Hyppää sisältöön

Undervisningsminister Grahn-Laasonen föreslår tilläggsresurser för tillsyn av daghem

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 7.2.2019 12.19 | Publicerad på svenska 7.2.2019 kl. 15.19
Pressmeddelande

Undervisningsminister Sanni Grahn-Laasonen föreslår tilläggsresurser för tillsyn inom småbarnspedagogiken. Hon kommer att ta upp saken i regeringens tilläggsbudgetförhandlingar där det är meningen att man också avtalar om större anslag för övervakning inom äldrevården. Ministern fördömer de försummelser inom småbarnspedagogiken som kommit fram under de senaste dagarna.

Enligt Grahn-Laasonen finns ett klart behov av en effektivare tillsyn inom småbarnspedagogiken.

- Försummelser och verksamhet som äventyrar barnens säkerhet kan under inga omständigheter godkännas. Man bör handla särskilt ansvarsfull då det handlar om barn, säger Grahn-Laasonen

Blicken riktas också mot kommunerna, som ansvarar för anordnandet av småbarnspedagogik och som har en lagstadgad skyldighet till tillsyn av verksamheten. Kommunerna är enligt lagen skyldiga att granska de privata daghemmens utrymmen och verksamhetsförutsättningar innan man kan öppna dörrarna till verksamheten. Kommunen är även skyldig att ingripa i försummelser och vid behov avbryta daghemmets verksamhet i samarbete med regionförvaltingsverket.

- Den nya lagen om småbarnspedagogik, som trädde i kraft under hösten, skärpte tillsynen av daghem. I lagen finns inskrivet straff för förseelse som gäller småbarnspedagogisk verksamhet. Lagen förbättrar småbarnspedagogikens kvalitet, höjer personalens utbildningsnivå och prioriterar barnets bästa framom allt annat.

Förutom regionalförvaltningsverket fick även kommunerna befogenheter att med hot om vite kräva att bristerna åtgärdas eller att verksamhet som äventyrar klientsäkerheten eller annan lagstridig verksamhet avbryts.

Grahn-Laasonen säger att hon är särskilt bekymrad över de fall där det kommit fram att man inte alltid följer den dimensionering av personalen som finns inskriven i förordningen.

- Såväl kommuner som privata aktörer är skyldiga att följa lagen. Så självklart som det känns att säga det, är det ändå så att lagen måste följas. Det kan man inte slingra sig ur, säger ministern.

Enligt Grahn-Laasonen kan man genom tilläggsresurser som riktas till tillsynsmyndigheterna bl.a. öka tillsynsbesök och överraskningsgranskningar. Genom tilläggsfinansieringen kan myndigheterna också reagera på klagomål snabbare samt effektivera kommunernas förebyggande styrning och rådgivning.

Enligt Grahn-Laasonen bereder man redan vid ministeriet nästa skede av lagen om småbarnspedagogik. Som man lovat riksdagen håller ministeriet på att tillsätta en arbetsgrupp för att bereda frågor om stöd inom småbarnspedagogiken och utvecklandet av utbildningen.

Under denna regeringsperiod har man ökat antalet studieplatser för lärare inom småbarnspedagogik betydligt. Antalet ökade under början av regeringsperioden permanent med en tredjedel och regeringen fattade dessutom i samband med halvtidsöversynen beslut om en tilläggsfinansiering på 28 miljoner euro, med vilken man har finansierat utbildandet av tusen nya lärare inom småbarnspedagogik. Enligt Grahn-Laasonen kommer det här att innebära att bristen på personal i daghemmen snart lättar, men det finns fortfarande behov av att öka antalet studieplatser också under den kommande avtalsperioden.

- I Finland har vi trots allt en utmärkt småbarnspedagogik där hängivna, kompetenta yrkesmänniskor arbetar för barnens bästa varje dag. Småbarnspedagogiken utgör det finländska utbildningssystemets grund och stärker jämlikheten. Alla barn har enligt lagen rätt till en sund och trygg småbarnspedagogik som är utvecklande och som främjar lärande, säger ministern.
 

Upplysningar: undervisningsministerns specialmedarbetare Emmi Venäläinen, tfn 044 2811 234

Sanni Grahn-Laasonen Småbarnspedagogik