Uusi malli maahanmuuttajien koulutukseen
Muutoksia lakiin vapaasta sivistystyöstä
Hallitus on hyväksynyt esityksen vapaasta sivistystyöstä annetun lain muuttamisesta. Ehdotuksella luodaan uusi koulutusmalli maahanmuuttajien luku- ja kirjoitustaidon koulutukseen vapaan sivistystyön toimintana. Tavoitteena on monipuolistaa maahanmuuttajien luku- ja kirjoitustaidon opiskelumahdollisuuksia ja nopeuttaa heidän polkujaan koulutukseen ja työelämään.
Uuden koulutuksen keskeisenä sisältönä olisivat luku- ja kirjoitustaidon ja suomen tai ruotsin kielen opinnot sekä muut kotoutumisen edistämisestä annetun lain tavoitteiden mukaiset sisällöt. Opintoja voitaisiin yhdistää toiminnallisiin sisältöihin.
- Lainmuutos on osa työtämme maahanmuuttajien koulutuksen vahvistamiseksi, sanoo opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen.
- Maahanmuuttajien polut koulutukseen ja työelämään ovat meillä liian jäykkiä ja pitkiä. Esimerkiksi kotona lapsia hoitavat maahanmuuttajavanhemmat jäävät usein koulutuksen ulkopuolelle. Kansalaisopistot, kansanopistot, opintokeskukset ja kesäyliopistot ovat jo nyt merkittäviä maahanmuuttajien kouluttajia ja kotouttajia. Otamme tämän osaamisen ja koko maan kattavan verkoston nyt uuteen käyttöön, ministeri sanoo.
Koulutuksen kohderyhmää olisivat erityisesti joustavia tai osa-aikaisia koulutusmahdollisuuksia tarvitsevat maahanmuuttajat. Tarkoitus on, että se tavoittaisi ja palvelisi kohderyhmiä, jotka tällä hetkellä jäävät koulutuksen ulkopuolelle, esimerkiksi kotivanhemmille ja henkilöille, joiden tarpeita muu koulutustarjonta ei nykyisellään vastaa. Osa-aikainen koulutus soveltuisi myös työssä käyville. Koulutusmalli hyödyntää vapaan sivistystyön koulutuksen joustavuutta, monimuotoisuutta ja eri oppilaitosmuotojen ominaispiirteitä.
Opiskelijoilta ei perittäisi maksuja heidän kotoutumissuunnitelmaansa hyväksytystä opetuksesta, vaan valtio kustantaisi 100 prosentin osuudella opiskelijan kotoutumissuunnitelmaan hyväksytyn koulutuksen. Opetus- ja kulttuuriministeriö vahvistaisi vuosittain valtion talousarvion rajoissa opiskelijaviikkojen ja opetustuntien enimmäismäärät.
Esityksessä huomioidaan se, että maahanmuuttajien luku- ja kirjoitustaidon tehtävät siirtyvät opetus- ja kulttuuriministeriön toimialalle vuodesta 2018 lukien. Aikaisemmin ne ovat kuuluneet työ- ja elinkeinoministeriön toimialalle.
Lisäksi lakia muutettaisiin siten, että kansanopistolle, joka pääasiallisesti järjestää koulutusta vaikeasti vammaisille, voidaan myöntää suurempi valtionosuus. Enimmäismäärä nousisi 57 prosentista 80 prosenttiin. Opetus- ja kulttuuriministeriö myöntäisi tuen hakemusten perusteella.
Esitys liittyy valtion vuoden 2018 talousarvioesitykseen. Lain on tarkoitus astua voimaan 1. tammikuuta 2018.
– –
Hallituksen tavoitteena on, että maahanmuuttajien koulutukseen ja työelämään siirtymistä nopeutetaan. Uuden maahanmuuttajien koulutusmallin laatimisesta päätettiin hallituksen puolivälitarkastelussa huhtikuussa 2017.
Opetus- ja kulttuuriministeriön työryhmät ovat aiemmin laatineet yhteensä 99 toimenpidettä maahanmuuttajien koulutuspolkujen nopeuttamiseksi. Kotoutumiskoulutuksen ja muun koulutuksen raja-aitoja madalletaan, tavoitteena kielellisten ja ammatillisten taitojen kehittyminen samanaikaisesti. Vastuukorkeakoulut huolehtivat korkeakoulutettujen maahanmuuttajien ohjauksesta soveltuvien opintojen pariin. Aikuisten perusopetus on uudistettu, ja opettajien osaamista kehitetään.
Valtioneuvoston päätökset
Lisätietoja
- erityisavustaja Heikki Kuutti Uusitalo, p. 0295 3 30164
- hallitusneuvos Kirsti Kotaniemi, p. 0295 3 30408