Hyppää sisältöön

Käsityönä valmistettuun lasiin liittyvä tietotaito Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 6.12.2023 14.54
Tiedote
Lasipuhallus
Kuva: Ella Tommila / Suomen lasimuseo

Aineettoman kulttuuriperinnön hallitustenvälinen komitea on nimennyt käsityönä valmistettuun lasiin liittyvän tiedon, taidon ja tekniikan Unescon ihmiskunnan aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon. Suomessa aineettomaan kulttuuriperintöön liittyvistä asioista vastaa opetus- ja kulttuuriministeriö ja sopimuksen toimeenpanosta Museovirasto, joka myös koordinoi hakemusprosesseja.

Suomen ja viiden muun maanyhteinen hakemus Unescon ihmiskunnan aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon on hyväksytty hallitustenvälisen komitean istunnossa Botswanassa 6.12.2023. Ranskan johtamassa monikansallisessa hakemuksessa ovat Suomen lisäksi mukana Saksa, Espanja, Tšekki ja Unkari. Suomessa hakemusta tuki 17 lasialan toimijaa. Hakemuksen tekemistä koordinoi Suomen lasimuseo yhteistyössä Museoviraston kanssa. 

- Olen iloinen Unescon tunnustuksesta arvokkaalle perinteelle ja koko ammattikunnalle. Suomalainen lasidesign on jo hyvin tunnettua, ja Unescon tunnustus tukee ennestään niin perinteentaitajien kuin suomalaisen lasin arvostusta maailmalla, sanoo tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multala.

Yhteiseurooppalaisella hakemuksella haluttiin turvata harvinaisen ammattikunnan elinvoimaisuus ja vahvistaa edelleen kansainvälistä yhteistyötä. Tavoitteena on myös lisätä kuluttajien arvostusta käsityönä valmistettua lasia kohtaan. Lasin työstäminen on käsityötä ja elävää aineetonta kulttuuriperintöä, mutta syntyvät lasiesineet ovat myös aineellista perintöä ja muotoilua. 

Jo 20 vuotta Unescon aineettoman kulttuuriperinnön sopimusta

Tänä vuonna on juhlittu elävän perinnön teemavuotta, sillä Unescon yleissopimus aineettoman kulttuuriperinnön suojelemisesta täyttää 20 vuotta. Suomi on ollut sopimuksen jäsenmaa kymmenen vuotta.  

Ihmiskunnan aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon on Suomesta aiemmin nimetty saunaperinne, kaustislainen viulunsoitto sekä monikansallinen pohjoismainen limisaumaveneperinne. Suomessa sopimuksen toimeenpanosta vastaa Museovirasto. Opetus- ja kulttuuriministeriö vastaa sopimuksen toteuttamisesta ja seurannasta Unescolle.

Aineetonta kulttuuriperintöä luetteloidaan osana sopimusta sekä kansallisesti että kansainvälisesti. Unesco ylläpitää kahta aineettoman kulttuuriperinnön luetteloa sekä parhaiden käytäntöjen rekisteriä. Luetteloista löytyy ennen meneillään olevaa Unescon hallitustenvälisen komitean kokousta yhteensä 676 kohdetta 140 maasta. Tänä vuonna käsittelyssä on yhteensä 55 hakemusta.

Lisätiedot