Kirkkolain muuttaminen (sähköiset kokoukset)
OKM069:00/2020 Säädösvalmistelu
Ministeriöt toteuttavat hallitusohjelmaa, valmistelevat lakeja ja muita säädöksiä sekä vievät eteenpäin uudistuksia erilaisissa hankkeissa, työryhmissä ja toimielimissä.
Kaikkien ministeriöiden hankkeet löydät valtioneuvoston verkkosivuilta
Esityksessä ehdotetaan, että kirkon viranomaisten toimielimet voisivat pitää kokouksensa myös sähköisenä kokouksena. Sähköisen kokouksen pitämisen edellytyksenä olisi läsnä olevien yhdenvertainen näkö- ja ääniyhteys. Sähköinen kokous voitaisiin pitää soveltuvalla tietojärjestelmällä tai videoneuvotteluyhteydellä.
Hankkeen eteneminen
Kirkolliskokouksen ehdotuksen saattaminen eduskunnan tutkittavaksi
19.11.2020 – 10.12.2020 Säädös
Kirkolliskokouksen ehdotus kirkkolain muuttamiseksi saapui opetus- ja kulttuuriministeriölle 19.11.2020. Ehdotus on tarkoitus saattaa kiireellisesti eduskunnan tutkittavaksi.
Asian käsittely eduskunnassa
11.12.2020 Säädös
Hallitus antoi säädösmuutosta koskevan ehdotuksensa eduskunnalle 10.12.2020. Hallituksen esityksen antamisesta ilmoitettiin eduskunnan täysistunnossa 11.12.2020. Asiasta 3.2.2021 pidetyn lähetekeskustelun jälkeen asia lähetettiin hallintovaliokuntaan, johon se saapui mietinnön antamista varten 12.2.2021. Hallintovaliokunta antoi mietintönsä 12.2.2021 (HaVM 1/2021 vp).
Lisätietoa
Hankkeen perustiedot Päättynyt
Hankenumero OKM069:00/2020
Asianumerot VN/25749/2020
Asettaja opetus- ja kulttuuriministeriö
Toimikausi/aikataulu –
Asettamispäivä 19.11.2020
Lainvalmistelu
HE laiksi kirkkolain muuttamisesta
- 1
Valmistelussa
Lisätty istuntokauden suunnitelmaan 10.12.2020 - 2
Arvioitu esittelyviikko
Arvioitu uusi esittelyviikko 50/2020 - 3
Meneillään oleva vaihe: Annettu eduskunnalle
10.12.2020HE 243/2020 Käsittelytiedot eduskunnassa - 4
Säädös hyväksytty
Covid-19/ Esityksessä ehdotetaan, että kirkon viranomaisten toimielimet voisivat pitää kokouksensa myös sähköisenä kokouksena. Sähköisen kokouksen pitämisen edellytyksenä olisi läsnä olevien yhdenvertainen näkö- ja ääniyhteys. Sähköinen kokous voitaisiin pitää soveltuvalla tietojärjestelmällä tai videoneuvotteluyhteydellä.
VastuuministeriTiede- ja kulttuuriministeri Saarikko
Yhteyshenkilö
Hanna Kiiskinen, Hallitusneuvos
puh. +358 295 330 086
[email protected]
Tavoitteet ja tuotokset
Esityksellä on tarkoitus mahdollistaa sähköisten kokousten järjestäminen kirkon toimielimissä.
Tiivistelmä
Esityksessä ehdotetaan, että kirkon viranomaisten toimielimet voisivat pitää kokouksensa myös sähköisenä kokouksena. Sähköisen kokouksen pitämisen edellytyksenä olisi läsnä olevien yhdenvertainen näkö- ja ääniyhteys. Sähköinen kokous voitaisiin pitää soveltuvalla tietojärjestelmällä tai videoneuvotteluyhteydellä.
