Hyppää sisältöön

Förslag om ändringar i högskolestuderandes studielånsavdrag

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 2.11.2012 8.00
Pressmeddelande -

En arbetsgrupp vid undervisnings- och kulturministeriet föreslår att man ersätter systemet med studielånsavdrag med en mera begriplig studielånskompensation som skall uppmuntra till effektivt avläggande av examen och trygga återbetalningen av lånet. Förslaget överräcktes till statssekreterare Jarmo Lindén på fredagen.

Studielånskompensationen skulle efter avläggandet av examen betalas direkt ur statens medel till banken som amortering på studielånet. Enligt förslaget minskar lånekompensationen skuldbördan hos en studerande som avlagt examen, vilket i sin tur förbättrar studielånets användbarhet och trygghet.

Jämfört med studielånsavdraget, som årligen tas i beaktande i beskattningen, skulle lånekompensationen verkställas direkt efter utexamineringen, förmånen skulle utbetalas till sitt fulla belopp på en gång och förmånen skulle inte vara bunden till lånets avkortanden eller beskattningsbara inkomster.

Lånekompensationen skall enligt förslaget vara större än studielånsavdraget. Lånekompensationens belopp skulle vara 40 procent av det lånekapital som överstiger 2 500 euro. Till exempel kunde en person som avlagt högskoleexamen inom utsatt tid få en lånekompensation på upp till 4 400 euro jämfört med nuvarande 3 300 euro i studielånsavdrag som görs i beskattningen.

För att påskynda studierna skulle tidsfristen för avläggande av examen vara strängare än tidsfristen som används vid beviljande av studielånsavdraget. Lägre och högre högskoleexamen bör avläggas på en tid som är högst ett läsår längre än måltiden för avläggande av examen. Enbart lägre eller en separat högre högskoleexamen samt yrkeshögskoleexamen bör avläggas på en tid som är högst en termin längre än examens omfattning.

På långsikt bedömer arbetsgruppen att lånekompensation statsekonomiskt sett är en förmånligare lösning än studielånsavdrag,

Utvärdering av studielånsavdraget . Undervisnings- och kulturministeriets arbetsgruppspromemorior och utredningar 2012:24 

Ytterligare information:
- konsultativa tjänstemannen Virpi Hiltunen, UKM, tfn 0295 3 30110
- regeringssekreteraren Piritta Väinölä, UKM, tfn 0295 3 30336