Valtakunnallisilla vähemmistökielillä julkaistaville sanomalehdille ja niitä vastaaville sähköisille julkaisuille myönnettävän avustuksen tarkoituksena on edistää sananvapautta sekä tiedonvälityksen monipuolisuutta ja moniarvoisuutta. (Valtioneuvoston asetus sanomalehdistön tuesta 389/2008).
Avustusta voidaan myöntää:
- sanomalehden tai verkkojulkaisun tukemiseen, jota julkaistaan ruotsin, saamen, karjalan tai romanin kielellä tai viittomakielellä. Lisäksi avustusta voidaan myöntää ruotsinkielisten uutispalvelujen tuottamiseen sekä saamen- ja karjalankielisen aineiston tuottamiseen ja julkaisemiseen suomen tai ruotsin kielellä julkaistavan lehden yhteydessä.
- sanomalehden tai verkkojulkaisun julkaisukustannusten alentamiseksi. Hyväksyttävinä kustannuksina pidetään toimitus-, painatus-, markkinointi-, hallinto- ja jakelukustannuksia. Edellytyksenä on lisäksi sanomalehden osalta, että sen keskimääräinen levikki on korkeintaan 15 000 kappaletta.
- ruotsinkielisen uutispalvelun sekä suomen ja ruotsin kielellä julkaistavan lehden yhteydessä julkaistavan saamen- ja karjalankielisen aineiston tuottamiskustannusten alentamiseksi. Hyväksyttävinä kustannuksina pidetään toimitus-, markkinointi-, hallinto- ja muita vastaavia tuottamiskustannuksia.
Avustuksiin sovelletaan valtionavustuslakia (688/2001).
Tuen enimmäismäärä
Jos avustusta saava sanomalehti, verkkojulkaisu tai uutispalvelu saa myös muuta valtionavustusta tai julkista tukea, avustusten yhteismäärä ei saa olla enemmän kuin 40 % edellä mainituista hyväksyttävistä kustannuksista.
Ilman korvausta säännöllisesti irtokappaleina jaettavien sanomalehtien määrä suhteessa avustettavan julkaisun tilattavien kappaleiden määrään ei saa olla enempää kuin 30 %.
Avustuksen myöntää valtioneuvosto opetus- ja kulttuuriministeriön esittelystä. Ennen päätöksen tekemistä opetus- ja kulttuuriministeriö kuulee asiassa suomenruotsalaisia kansankäräjiä ja saamelaiskäräjiä.