Koulutuksellisen tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämiseen haettavissa yli 66 miljoonaa

3.2.2023 12.15
OKM
Opetus- ja kulttuuriministeriö on avannut valtionavustushaun koulutuksellista tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta edistäviin toimenpiteisiin varhaiskasvatuksessa sekä esi- ja perusopetuksessa. Avustusta on haettavissa vuosille 2023-2024 yhteensä 66 miljoonaa euroa, josta noin 48,2 miljoonaa esi- ja perusopetukseen ja noin 17,9 miljoonaa varhaiskasvatukseen. Hakuaika päättyy 28.2.2023.

Työryhmän selvitys: Kolme toteuttamisvaihtoehtoa av-tuotantoon kohdistuvalle rahoitusvelvoitteelle

26.1.2023 9.35
LVM OKM
Selvitys Euroopan unionin AVMS-direktiivin mahdollistaman av-tuotantoon kohdistuvan rahoitusvelvoitteen eri toteuttamismalleista ja vaikutuksista on valmistunut. Työryhmä on tarkastellut AVMS-direktiivin mukaista mahdollisuutta velvoittaa audiovisuaalisten mediapalvelujen tarjoajat investoimaan suomalaisiin tuotantoihin.

Heli Jantunen, Martti Koskenniemi ja Merja Penttilä uusiksi tieteen akateemikoiksi

19.1.2023 17.20
OKM
Heli Jantunen, Martti Koskenniemi ja Merja Penttilä. (Kuvat: Kai Tirkkonen ja Studio Kari Likonen Oy.)
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on myöntänyt kolmelle ansioituneelle tieteenharjoittajalle tieteen akateemikon arvonimen. Uudet akateemikot ovat professori Heli Jantunen, emeritusprofessori Martti Koskenniemi ja tutkimusprofessori Merja Penttilä.

B1-kielen opetusta lisätään 7. luokalla

19.1.2023 13.56
OKM
B1-kielen (suomi/ruotsi) opetusta lisätään yhdellä vuosiviikkotunnilla perusopetuksen vuosiluokilla 7–9. Valtioneuvosto antoi torstaina 19.1. asiaa koskevat asetusmuutokset.

Lainsäädäntömuutosten vaikutuksia työpajatoimintaan selvitetty

16.1.2023 12.05
OKM
Työpajatyöryhmä on arvioinut työpajatoiminnan lainsäädännön uudistamisen tarvetta. Työpajatoimintaa on toteutettu monialaisena tukipalveluna kunnan, kuntayhtymien ja työhallinnon sosiaali-, työllisyys- ja koulutuspalveluille, siksi työpajatoimintaan vaikuttavat useat eri lait. Nuorisolain lisäksi työpajatoiminnan järjestämisestä ei kuitenkaan ole säädöstä.

Toisen asteen opiskelijoiden mielestä opinto-ohjaus toimii pääosin hyvin

16.1.2023 10.43
OKM
Fountain Park ja Jyväskylän yliopiston Koulutuksen tutkimuslaitos (KTL) ovat selvittäneet OKM:n toimeksiannosta lukiolaisten ja ammattiin opiskelevien oppivelvollisten näkemyksiä opinto-ohjauksen määrästä ja riittävyydestä. Ohjaus koetaan pääosin riittäväksi ja toimivaksi. Fountain Park selvitti lisäksi toisen asteen opiskelijoiden mielipiteitä opintojensa sujuvuudesta.

Hallituskauden keskeisiä muutoksia OKM:n toimialalla

30.1.2023 13.46

Kokosimme yhteenvetoon hallituskauden 2019–2023 keskeisiä uudistuksia opetus- ja kulttuuriministeriön toimialalla. Suurin osa hallituskauden tavoitteista on jo toteutettu tai ne ehditään toteuttaa hallituskauden aikana.

Kooste hallitusohjelman uudistuksista


Seuraa meitä

         

 

Etsitkö tietoa?

UKK: Venäjän hyökkäys Ukrainaan.

 

Tutustu myös

Ministeriö

Opetus- ja kulttuuriministeriö

Opetus- ja kulttuuriministeriö

Opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) vastaa osana valtioneuvostoa koulutus-, tiede-, kulttuuri-, liikunta- ja nuorisopolitiikasta.

Tutustu ministeriöön

Hallinnonalan virastot

Hallinnonalan virastot

Ministeriön hallinnonalan toimijoita ovat mm. Opetushallitus, Suomen Akatemia, arkistolaitos ja Taiteen edistämiskeskus

Tutustu hallinnonalaan

Ministerit

Li Andersson
Li Andersson
Opetusministeri
Petri Honkonen
Petri Honkonen
Tiede- ja kulttuuriministeri