Bildningsöversikten 2025: En hög utbildningsnivå ger ekonomisk hållbarhet

Undervisnings- och kulturministeriets bildningsöversikt för 2025 visar att en hög utbildningsnivå spelar en allt viktigare roll när det gäller att säkerställa ekonomisk hållbarhet i takt med att befolkningsstrukturen förändras. I översikten framkommer också att unga fortfarande sätter stort värde på utbildning, att den akademiska friheten håller på att inskränkas globalt och att uppskattningen för lärare och vårdare har ökat. Bildningsöversikten publiceras årligen och ger en helhetsbild av ministeriets förvaltningsområde och utvecklingen inom det.
Befolkningsstrukturen förändras – starkare ekonomi genom humankapital
Finlands ekonomiska hållbarhet utmanas av en sjunkande nativitet och åldrande befolkning. Enligt översikten kan en förhöjd utbildningsnivå däremot kompensera för konsekvenserna av förändringar i befolkningsstrukturen. I översikten presenteras modeller som visar att ambitiösa investeringar i utbildning kan höja bruttonationalprodukten.
Unga tror fortfarande på utbildning, men förtroendet för utbildningssystemet vacklar
Finländare i åldern 15–29 år tror fortfarande starkt på utbildningens värde i arbetslivet. Attityderna har knappt förändrats på 15 år. Förtroendet för utbildningssystemet har försvagats under de senaste åren, även om det fortfarande ligger på en hög nivå internationellt sett.
Unga i Finland förväntar sig i lägre grad än unga i jämförbara länder att gå vidare till högre utbildning och expertyrken. Ungdomarnas förväntningar i fråga om utbildning hänger ofta ihop med föräldrarnas utbildningsnivå.
Uppskattningen av lärare och vårdare ökar
I översikten presenteras resultat av enkäter som mäter uppskattningen av olika yrken. Enligt enkäterna har uppskattningen av lärar- och vårdyrken stigit stadigt sedan 1990-talet. Till de mest uppskattade yrkena hör bland annat specialklasslärare, ämneslärare, sjukskötare och barnmorskor.
Den akademiska friheten inskränks i världen
Den akademiska friheten har under de senaste åren försvagats både i auktoritära stater och i liberala demokratier. Även om de nordiska länderna fortfarande hör till de ledande länderna när det gäller akademisk frihet, finns det tecken på en svag försämring också i Finland.
Den akademiska friheten verkar inte till alla delar ha samband med hur mycket man satsar på vetenskap och forskning, och tyngdpunkten för vetenskaplig forskning håller på att kraftigt förskjutas till länderna i Östasien.
Bildningsöversikten 2025 (på finska)
Bildningsöversikten sammanställer statistik- och forskningsdata om utbildning, forskning, kultur, idrott och ungdomsarbete. Översikten granskar utvecklingen inom undervisnings- och kulturministeriets förvaltningsområde i en historisk och internationell kontext och syftar till att ge en helhetsbild av läget och förändringarna inom bildningssektorn. Översikten för 2025 är den tredje i ordningen.
Mer information: konsultativ tjänsteman Aleksi Kalenius, tfn. 0295 330 291