Lähtökohdat
Hallituksen esityksessä kirkkolaiksi, HE 19/2019 vp, on ehdotettu kirkon viranomaisten toimielinten päätöksentapaa muutettavaksi siten, että toimielin voisi varsinaisen kokouksen lisäksi päättää asioista sähköisessä toimintaympäristössä tapahtuvassa kokouksessa, myöhemmin sähköinen kokous. Hallituksen esityksen käsittely eduskunnassa on kuitenkin keskeytetty ja eduskunta odottaa kirkolliskokoukselta uudelleen kirjoitettua kirkkolakiehdotusta, mikä viivästyttää säännösten voimaantuloa.
Sähköisistä kokouksista on kirkon hallinnossa saatu viime aikoina hyviä kokemuksia ja luottamushenkilöiden sekä viranhaltijoiden valmiudet kokoontua sähköisesti ovat kehittyneet. Sähköisiä kokouksia on järjestetty kirkon keskushallinnon toimielimissä, seurakunnissa ja seurakuntayhtymissä covid-19-viruspandemian aiheuttaman kevään poikkeusolojen aikana kirkkohallituksen kirkkolain (1054/1993) 25 luvun 14 §:n nojalla antaman määräyksen perusteella. Normaalioloissa ei vastaavaa määräystä voida antaa.
Lisätietoja
Esityksellä pyritään turvaamaan toimielinten jäsenten mahdollisuus osallistua päätöksentekoon myös meneillään olevan covid-19-viruspandemian aikana. Ehdotus sähköisten kokousten käyttöönotosta seurakunnan ja seurakuntayhtymän toimielimissä parantaa eri puolilla seurakuntaa tai seurakuntayhtymää asuvien kirkon jäsenten yhdenvertaista mahdollisuutta osallistua seurakunnalliseen päätöksentekoon. Esitys vaikuttaa vastaavasti niin hiippakunnissa kuin kirkon keskushallinnossakin. Kirkon luottamushenkilöiden näkökulmasta sähköisten kokousten käyttöönoton myönteisenä vaikutuksena voidaan pitää sitä, että osallistuminen kirkon luottamustehtävien hoitamiseen edellyttää aiempaa vähemmän matkustamista ja mahdollistaa ajankäytön tehostamisen. Se saattaa myös vähentää varajäsenten käytön tarvetta.
Esityksessä ehdotetulla toimielinten mahdollisuudella halutessaan pitää sähköisiä kokouksia voi olla jonkin verran myönteisiä ympäristövaikutuksia. Käytännössä esityksen ympäristövaikutuksiin vaikuttaa erityisesti se, kuinka paljon sähköisiä menetelmiä otetaan käyttöön. Sähköisesti jaettavat materiaalit vähentäisivät paperiasiakirjojen määrää. Sähköiset kokoukset myös pienentäisivät hiilidioksidipäästöjä jonkin verran, kun kokouksista aiheutuva matkustustarve vähenisi.
Kirkolliskokous päätti marraskuussa 2020 antaa esityksen kirkkolain muuttamisesta siten, että kirkon toimielinten kokoukset olisi mahdollista järjestää myös sähköisesti. Opetus- ja kulttuuriministeriö saattoi asian valtioneuvoston käsiteltäväksi 10.12.2020. Hallitus antoi asiaa koskevan esityksensä (HE 243/2020 vp) eduskunnalle. Esitys on parhaillaan eduskunnan käsiteltävänä.
Asettaminen ja organisointi
-
Hallituksen esitys eduskunnalle kirkkolain muuttamiseksi PDF
10.12.2020
Esityksessä ehdotetaan kiireellistä voimassa olevan kirkkolain muuttamista siten, että kirkon viranomaisten toimielimet voisivat pitää kokouksensa myös sähköisenä kokouksena. Sähköisen kokouksen pitämisen edellytyksenä olisi läsnä olevien yhdenvertainen näkö- ja ääniyhteys. Sähköinen kokous voitaisiin pitää soveltuvalla tietojärjestelmällä tai videoneuvotteluyhteydellä. Kirkon ja seurakuntien viranomaisten tulisi huolehtia siitä, etteivät salassa pidettävät tiedot ole ulkopuolisten saatavilla.
Ryhmittelemättömät
Henkilö
Rooli, Toimikausi
Kiiskinen, Hanna
Hallitusneuvos
opetus- ja kulttuuriministeriö
Rooli: Hankkeen yhteyshenkilö
19.11.2020 –