 miljoonan euron lisärahoitus, jotta alan toimijat selviäisivät kriisin yli ja jatkamme tukitoimia nyt myös tämän vuoden puolella. Tällä päätöksellä suuntaamme tukea erityisesti freelancereille ja kulttuurialan ammattilaisille, sanoo tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko.

Nuorten hyvinvointi koronatilanteessa pyritään varmistamaan 

Ammatilliseen koulutukseen osoitetaan 17,5 miljoonaa euroa. Määräraha kohdennetaan toimiin, joilla pyritään ehkäisemään opintojen keskeyttämistä ja lisäämään opiskelijoiden hyvinvointia. Määrärahaa suunnataan myös toimiin, joilla tasoitetaan opiskelijoiden osaamiseroja ja varmistetaan valmistuvien nuorten ammattiosaamista.

- Koronaepidemia ei saa jättää pysyviä jälkiä nuorten osaamiseen ja hyvinvointiin. Etäopetus on ollut raskasta kaikille ja ammatillisen koulutuksen opiskelijoille se on tarkoittanut, että osaamista ei ole ollut paikoin mahdollista kartuttaa kasvotusten tapahtuvin konkreettisin harjoituksin. Kohdistamme nyt rahoitusta, jonka turvin oppimisesta ja hyvinvoinnista voidaan pitää huolta läpi epidemian, sanoo opetusministeri Jussi Saramo.

Nuorten harrastus- ja kesätoiminnan lisäämiseen ja kehittämiseen varataan lisäbudjetissa yhteensä 2,5 miljoonaa euroa. Muun muassa nuoriso- ja liikuntajärjestöille haettavaksi tulevat avustukset on tarkoitettu lasten ja nuorten toimintaa järjestävien kesätyöntekijöiden palkkaukseen sekä nuorten kesäyrittäjyyden ja työelämätaitoja tukemiseen. 

-Kaikessa päätöksenteossa lasten ja nuorten hyvinvointi pitää olla keskiössä. Koronakriisi on ollut heidän elämässään pitkä aika, joka ei voi olla jättämättä jälkiä. Nuorilla pitää olla mahdollisuus kesätöihin ja mielekkääseen tekemiseen. Tuemme nuorten kesätyö ja -yrittäjyysmahdollisuuksia, jotta mahdollisimman moni nuori pääsisi hankkimaan ensi kesänä arvokasta työkokemusta ja tienestejä, sanoo ministeri Saarikko.

Valtiovarainministeriön tiedote (25.2.)

Lisätietoja:
- Kulttuuri, liikunta ja nuorisoasiat: erityisavustaja Eeva Kärkkäinen, puh. 040 149 2201
- Ammatillinen koulutus: erityisavustaja Touko Sipiläinen, puh. 0295 330 143
 

Ammatillinen koulutus Annika Saarikko Jussi Saramo Koulutus Kulttuuri Liikunta Nuoriso Yleissivistävä koulutus