Suomi liikkeelle -ohjelman kokeilu- ja innovaatioavustuksilla tuetaan kokeilu- ja innovaatiohankkeita, joiden tavoitteena on lisätä väestön liikkumista (fyysistä aktiivisuutta).
Avustuksella toteutettava, liikkumista lisäävä, kokeilu ja innovaatio:
- on uusi
- on monistettavissa ja laajennettavissa oleva
- kehittää ja lisää eri ikä- ja väestöryhmien liikkumisen tapoja ja määrää
- parantaa eri sidosryhmien välistä verkostoitumista sekä poikkihallinnollista ja -ammatillista yhteistyötä liikkumisen lisäämiseksi.
Kokeilu ja innovaatio voidaan toteuttaa erilaisissa toimintaympäristöissä. Se voi liittyä esimerkiksi kävelyyn ja pyöräilyyn, ulkoiluun, luonnon virkistyskäyttöön, omaehtoiseen tai organisoituun liikkumiseen, viestintään, työelämään tai ikääntyneiden ja perheiden arkeen.
Kokeilu- ja innovaatiohankkeelle on eduksi sen kohdistuminen väestöryhmiin, jotka liikkuvat erityisen vähän ja/tai jotka tarvitsevat erityistä tukea liikkumiseensa.
Hankkeelle on eduksi usean toimijatahon yhteistyö liikkumisen lisäämisessä. Hankkeessa voidaan tehdä yhteistyötä esimerkiksi liikunta- ja urheiluseurojen ja muiden paikallisten yhdistysten sekä yritysten kanssa.
Mitä tarkoitetaan kokeiluilla ja innovaatioilla?
Kokeilulla testataan pienimuotoisesti uudenlaista tapaa toimia. Päämääränä on ratkaista toiminnan haasteita. Kokeilulla pyritään saamaan aikaan tietoa muutosten toimivuudesta ennen niiden laajempaa käyttöönottoa.1
Innovaatio on uusi käyttöönotettu idea, joka tavoitteena on tuottaa lisäarvoa. Innovaatio voi olla esimerkiksi tuote- ja palveluinnovaatio, prosessi-innovaatio tai koko palvelujärjestelmää koskeva systeeminen innovaatio. Innovaatioiden avulla voidaan hakea uusia ratkaisuja monimutkaisiin yhteiskunnallisiin ongelmiin. Julkisen sektorin innovaatiotoiminnan erityispiirteitä ovat käyttäjälähtöisyys, avoimuus, verkostomaisuus ja sosiaaliset innovaatiot. Innovaatiot johtavat uusiin palveluihin ja toimintatapoihin.2
Kokeilun ja innovaation lähtökohtana tulee olla kohderyhmän arjen ja elämänpiirin ymmärtäminen. Kokeilun ja innovaation on tärkeää perustua tutkimustietoon tai muuhun näyttöön. Kokeilun ja innovaation kohderyhmä on hyvä ottaa mukaan toiminnan suunnitteluun.
Lisätietoja Suomi liikkeelle -ohjelman tavoitteista ja toimenpiteistä: www.okm.fi/suomiliikkeelle
1 Työterveyslaitos. https://www.ttl.fi/oppimateriaalit/kokeileva-kehittaminen-kohti-eettisempaa-toimintakulttuuria/1-miten-tunnistamme-kokeilun-tarpeen
2 Kuntaliitto. https://www.kuntaliitto.fi/laki/kunnan-toimielimet-ja-johtaminen/kunnan-johtaminen/kuntien-toiminnan-uudistaminen/innovointi