Viisi lastenkulttuurin tekijää palkittiin
Lastenkulttuurin tekijöitä palkittiin Lapsenpäivä-palkinnolla ja Lastenkulttuurin valtionpalkinnolla. Lapsenpäivä-palkinnon saivat espoolainen Tapiolan kuoro sekä lasten ja nuorten sanataidekasvatusta järjestävä Sanaratas ry. Valtionpalkinnon saivat kirjailijat ja kuvittajat Aino Havukainen ja Sami Toivonen sekä kirjailija Kalle Veirto. Ministeri Terho jakoi palkinnot perjantaina 17. marraskuuta Helsingissä.
Lapsenpäivä-palkinto on ministerin myöntämä tunnustus merkittävästä työstä taidekasvatuksen ja taideharrastamisen hyväksi. Molemmat palkinnonsaajat saivat 8 500 euroa. Tämän vuoden teemana on taidekasvatus osana Suomen itsenäisyyden sadan vuoden historiaa ja maamme tulevaisuutta.
- Lasten ja nuorten taidekasvatus ja taideharrastaminen ovat tärkeä osa maamme hyvinvointia, menestystä ja henkistä kasvua. Taide ja kulttuuri avartavat ajattelua, vahvistavat jokaisen lapsen ja nuoren luovuutta, itsetuntoa sekä kykyä ymmärtää muita. Lasten ja nuorten tulee saada entistä enemmän kasvaa taiteen ja kulttuurin ympäröimänä. Siksi minulla on erityisen suuri kunnia jakaa Lapsenpäivä-palkinto Suomen 100-vuotisjuhlavuonna, sanoo eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho.
Lastenkulttuurin valtionpalkinto on Taiteen edistämiskeskuksen myöntämä tunnustus kolmen viimeksi kuluneen vuoden aikana tehdystä lastenkulttuurityöstä. Palkinnon voi saada myös taiteilija, joka on toiminut pitkään ja ansiokkaasti lastenkulttuurin hyväksi. Molemmat palkinnonsaajat saivat 15 000 euroa. Lastenkulttuurin valtionpalkinnoilla haluttiin tänä vuonna nostaa esiin kirjailijoiden merkitys lasten ja nuorten lukuharrastuksen edistäjänä.
Palkinnot myönnetään Veikkauksen tuotoista.
Palkintoperustelut:
Lapsenpäivä-palkinto
Tapiolan kuoro on Espoossa toimiva 8-19-vuotiasta lapsista ja nuorista koostuva kansallisesti ja kansainvälisesti esiintyvä kuoro. Kuorolle on ominaista lasten lahjakkuuden arvostaminen, luonnollinen äänenkäyttö ja ilmaisu sekä laulun, soiton ja liikunnan monipuolinen yhdistäminen. Kuoro on perustettu vuonna 1963. Kuorossa laulaa 70 lasta ja nuorta ja johtajana toimii musiikin maisteri Pasi Hyökki, joka on myös laulanut nuorena Tapiolan kuorossa. Toimintaa ylläpitää Tapiolan kuoron kannatusyhdistys ry.
Kuoro tekee yhteistyötä nykysäveltäjien kanssa ja levyttää aktiivisesti. Kuoron ansioita ovat myös yli 60 kansainvälistä kiertuetta, UNESCO:n esittävän taiteen palkinto vuonna 1996 sekä Kuorokerhot, jotka tuovat musiikkiharrastuksen osaksi espoolaisten oppilaiden koulupäivää 14 alakouluissa. Kuorokerho on perheille edullinen ja siihen pääsee lapsi mukaan ilman lähtötasovaatimuksia. Toiminta-ajatus on sama kuin kuorossa: lapset nähdään muusikkoina, jotka tekevät korkeatasoista taidetta sekä omaksi ilokseen että erilaisille yleisöille. Kuorokerhot ovat osa hallituksen kärkihanketta, jolla parannetaan taiteen ja kulttuurin saatavuutta lapsille ja nuorille.
Sanaratas ry on Pohjois-Karjalassa sanataidekasvatusta järjestävä ja kehittävä toimija. Yhdistys järjestää sanataidetyöpajoja, -näyttelyitä. -koulutuksia ja -leirejä maakunnassa sekä Joensuun seudunkansalaisopiston kanssa yhteistyössä sanataiteen perusopetusta lapsille ja nuorille kouluissa ja kirjastoissa. Toiminta alkoi vuonna 2005.
Yhdistys on luonut moninaisen ja laajan yhteistyöverkoston, jonka myötä sanataide yhdistynyt mm. museoiden, kirjastojen, kansalaisopistojen, kirjailijayhdistysten, Pelastakaa Lapset ry:n, 4H:n, lastenkulttuurikeskus Verson, sanataidekoulu Aapelin sekä vanhusten ja kehitysvammaisten hoitokotien toimintaan. Yhdistys vaalii suomen kielen rikkautta ja innostaa lapsia ja nuoria satujen ja tarinoiden maailmaan.
Lastenkulttuurin valtionpalkinto
Kirjailijat ja kuvittajat Aino Havukainen ja Sami Toivonen ovat vieneet lapset ja vähän vanhemmatkin lukijat Tatun ja Patun ihmeelliseen maailmaan. Outolan veljesten seikkailut ovat ehtymättömiä, ja kuvitus riemastuttaa. Sekä kerronta että kuvitus aiheuttavat oivaltamisen riemua. Riemua välittyy myös Tatu ja Patu -elokuvista ja näytelmistä. Lastenkirjoja tiiviisti yhdessä luovan, Sastamalassa asuvan taiteilijapariskunnan viimeisin teos on innovatiivinen satukirja, joka osallistaa niin pienen lukijansa kuin pienelle lukijalle lukijan.
Aino Havukaista ja Sami Toivosta voi pitää lastenkulttuurin moniosaajina. Heidän kättensä jälki näkyy oman tuotannon lisäksi muun muassa Risto Räppääjä -kirjojen kuvituksissa. Havukainen ja Toivonen ovat edistäneet myös suomalaista kulttuurivientiä: Tatu ja Patu -kirjasarjan oikeuksia on tähän mennessä myyty yli 20 maahan.
Nuortenkirjailija Kalle Veirto on julkaissut lähes 30 lasten- tai nuortenkirjaa. Hänen humoristiset, jännittävät ja myötäelävät kirjansa ja kirjasarjansa ovat rohkaisseet varsinkin poikia lukemaan. Hänen kirjoistaan löytyy jalkapalloa, salibandyä ja salapoliisiharrastusta.
Lahtelaisen Kalle Veirron kirjojen tyylilajin on sanottu olevan kovaksi keitettyä naivismia, jossa on tennissukka-anarkistista asennetta. Veirron kielellisesti leikkivissä kirjoissa seikkaillaan vaikkapa kesässä, konsoleissa, isän ja pojan suhteessa, suvaitsevaisuudessa ja vääjäämättömissä yhteenotoissa.
Lisätietoja:
Lapsenpäivä -palkinto: neuvotteleva virkamies Iina Berden, OKM, p. 02953 30069
Lastenkulttuurin valtionpalkinto: erityisasiantuntija Ulla Lassila, Taike, p. 02953 30860
Seuraa twitterissä #valtionpalkinnot #lastenkulttuuri