Över 67 miljoner euro för främjande av utbildningsmässig jämlikhet och likabehandling inom småbarnspedagogiken, förskoleundervisningen och den grundläggande utbildningen
Undervisningsminister Li Andersson har beviljat drygt 67,5 miljoner euro för åtgärder som främjar utbildningsmässig jämlikhet och likabehandling inom småbarnspedagogiken, förskoleundervisningen och den grundläggande utbildningen. Understödet gäller åren 2023–2024. Statsunderstöd beviljades till 162 anordnare av småbarnspedagogik till ett belopp på sammanlagt drygt 18 miljoner euro. Till 204 anordnare av förskoleundervisning och grundläggande utbildning beviljades närmare 46 miljoner euro. I helheten ingår dessutom 3,5 miljoner euro för att förebygga gängbildning och brottslighet bland unga.
Syftet med understödet är att stärka likabehandlingen, jämlikheten, närservice- och närskoleprincipen samt en inkluderande verksamhetskultur.
Jämlikheten inom utbildningen stärks genom att rikta stöd till skolor och daghem i socioekonomiskt utsatta områden. Understödet är avsett för att stärka uppnåendet av högklassiga inlärningsresultat och välbefinnandet och minska barn- och undervisningsgruppernas storlek.
– Den regionala särutvecklingen och skillnaderna i kunskaper och välbefinnande mellan eleverna utmanar förverkligandet av jämlikhet inom utbildningen. Därför har denna regering delat ut historiskt mycket s.k. jämlikhetsunderstöd för att öka den utbildningsmässiga jämlikheten. Understödet kan användas till exempel för att minska undervisningsgrupperna och anställa lärare, så att det i daghem och skolor finns bättre möjligheter att stödja elevernas välbefinnande och lärande, säger undervisningsminister Li Andersson.
Inom programmet Utbildning för alla har man redan före det understöd som nu beviljas delat ut cirka 241 miljoner euro i behovsbaserad finansiering under 2020–2022. Behovsbaserad finansiering har konstaterats vara ett effektivt sätt att stödja skolor i utsatta områden och hjälpa deras elever att gå vidare till fortsatta studier och aktivt delta i samhället.
Statsunderstödet är avsett för lönekostnaderna för personalen inom småbarnspedagogiken och undervisningen. Inom förskoleundervisningen och den grundläggande utbildningen används understödet för att anställa lärare som kompanjonlärare, dela upp grupper eller lektioner och anställa assistenter.
Inom småbarnspedagogiken används understödet för anställning av lärare, socionomer och barnskötare inom småbarnspedagogik till barngrupper för att minska relationstalen samt för anställning av speciallärare och assistenter inom småbarnspedagogik för att tillgodose barnens behov av stöd.
Understöd för att förebygga gängbildning och brottslighet bland unga
Ansökningshelheten var uppdelad i två delar. Av specialunderstödet går 3,5 miljoner euro till att stärka och stödja åtgärder för att förebygga gängbildning och brottslighet bland unga. Understöd beviljades 42 anordnare av förskoleundervisning och grundläggande utbildning för att användas 2023–2024.
Statsunderstödet är avsett för utveckling och stärkande av samarbetet mellan skolor och ankarverksamheten eller polisen i syfte att främja säkerheten i skolan. Med understödet kan man dessutom stärka välbefinnande- och säkerhetskompetensen hos personalen inom undervisningsväsendet till exempel när det gäller att identifiera problem i ett tidigt stadium och att ta upp och ingripa i problem. Målet är att förebygga störande beteende hos barn och unga och samtidigt förebygga gängbildning och brottslighet.
- Vi behöver både förebyggande verksamhet och åtgärder för att hjälpa unga som uppvisar symptom genom att begå brott och utöva våld. Vi har goda erfarenheter av till exempel ankarverksamheten. Med rätta åtgärder kan vi hjälpa ungdomars etablering i samhället och förebygga gängbildning och våld, säger minister Andersson.
Beviljade understöd för att förbygga gängbildning och brottslighet
Mer information:
Understöd för småbarnspedagogik
- Mervi Eskelinen, undervisningsråd, tfn 0295 330160
- Aili Tervonen, sakkunnig, tfn 0295 330216
Understöd för förskoleundervisning och grundläggande utbildning
- Mika Puukko, undervisningsråd, tfn 0295 330032
- Erja Vitikka, undervisningsråd, tfn 0295 330 058