Sivistyksen suunta -kolumni
Hyvinvointi ja oppiminen kulkevat käsi kädessä toisiaan tukien

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 30.4.2025 10.39
Tyyppi:Kolumni

Viime vuosina perusopetuksen kehittämistä on hallinnut kaksi suurta kansallista haastetta, oppimistulosten lasku ja oppilaiden ja opiskelijoiden hyvinvoinnin heikkeneminen. Nämä kaksi haastetta liittyvät vahvasti toisiinsa.

Hyvinvoivat oppilaat ja opiskelijat pystyvät keskittymään paremmin, käsittelemään oppimisen haasteita ja saavuttamaan parempia oppimistuloksia. Koulun ja kodin tarjoama tuki, fyysinen ja psyykkinen hyvinvointi sekä positiiviset sosiaaliset suhteet ovat keskeisiä tekijöitä tässä yhteydessä. 

Viimeisimmän kouluterveyskyselyn mukaan suuri osa lapsista ja nuorista on tyytyväisiä elämäänsä. Vaikka suurin osa suomalaisista lapsista ja nuorista voi paremmin kuin koskaan, monet kokevat haasteita jollakin hyvinvoinnin alueella. Elämäänsä tyytyväisten lasten ja nuorten osuudet ovat valitettavasti kyselyissä pienentyneet.  Kiusaamisen ja häirinnän kokemukset ja ahdistus ovat lisääntyneet ja erityisesti yksinäisyys, niin lasten kuin aikuistenkin, on yleistynyt yhteiskunnassamme. 

Oikeus käydä koulua kuuluu jokaiselle lapselle ja nuorelle. Opetukseen osallistuvalla on oikeus turvalliseen opiskeluympäristöön. Kenenkään ei pidä joutua kokemaan oloaan turvattomaksi koulussa. Kiusaamisen, väkivallan ja häirinnän ehkäisemiseksi on tärkeää varmistaa, että kouluissa on riittävät voimavarat huomata häiriökäyttäytyminen ajoissa. Tutkimusten mukaan on erityisen tärkeää vahvistaa oppilaiden luottamusta siihen, että koulun aikuisilla on tahtoa ja keinoja puuttua kiusaamiseen. Myös oppilaalla on velvollisuus käyttäytyä muita kiusaamatta ja syrjimättä.

Kansalliset ja kansainväliset arvioinnit ovat osoittaneet, että perustaitojen taso matematiikassa lukutaidossa on laskenut ja lukuharrastus vähentynyt merkittävästi. Arvioinnit kertovat kuitenkin myös, että hyvinvointia tukeva, myönteinen toimintakulttuuri, kouluun kiinnittymisen ja läsnäolon tukeminen ovat keskeisiä tekijöitä myös hyvien oppimistulosten vahvistamisessa. Oppiminen rakentuu aina edellä opitun päälle. Siksi onkin varmistettava, että jokaisella oppilaalla on mahdollisuus kerryttää oppimista kasautuvasti. Oppia uutta ja innostua uuden oppimisesta. Oppimisen edellytysten varmistamiseksi onkin syytä tarkastella perusopetuksen tavoitteisiin, järjestämiseen, pedagogiikkaan ja ohjaukseen liittyviä ratkaisuja.

Perusopetuksen oppimistulosten laskun syitä ja ratkaisuvaihtoehtoja pohditaan parhaillaan laajapohjaisessa asiantuntijatyöryhmässä ja sen kolmessa alajaostossa. Tavoitteena on löytää kohdennettuja ratkaisuja perusopetuksen kehittämiseksi, jotta peruskoulu voi jatkossakin turvata kaikille oppilaille riittävät perustaidot ja muut tarpeelliset tiedot ja taidot yhteiskuntaan osallistumiseksi. Työryhmä luovuttaa ehdotuksensa opetusministerille alkuvuodesta 2026. 

Lasten ja nuorten perustaitojen ja hyvinvoinnin vahvistaminen on laaja-alainen koko yhteiskunnan asia. 

Eeva-Riitta Pirhonen
Ylijohtaja

Sivistyksen suunta -kolumnisarjassa opetus- ja kulttuuriministeriön johto ja asiantuntijat käsittelevät valmistelussa olevia asioita ja niiden taustoja.

Koulutus Yleissivistävä koulutus