Hyppää sisältöön

Kysyy Team Finland Knowledge -erityisasiantuntija Jaakko Skantsi Abu Dhabista
Miten nostetaan GCC-maat TKI-kumppanuuksien mielenkiintoiseksi alueeksi?

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 22.9.2021 13.57
Abu Dhabi alkusyksyllä. Kuva: Jaakko Skantsi
Abu Dhabi alkusyksyllä. Kuva: Jaakko Skantsi

Arabian niemimaan alueella on nousevia ja jo kukoistavia yliopistoja, niin julkisia kuin hyvin rahoitettuja yksityisiä. Alue on kuitenkin tutkimusyhteistyön kannalta ollut suomalaisille tutkijoille pääsääntöisesti vähemmän kiinnostava. TKI-panostusten määrä kasvanee jatkossakin ja tätä varten alueelta löytyy paljon paikallista TKI-kehitystä edistävää rahoitusta.

Arabian niemimaan alueella on nousevia ja jo kukoistavia yliopistoja, niin julkisia kuin hyvin rahoitettuja yksityisiä. Times Higher Education 2022 –rankingista löytyy GCC-maista (Arabiemiirikunnat, Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar, Saudi-Arabia) noin tupla määrä yliopistoja Suomeen verrattuna ja TOP 400:kin listoilta löytyy kahdeksan yliopistoa, Suomesta seitsemän. Katsomalla GCC-alueen korkeakoulu- ja tutkimuspuolta, alueelta löytyy helmiä, joiden toimintaa kannattaa ehdottomasti seurata.

Usein mainittu KAUST (King Abdullah University of Science and Technology) on nuorena yksityisenä tutkimusyliopistolla esimerkiksi Nature Index:llä instituuttien listauksella sijalla 113. Kyseessä olevasta tutkimuskorkeakoulusta valmistuu maistereita ja tohtoreita, joita voisi kiinnostaa myös Suomessa työskentelyn mahdollisuudet.

Kiertoliikkuvuuden myötä olisi mahdollista rakentaa myös tutkimusyhteistyötä alueen suuntaan. Muutamia tohtoreita on esimerkiksi KAUST:sta Suomeen tullutkin Postdoc- tehtäviin sähkö- ja tietotekniikan pariin. Suomalaisten yritysten tutkimus- ja kehittämistarpeiden osalta ei tätä potentiaalia ole täysimittaisesti huomioitu.

Talouden monipuolistamisen eteen ollaan alueella valmiita panostamaan merkittävästi. Vahvasti öljytalouteen perustuva kansantalous nähdään kaikissa alueen maissa keskipitkällä aikavälillä ongelmaksi. Niin Saudi-Arabia kuin Arabiemiirikunnat ovat varautuneet käyttämään talouden monipuolistamiseen merkittäviä investointeja ja resursseja jo tulevan vuosikymmenen aikana. Samalla halutaan kansalaisten koulutustasoa nostaa ja ohjata näitä hyvin koulutettuja kansalaisia kasvavissa määrin myös yksityiselle sektorille töihin. TKI-panostusten määrä kasvanee jatkossakin ja tätä varten alueelta löytyy paljon paikallista TKI-kehitystä edistävää rahoitusta.

Tietotalouskehityksen myötä myös ulkomaisista osaajista halutaan pitää kiinni – alueiden veto- ja pitovoimaa halutaan parantaa Talent Boostin tavoin mm. uusien viisumityyppien avulla. Alueen TKI-toimintaa tuetaan henkilökustannusten osalta jopa 50 %:lla. TKI-keskuksia onkin alueelle tulossa useammalta globaalilta yritykseltä. Henkilöstön osalta tuen saamiseksi esimerkiksi Abu Dhabissa vaaditaan työntekijöiden fyysistä muuttoa alueelle, emiraatti haluaakin profiloitua merkittävänä TKI-hubina.

