Esittävällä taiteella tarkoitetaan yleisölle suunnattua teatteri-, sirkus- ja tanssitaiteen, musiikin ja muuta tietyssä hetkessä tapahtuvaa elävää taiteellista esitystoimintaa. Esittävän taiteen toimintayksiköiden käyttökustannuksiin myönnettävän valtionosuuden tavoitteena on taiteellisista lähtökohdista edistää esittävän taiteen monimuotoisuutta ja kulttuurista moninaisuutta sekä esittävän taiteen palvelujen valtakunnallista ja alueellista saatavuutta ja saavutettavuutta eri väestöryhmille. Hakija voidaan hyväksyä valtionosuuden piiriin vain hakijan ylläpitäjän hakemuksen perusteella. Valtionosuuden piiriin hyväksyminen edellyttää, että hakija täyttää lain esittävän taiteen edistämisestä 4 §:ssä säädetyt edellytykset:
-
toimintayksikön toiminta on ammattimaista ja vakinaista ja se harjoittaa säännöllistä ja ympärivuotista esitystoimintaa.
-
toimintayksikön toimintaa johtava henkilö on päätoiminen ja hänellä on tehtävään soveltuva koulutus, riittävä perehtyneisyys tehtäväalaan ja käytännössä osoitettu johtamistaito. Kolmen vuoden määräajaksi hyväksyttävän toimintayksikön toimintaa johtavalla henkilöllä on soveltuva koulutus tai muuten hankittu pätevyys ja hän voi olla myös sivutoiminen, mikäli toimintayksiköllä on vähintään yksi muu päätoiminen työntekijä.
-
toimintayksikön taiteellista toimintaa johtaa henkilö, jolla on tehtävään soveltuva koulutus tai riittävä perehtyneisyys tehtäväalaan; taiteellista toimintaa voi johtaa myös sama henkilö kuin toimintayksikön toimintaa.
-
toimintayksiköllä on riittävä määrä muuta alan ammatillista henkilöstöä.
-
toimintayksikön ylläpitäjänä on kunta tai kuntayhtymä taikka sellainen yksityinen yhteisö tai säätiö, jonka sääntömääräisiin tehtäviin kuuluu esittävän taiteen esitystoiminnan harjoittaminen tai esittävän taiteen toimintayksikön ylläpitäminen.
-
toiminnalle on riittävät taloudelliset edellytykset.
-
toiminnan tarkoituksena ei ole taloudellisen voiton tavoitteleminen.
-
toimintayksiköllä on monivuotinen tavoitteita, toimintaa ja taloutta koskeva suunnitelma.
Ministeriö hyväksyy esittävän taiteen toimintayksikön valtionosuuden piiriin valtion talousarvion asettamissa rajoissa. Valtionosuuden edellytykset täyttäviä toimintayksiköitä voidaan siis hyväksyä valtionosuuden piiriin rajoitetusti. Myös valtionosuuteen oikeuttavien henkilötyövuosien määrä vahvistetaan valtion talousarvion asettamissa rajoissa eikä henkilötyövuosia voida välttämättä myöntää täysimääräisinä.
Esittävän taiteen toimintayksikkö voidaan hyväksyä valtionosuuteen oikeutetuksi toistaiseksi tai kolmen vuoden määräajaksi. Valtionosuusprosentti on pääsääntöisesti 37 %, mutta opetus- ja kulttuuriministeriö voi päättää, että valtionosuus myönnetään osaan toimijan valtionosuuden perusteena olevista henkilötyövuosista korotetun (60%) valtionosuusprosentin mukaisesti.
Valtionosuus voidaan myöntää korotettuna, jos huomattava osa toimintayksikön toiminnasta on alueellinen, kansallinen ja kansainvälinen kiertue- tai vierailutoiminta, lapsille, kielellisille vähemmistöille tai erityisryhmille kohdistuvaa esitystoimintaa. Lisäksi valtionosuus voidaan myöntää korotettuna, jos tähän on muu toimintayksikön toimintaan liittyvä erityinen kulttuuripoliittinen syy (hallituksen esityksessä erityisenä kulttuuripoliittisena syynä voidaan pitää muun muassa tanssi- ja sirkustaidetta sekä kuorotoimintaa niiden kustannus- ja tulorakenteesta johtuen).
Korotettua valtionosuutta hakevat toimintayksiköt täyttävät hakemuksessa korotuksen perusteena olevaa toimintaa koskevat kysymykset. Korotus koskee vain sellaisia toimintayksiköitä, jotka ovat toiminnassaan erityisesti profiloituneet kyseiseen toimintaan. Tarkkoja määrällisiä kriteerejä ei ole määritelty, mutta huomattavana osana ei pääsääntöisesti pidetä alle neljäsosan osuutta toimintayksikön koko toiminnasta.
Valtionosuuden piiriin pääsyä koskevaan hakemukseen tulee liittää kaikki vaadittavat liitteet sähköisessä muodossa. Vaadittavat liitteet ovat:
-
Yksityisen toimijan arvonlisäverollisuutta koskeva verottajan päätös (liite tarvitaan, mikäli toimija on hakeutunut osittain tai kokonaan valtionosuuskelpoisesta toiminnastaan arvonlisäverolliseksi)
-
Ylläpitäjän säännöt tai yhtiöjärjestys sekä selvitys omistuksesta ja hallinnosta. Kunnallisen toimijan osalta riittää johtosääntö tai vastaava.
-
Tilinpäätös, tase ja toimintakertomus (vuosi 2022)
-
Vuoden 2024 talousarvio ja toimintasuunnitelma
-
Toimintaa ja taloutta koskeva kolmivuotinen (2025-2027) tai kuusivuotinen (2025-2030) suunnitelma mukaan lukien perustelut korotetun valtionosuuden saamiseksi.
Suunnitelmassa tulisi tavoitteiden osalta kuvata muun muassa:
-
taiteellisen toiminnan lähtökohdat ja ohjelmistopolitiikka: mitä tavoitellaan, esim. kotimaiset/ulkomaiset klassikot, uudet kotimaiset tekstit/sävellykset/koreografiat, toiminnan monimuotoisuus (poikkitaiteellinen toiminta, yhteistyö), eri väestöryhmien huomiointi, valtakunnallinen/alueellinen saatavuus (ml. nykyisen kaltainen alueteatteritoiminta/kiertuetoiminta), toiminnan kansainvälisyys jne.
-
henkilöstöä koskevat tavoitteet (henkilöstörakenne; vakinaisen, tilapäisen, taiteellisen, teknisen, hallinnon osalta)
-
tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma
-
kiinteistön osalta mm. sen omistuspohja sekä mahdolliset tulevat peruskorjaushankkeet.
Kaikki edellä mainittu tulee ottaa huomioon taloutta koskevassa suunnitelmassa.
Esittävän taiteen valtionosuuslautakunta antaa opetus- ja kulttuuriministeriölle asiantuntijalausuntonsa hakemuksista koskien esittävän taiteen toimintayksikön hyväksymistä valtionosuuteen oikeutetuksi.
Hakulomakkeen täyttämisen lisäksi hakijoiden tulee täyttää vuotta 2023 koskeva kustannus- ja toimintatietokyselylomake, jonka opetushallitus lähettää kaikille valtionosuutta hakeneille keväällä 2024. Vuosittainen kyselyn täyttäminen on pakollinen osa valtionosuus- ja hakuprosessia valtionosuuden määräämiseksi, joka perustuu toteutuneisiin kustannuksiin.