Avustukset ovat harkinnanvaraisia. Hakemusten arviointi ja keskinäinen vertailu perustuvat kokonaisarviointiin, jossa otetaan huomioon seuraavat perusteet:
1. Hakukohtaiset myöntöperusteet
a) Toiminnan tulee olla vakiintunutta, tarkoituksenmukaista ja tavoitteellista
Vakiintuneella toiminnalla tarkoitetaan ympärivuotista ja säännöllistä jäsen-, yleisö- ja tiedotustoimintaa (tilaisuudet, jäsenlehdet, sähköinen tiedotus jne.).
Tarkoituksenmukaisuudella tarkoitetaan sitä, miten hakijan oman toiminnan tavoitteet kokonaisuutena vastaavat avustuksen tavoitteisiin ja hakijan kykyyn toimeenpanna näitä tavoitteita.
Tavoitteellisuudella tarkoitetaan sitä, miten toimintaa on suunniteltu ja millaisin toimenpitein tavoitteita toteutetaan sekä miten tavoitteiden toteutumista arvioidaan ja seurataan.
b) Toiminnan tulee olla valtakunnallista ja kansainvälistä
Toiminnan valtakunnallisuudella tarkoitetaan sen kansallista merkittävyyttä ja ainutlaatuisuutta sekä alueellista kattavuutta Suomessa. Hakemusten arvioinnissa otetaan huomioon se, onko hakijalla jäseniä ja toimijoita myös muualla Suomessa kuin yhteisön kotipaikkakunnalla ja tavoittaako toiminta muitakin kohderyhmiä kuin oman jäsenistönsä.
Kansainvälisyydellä tarkoitetaan toimintaa, jolla hakija edistää pohjoismaista yhteistyötä ja pohjoismaisia arvoja. Hakemusten arvioinnissa otetaan huomioon hakijan yhteistyötahot kotimaassa ja pohjoismaissa.
c) Toiminnan taloudelliset edellytykset
Hakemusten arvioinnissa otetaan huomioon hakijan taloudellinen kokonaistilanne. Hakijan talouden tulee olla tasapainoinen. Avustusta saava hakija ei voi olla konkurssissa tai laiminlyönyt oleellisesti veroja tai sosiaaliturvamaksuja, eikä toiminnan avainhenkilö ole syyllistynyt aiemmin rikokseen avustuksia haettaessa tai asetettu liiketoimintakieltoon.
Haettua avustusta arvioidaan suhteessa toimintavuoden toimintasuunnitelmaan. Hakijalle on eduksi, jos avustettavaa toimintaa tai hanketta rahoitetaan julkisen tuen ohella myös muulla rahoituksella.
Opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämä avustus voi kattaa (pääsääntöisesti) enintään 98 prosenttia avustettavan toiminnan tai hankkeen toteutuneista kokonaiskustannuksista. Avustusta ei saa siirtää eteenpäin toisen tahon käytettäväksi.
2. Yleiset perusteet
Opetus- ja kulttuuriministeriö pyrkii strategiansa mukaisesti vaikuttamaan siihen, että kaikkien kyvyt ja osaaminen vahvistuvat; että yhteiskuntaa uudistetaan luovalla, tutkivalla ja vastuullisella toiminnalla; ja että merkityksellisen elämän edellytykset turvataan yhdenvertaisesti. OKM:n strategia on luettavissa verkkosivuilta: https://minedu.fi/julkaisu?pubid=URN:ISBN:978-952-263-628-7
Hakemusten arvioinnissa ja vertailussa voidaan siten katsoa eduksi, jos toiminta tai hanke osaltaan edistää tasa-arvoa, yhdenvertaisuutta, osallisuutta, keskinäistä kunnioitusta ja kestävää kehitystä OKM:n strategian toimintalupauksen mukaisesti.
3. Valtionavustuslain mukaiset yleiset edellytykset
Opetus- ja kulttuuriministeriö voi myöntää avustusta vain, jos valtionavustuslain mukaiset avustuksen myöntämisen yleiset edellytykset täyttyvät. Ministeriö ottaa yleiset edellytykset huomioon myös avustuksen määrää harkittaessa.
Valtionavustuksen myöntämisen yleisiä edellytyksiä ovat (valtionavustuslain 7 § 1 mom):
- Tarkoitus, johon valtionavustusta haetaan, on yhteiskunnallisesti hyväksyttävä.
- Avustuksen myöntäminen on perusteltua valtionavustuksen käytölle asetettujen tavoitteiden kannalta.
- Avustuksen myöntäminen on tarpeellista, kun otetaan huomioon hakijan saama muu julkinen tuki sekä hankkeen tai toiminnan laatu ja laajuus.
- Valtionavustuksen myöntäminen vääristää vain vähän kilpailua ja markkinoiden toimintaa.
Jos avustus kohdistuu palkkakustannuksiin, voidaan avustus myöntää vain erityisen painavasta syystä jos avustuksen saaja on saanut rangaistuksen luvattoman ulkomaisen työvoiman käytöstä (valtionavustuslain 7 § 2 mom).
4. Esteitä avustuksen myöntämiselle
Jos hakija on saanut aiemmin avustuksia ministeriöltä, sen tulee huolehtia, että avustuspäätöksissä edellytetyt selvitykset avustusten käytöstä on tehty määräaikaan mennessä. Ministeriö hylkää hakemuksen, jos hakija on olennaisesti laiminlyönyt velvollisuuttaan antaa ministeriölle tietoja aiemmin myönnettyjen avustusten käytön valvontaa varten.
Hakemus hylätään, jos se paperisena laadittuna saapuu määräajan jälkeen.