Hyppää sisältöön

Digitaalisen kulttuuriperinnön saatavuuteen ja pitkäaikaissäilytykseen sekä yleisten kirjastojen palveluihin 3,3 miljoonaa euroa

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 12.12.2022 8.26
Uutinen

Tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen on myöntänyt digitaalisen kulttuuriperinnön tukemiseen, yleisten kirjastojen palveluihin sekä museoiden kulttuuriympäristötiedon kehittämiseen yhteensä 3 304 383 euroa.

Finna-palvelun tuottamiseen ja kehittämiseen myönnettiin Kansalliskirjastolle 590 000 euroa ja Tieteen tietotekniikan keskus CSC:lle Finna-palvelun tekniselle infrastruktuurille ja tukipalveluille 248 364 euroa. Kulttuuriperintö-PAS-palvelun ja PAS-ratkaisun tuottamiseen ja kehittämiseen myönnettiin Tieteen tietotekniikan keskus CSC:lle 800 000 euroa.

Finna-palvelu ja Kulttuuriperintö-PAS-palvelu ovat opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamia digitaalisen kulttuuriperinnön palveluita kulttuuriperintöorganisaatioille, jotka Kansalliskirjasto ja Tieteen tietotekniikan keskus CSC tuottavat. Finna-palvelu tuo arkistojen, kirjastojen ja museoiden digitaaliset aineistot laajasti saataville. Vuoden 2022 lopussa noin 440 organisaatiota tarjoaa aineistojaan Finnassa. Palvelusta haettava aineistomäärä on 17,5 miljoonaa, verkossa saatavilla olevan aineiston määrä on 2,8 miljoonaa ja verkkokäyntejä on arviolta 47 miljoonaa.

Kulttuuriperintö-PAS-palvelun tavoitteena on säilyttää digitaalisten aineistot autenttisena ja käytettävinä aineistojen koko elinkaaren ajan. Pitkäaikaissäilytyspalvelu mahdollistaa digitaalisten kulttuuriperintöaineistojen säilymisen tuleville sukupolville.

Avustus myös maailmanperintökohteiden 3D-digitointiin

Kansalliskirjastolle myönnettiin yleisten kirjastojen yhteisten palveluiden tuottamiseen ja kehittämiseen 890 000 euroa sekä Melinda-palveluiden tuottamiseen ja kehittämiseen yleisille kirjastoille 200 000 euroa. 

Museoiden kulttuuriympäristötiedon kehittämiseen myönnettiin 14 hakijalle yhteensä 403 000 euroa. Alueellisille vastuumuseoille kohdistetuilla avustuksilla tuettiin kulttuuriympäristötiedon yhteentoimivuutta sekä parannettiin museoiden valmiuksia osallistua YM:n parhaillaan toteuttamaan RYTJ-hankkeeseen. Lisäksi Museoviraston käyttöön myönnettiin 173 019 euroa maailmanperintökohteiden 3D-digitoinnin kehittämiseen.

Rahoituksella varmistetaan Museovirastossa ja Suomenlinnan hoitokunnassa jo tehtyjen 3D-mallinnusten datan säilyminen ja käytettävyys, tuotetaan Petäjäveden vanhan kirkon 3D-mallinnus sekä avataan hankkeen aikana toteutetut 3D-mallinnukset Finna-fi -palveluun.

Lisätietoja avustuksesta sekä myönnetyt avustukset

Lisätietoja: kulttuuriasiainneuvos Tapani Sainio, OKM, p. 02953 30336

Muualla verkossa