Hyppää sisältöön

Säveltaiteen valtionpalkinto Jukka Tiensuulle

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 21.11.2012 8.30
Tiedote -

Valtion säveltaidetoimikunta on myöntänyt vuoden 2012 säveltaiteen valtionpalkinnon säveltäjä Jukka Tiensuulle. Palkinto on suuruudeltaan 15 000 euroa, ja se luovutettiin Tiensuulle keskiviikkona Helsingissä. Säveltaiteen valtionpalkinnolla voidaan nostaa esiin viime vuosien merkittäviä saavutuksia tai kunnioittaa pitkäaikaista ja ansiokasta elämäntyötä.

Säveltaidetoimikunnan palkintoperustelut:

Jukka Tiensuu (s. 1948) on säveltäjä, cembalisti, pianisti, kapellimestari, improvisoija, organisaattori - monin tavoin tiennäyttäjä. Kansainvälisestikin tunnettu ja tunnustettu Tiensuu on säveltäjänä luonut omaperäisen, kuvia kumartamattoman sävelkielen, joka on yhtä kekseliäs ja yllättävä kuin tiukan kunnianhimoinenkin. Elektroniikka on usein mukana, ja tavaramerkiksi muodostunut avoin uteliaisuus yhdistyy teoksissa vankkaan musiikinhistorialliseen tuntemukseen.

Taiteellisen työnsä ohella Tiensuu on myös organisaattorina vaikuttanut monin tavoin suomalaiseen musiikkielämään. Tiensuu on Viitasaaren Musiikin aika -festivaalin perustaja ja pitkäaikainen taiteellinen johtaja, joka kaudellaan houkutteli festivaalille alan kovinta kärkeä John Cagesta Iannis Xenakikseen. Hän on ollut ratkaisevassa roolissa myös Helsinki Biennalen (nykyisen Musica Nova Helsingin) perustamisessa sekä sen ensimmäinen taiteellinen johtaja.

Lisätietoja:

hallintopalveluyksikön päällikkö Satu Angervo, Taiteen keskustoimikunta, puh. 0295 330 702