Niin koulutuksen kehittämisen kuin TKI-panostusten kasvu pitäisi tunnistaa mahdollisuudeksi myös Suomen päässä. Halutaanko yhteistyömahdollisuuksia kartoittaa jo nyt tasavertaisen korkeakoulu- ja tutkimuspartnerin kanssa? Olisiko alueen vahvassa murroksessa mahdollisuuksia suomalaistoimijoiden merkitykselliseen, niin kaupalliseen kuin ei-kaupalliseenkin, yhteistyöhön? Tutkimusinfraan tehtävien investointien ja TKI-keskusten käynnistämiseen allokoitavien varojen myötä alue tullee kiinnostamaan globaalilla tasolla niin kansainvälisiä suuryrityksiä kuin niiden tutkimuskumppaneita.

Matalan kynnyksen ja riskin yhteistyö auttaa molemmin puolisen luottamuksen rakentamiseen – oli kyseessä sitten esimerkiksi henkilöstön tai opiskelijoiden liikkuvuusohjelmat tai tutkimusyhteistyön kartoittaminen. Pienten askelten myötä on helpompi punnita heittäytymistä laajempiin hankkeisiin ja samalla kasvavan verkoston kautta on helpompi ymmärtää alueen kehityssuuntia ja mahdollisuuksia TKI-toiminnassa.

Alueella koulutukseen liittyvät panostukset tarkoittavat mahdollisuuksia suomalaisille koulutuskentän toimijoille aina varhaiskasvatuksesta aikuiskoulutukseen. Saudi-Arabia julkaisi juuri laajan kansallisen kykyjen kehittämisohjelman (Human Capability Development Program), joka pitää sisällään 89 aloitetta ja 16 tavoitetta, muun muassa laadukkaan koulutuksen tasavertaista saavutettavuutta halutaan parantaa – niin naisille kuin miehille.

Kansainvälisten oppilaiden määrä (=ei-kansalaisia) jatkaa esimerkiksi Dubaissa kasvuaan ja alueen suurista KV-kouluketjuista valmistuu merkittävä määrä hyvän kielitaidon omaavia oppilaita, joista useita kiinnostaa opiskelumahdollisuudet myös alueen ulkopuolella. Talent Boost, Study in Finland ja korkeakoulujen yhteistyö Suomen maakuvatyön edistämiseksi on keskeistä – Suomesta tunnetaan lähinnä peruskoulu ja PISA. Korkeakoulutuksesta vastaava tietoa ei ole. Kumppanuudet mahdollistaisivat tunnistamaan alueelta valmistuvien ja jatko-opintoihin tähtäävien opiskelijoiden osalta ne, joilla olisi parhaat mahdollisuudet menestyä jatko-opinnoissa myös Suomessa.

Viimeisimmässä uutiskirjeessä mainitsin alueelle tyypillisestä vahvasta uskosta teknologiaan avaimena siirtyä nopeutetusti kohti tietoyhteiskuntaa. Team Finland Knowledge (TFK) uutiskirjeen voi tilata täältä. Kirjeestä löytyy tietoa myös alkavasta Dubai Expo 2020 -maailmannäyttelystä.
Alueella tapahtuu paljon ja hyviä yhteistyökumppaneita löytyy useammaltakin eri alalta. Pienin askelin, sopivia yhteistyötahoja kartoittaen ja liikkuvuutta lisäten on mahdollista kasvattaa tarvittavaa luottamusta ja rakentaa niitä tällä alueella niin tärkeitä verkostoja.

Jaakko Skantsi toimii team Finland Knowledge -verkoston korkeakoulutuksen ja tutkimuksen erityisasiantuntijana GCC-alueella, asemapaikkanaan Abu Dhabi.

Tämä kirjoitus on osa artikkelisarjaa, joka käsittelee korkeakoulutuksen ja tutkimuksen kansainvälisyyden edistämisen linjausten toimeenpanoa. Kirjoituksia seuraamalla tiedät mitä tapahtuu Team Finland Knowledge -verkostossa, miten linjausten toimeenpanoa seuraava ja kehittävä kv-foorumi toimii, sekä millaisia tapahtumia järjestetään.