Hyppää sisältöön

Jorma Elolle tanssin valtionpalkinto

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 5.12.2012 9.00
Tiedote -

Tanssin valtionpalkinnon on saanut koreografi Jorma Elo. Valtiosihteeri Jarmo Lindén luovutti 15 000 euron tunnustuksen Elolle keskiviikkona Helsingissä. Taiteen valtionpalkinnot ovat tunnustuksia kolmen viime vuoden aikana tehdystä ansiokkaasta taiteellisesta työstä tai pitkäaikaisesta ja merkityksellisestä taiteellisesta toiminnasta.

Valtion tanssitaidetoimikunnan palkintoperustelut:

Muutamassa vuodessa suomalaisesta Jorma Elosta on tullut yksi käytetyimmistä koreografeista Yhdysvalloissa ja Euroopassa.

Ennen koreografiksi ryhtymistään Jorma Elo teki pitkän ja menestyksekkään uran tanssijana. Elo opiskeli Suomen kansallisoopperan balettikoulussa ja Kirov -balettikoulussa Pietarissa. Hän aloitti vuonna 1978 tanssijana Suomen kansallisbaletissa, josta siirtyi Cullberg-balettiin. Tanssijanura jatkui vuonna 1990 Nederlands Dance Theatre'ssa aina vuoteen 2004 saakka.

Koreografian parissa työskentelyn Elo oli aloittanut 2000 -luvun alkupuolella. Vuonna 2005 nimitys Bostonin baletin koreografiksi sai New York Timesin Anna Kisselgoffin antamaan hänelle tittelin "talent to follow". Hän onkin tehnyt lukuisia töitä ympäri maailmaa, mm. York City Ballet'lle, American Ballet Theatre'lle, Tanskan kuninkaalliselle baletille, Wienin Valtionoopperan baletille ja Suomen kansallisbaletille. Hän sai myös kunnian olla ensimmäinen suomalainen koreografi, jota pyydettiin tekemään oma teos Bolshoi-balettiin, Bolshoin tanssijoiden esitettäväksi.

Elon koreografia pohjaa suoraan klassiseen balettiin, mutta on silti uutta, tuoretta ja vaativaa. Työskentely tarjoaa haastetta aivoille ja teknisille taidoille, mutta ei tunnu fyysisesti "vaaralliselta" tai tanssijan omaa tekniikkaa vastaan tekemiseltä. Hienoja haasteita ja onnistumiselämyksiä tarjoaa myös Elon käyttämä poikkeuksellisen kova liikenopeus.

Elon harjoituksissa on positiivinen tunnelma ja niissä nauretaan paljon taiteilijan avoimuudesta ja luonteesta johtuen. Hänet tunnetaan myös taitavana omien töidensä pukujen, valaistuksen ja videotehosteiden suunnittelijana.

Vuonna 2005 Helsingin kansainvälinen balettikilpailu palkitsi Elon koreografipalkinnolla ja hän on saanut myös Prince Charitable Trust -palkinnon sekä Choo-San Goh -koreografipalkinnon. Benois de la Danse -palkinnon Elo sai vuonna 2011 koreografioistaan Kesäyön unelma ja Slice to Sharp. Tätä kansainvälistä tanssin Oscarina tunnettua palkintoa tavoittelevat joka vuosi maailman parhaat tanssijat ja koreografit.

Lisätietoja: taidesihteeri Mari Karikoski, Taiteen keskustoimikunta, puh. 0295 3 30706