Hyppää sisältöön

Uusi Frame-säätiö perustettiin

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 15.12.2011 8.15
Tiedote -

Visuaalisten taiteiden vientiä ja kansainvälistymistä edistävän Frame-säätiön säädekirja allekirjoitettiin tänään Helsingissä. Säätiön perustajia ovat Espoon, Helsingin, Lahden, Oulun, Tampereen, Turun ja Vantaan kaupungit, Suomen Taideakatemia, Suomen Taideyhdistys, Suomen Taiteilijaseura ja Stiftelsen pro Artibus.

- Kansainvälisen liikkuvuuden vaatimukset ovat kasvaneet olennaisesti vuodesta 1992, jolloin Näyttelyvaihtokeskus perustettiin. Suomalaisen taiteilijakunnan määrä ja koulutusaste ovat kohonneet. Kansainväliset kuvataidemarkkinat ovat laajentuneet. Uuden säätiön pohja on nyt hyvin laaja. Se antaa mielestäni hyvät mahdollisuudet vastata tulevaisuuden haasteisiin entistä paremmin, opetus- ja kulttuuriministeriön valtiosihteeri Jarmo Lindén totesi Frame-säätiön säädekirjan allekirjoitustilaisuudessa.

Uusi Frame-säätiö aloittaa toimintansa heti vuoden 2012 alkupuolella, kun säätiön rekisteriönti on saatu suoritettua. Opetus- ja kulttuuriministeriö tulee nimittämään uuden säätiön hallituksen. Hallituksen jäseniltä edellytetään hyvää perehtyneisyyttä säätiön toimialaan. Frame-säätiön yhteiskunnallisen vaikuttamisen vahvistamiseksi perustajat valitsevat 13 jäsenisen valtuuskunnan. OKM osoittaa uuden Frame-säätiön perustamista varten säätiölain edellyttämän 25 000 euron suuruisen vähimmäispääoman. Patentti- ja rekisterihallitus vahvistaa säätiön säännöt.

Nyt perustettu uusi Frame-säätiö ottaa hoitoonsa kuluvan vuoden loppuun asti toimivan Näyttelyvaihtokeskus Framen tehtävät. Näyttelyvaihtokeskus Frame on toiminut Suomen Taideakatemian säätiön yksikkönä.

Uuden Frame-säätiön toimiala kattaa aluksi toimintansa lopettavan Näyttelyvaihtokeskus Framen toiminnat. Uuden Frame-säätiön tehtäväalaa voidaan tarvittaessa laajentaa kattamaan laajemmin visuaalisten taiteiden kansainvälistä yhteistyötä. Uusi Frame tulee toimimaan myös alan tiedotuskeskuksena.

------------------------------

Lisätietoja:
- valtiosihteeri Jarmo Lindén (OKM), puh. 040 517 3379
- johtaja Rauno Anttila (OKM), puh. 09 160 77470
- kulttuuriasiainneuvos Anna-Maija Marttinen (OKM), puh. 09 160 77488

Opetus- ja kulttuuriministeriö tilasi keväällä 2011 selvityksen visuaalisten taiteiden kansainvälisen yhteistyön ja viennin organisoinnista. Selvitys löytyy opetus- ja kulttuuriministeriön verkkosivuilta.
Visuaalisten taiteiden kansainvälisen yhteistyön ja viennin organisointia koskeva selvitys