Hyppää sisältöön

Reformen av bildningsförvaltningen går vidare – fem ämbetsverk sköter uppgifterna inom UKM:s förvaltningsområde från och med 2026

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 20.12.2023 12.01
Pressmeddelande

Verksamheten och strukturerna inom undervisnings- och kulturministeriets förvaltningsområde reformeras. I fortsättningen ska bildningsförvaltningen utöver ministeriet bestå av fem ämbetsverk. För att öka genomslagskraften ska också verksamhetssätten förenhetligas och samarbetet intensifieras. Beredningen av den reform som ingår i regeringsprogrammet fortsätter utifrån de riktlinjer som fastställdes av en ministergrupp den 19 december.

Undervisnings- och kulturministeriets förvaltningsområde omfattar för närvarande 11 ämbetsverk. I fortsättningen kommer bildningsförvaltningen utöver ministeriet att bestå av fem ämbetsverk, vars namn kommer att fastställas senare:

  • En helhet som ansvarar för fostran, utbildning och språk: Utbildningsstyrelsen och dess fristående enheter (Nationella centret för utbildningsutvärdering, Studentexamensnämnden och Servicecentret för kontinuerligt lärande och sysselsättning) samt Institutet för de inhemska språken. 
  • En helhet som ansvarar för kulturarvet: Museiverket och förvaltningsnämnden för Sveaborg. Finlands nationalmuseets administrativa ställning som en del av Museiverket förblir oförändrad. Det nya ämbetsverket ska vara en fastighetsinnehavarmyndighet. För närvarande förhandlar man om möjligheten att återställa ställningen som fastighetsinnehavarmyndighet till Museiverket. Förvaltningsnämnden för Sveaborg är redan nu en fastighetsinnehavarmyndighet.
  • En helhet som ansvarar för biblioteks- och arkivverksamheten: Riksarkivet, Tillgänglighetsbiblioteket Celia och Depåbiblioteket.
  • Ansvaret för att främja vetenskapen tillhör även i fortsättningen Finlands Akademi.
  • En helhet som ansvarar för att främja konsten och kulturen: Centret för konstfrämjande och Nationella audiovisuella institutet.

Besvärsnämnden för studiestöd placeras i anslutning till besvärsnämnden för social trygghet.

På grund av reformen kommer det inte att ske några ändringar i de nuvarande myndigheternas tjänster eller verksamhet inom den närmaste framtiden. De nya ämbetsverken inleder sin verksamhet den 1 januari 2026. Information om eventuella ändringar ges i takt med att den praktiska beredningen framskrider under de kommande åren. 

En starkare och effektivare bildningsförvaltning

Reformen av bildningsförvaltningen genomförs genom att förtäta ämbetsverksstrukturen, stärka kunskapsunderlaget och centralisera och förenhetliga informationsförvaltningens system och digitala tjänster. Dessutom förenhetligas verksamhetssätten och förnyas arbetsfördelningen i fråga om de gemensamma tjänsterna.

Genom reformen säkerställs att ämbetsverkens ansvarsområden och uppgifter är tydliga för kunderna och att tjänsterna är lätta att hitta. Vid ämbetsverksreformen inrättas alla fem ämbetsverk som nya ämbetsverk eller vid behov genom sammanslagning. Närmare beslut om lösningarna fattas i takt med att beredningen framskrider.

Reformen förutsätter ändringar också i lagstiftningen. Avsikten är att bereda en regeringsproposition om lagstiftningen för bildningsförvaltningen så att lagförslagen kan lämnas till riksdagen för avgörande under vårsessionen 2025.

Reformen av bildningsförvaltningen baserar sig på en tidigare beredning, där målet var att säkerställa kvaliteten och serviceförmågan i ministeriets och ämbetsverkens verksamhet under de kommande åren. Genomförandet av ändringarna har skrivits in i regeringsprogrammet för statsminister Petteri Orpos regering. Reformen av bildningsförvaltningen stöder också genomförandet av statens produktivitetsprogram, även om programmets åtgärder bereds separat från reformen.

Mer information: Anita Lehikoinen, kanslichef, tfn 0295 330 182