Hyppää sisältöön

Statssekreterare Rantala: Vi bör satsa på barn och unga som rör på sig för lite

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 7.12.2010 9.59
Pressmeddelande -

Enligt statssekreterare Marcus Rantala vid undervisnings- och kulturministeriet hör glädjen att få röra på sig till barns och ungas grundrättigheter. Såväl staten som kommunerna bör särskilt satsa på unga som rör på sig för lite, sade Rantala då han öppnade avslutningsseminariet i Helsingfors för utvecklingsprojektet Fysisk aktivering av barn och unga som inte får tillräckligt med motion.

– Jag är mycket glad över att undervisnings- och kulturministeriet under denna regeringsperiod årligen har kunnat öka anslagen för motion och hälsofrämjande motion bland barn och unga. Såvida riksdagen godkänner budgeten i sin nuvarande form har motion för barn och unga 5,1 miljoner euro och hälsofrämjande motion 3,5 miljoner euro till sitt förfogande under nästa år.

Rantala betonade också kommunernas roll när det gäller att satsa på barn och unga. Enligt Rantala borde kommunerna skräddarsy motionstjänster särskilt för unga som rör på sig för lite och som påverkas av t.ex. familjens låga inkomster eller av svaga fysiska förutsättningar. – En sådan investering lönar sig alldeles säkert, påminde Rantala.

– Skolan har en viktig roll som fostrare också i fråga om motion. Det är viktigt att skoldagen i sin helhet uppmuntrar till motion och att skolgårdarna aktiverar unga att röra på sig under rasterna. Betydelsen av motion i skolan har uppmärksammats också i förslaget om en reform av timfördelningen inom den grundläggande utbildningen. Att utveckla skolgårdarna till närliggande motionsplatser öppnar också en möjlighet till familjemotion. Ofta är det redan rådande praxis då man bygger nya skolor.

Rantala påminde om trygg vardagsmotion och om föräldrarnas roll i barns och ungas vardag. Trafikplaneringen borde enligt Rantala garantera barn och unga en möjlighet att ta sig till skolan på cykel eller till fots. – Också föräldrarna bär här ett stort ansvar: det är inte alltid nödvändigt att skjutsa barnet med bil från hemdörren till skolan, sade Rantala.

– I verksamhetsprogrammet som publiceras idag finns det gott om förslag till fortsatta åtgärder. Det är viktigt att såväl undervisnings- och kulturministeriet, social- och hälsovårdsministeriet, Kommunförbundet samt centralorganisationer inom idrotts- och motionsområdet tar till sig förslagen till fortsatt arbete och tar det på sig att föra dem vidare. Delegationen för hälsofrämjande motion kunde vara koordineringsansvarig för detta arbete.

-- -- --

Undervisnings- och kulturministeriet och social- och hälsovårdsministeriet har i samarbete och med gemensam finansiering gett Ung i Finland rf i uppdrag utvecklingsprojektet Fysisk aktivering av barn och unga som inte får tillräckligt med motion för åren 2009-2010. Meningen var att utreda nuläget och göra upp en plan om åtgärder för att minska bristen på motion. Resultaten av utredningen offentliggjordes 7 december i Helsingfors.

Ytterligare information: statssekreterare Marcus Rantala, tfn 09 160 77160