Ukraina erityisvieraana epävirallisessa Pohjoismais-baltialaisessa kulttuuriministerikokouksessa

Pohjoismaiset ja balttilaiset kulttuuriministerit kokoontuivat epävirallisesti tiistaina 6. toukokuuta 2025 Helsingissä keskustelemaan kulttuuriperinnön suojelusta kriisi- tai sotatilanteessa osana valmiustyötä ja resilienssiä. Kokouksen erityisvieraana oli Ukrainan kulttuuriministeri Mykola Tochytskyi.
Suomen ja Ahvenanmaan yhteisestä aloitteesta järjestetyn kokouksen emännöi tiede ja kulttuuriministeri Mari-Leena Talvitie ja siihen osallistui Ukrainan lisäksi kulttuurista vastaavat ministerit Tanskasta (Jakob Engel-Schmidt), Islannista (Logi Einarsson), Norjasta (Lubna Jaffery), Ruotsista (Parisa Liljestrand), Ahvenanmaalta (Annika Hambrudd), Färsaarilta (Eirikur í Jákupsstovu), Virosta (Heidy Purga), Latviasta (Agnese Lāce) ja Liettuasta (Šarūnas Birutis).
Kyseessä oli epävirallinen kokous, jossa ei tehty muodollisia päätöksiä. Tarkoituksena oli kuitenkin jatkaa keskustelua, jota aloitettiin viime vuonna Tukholmassa pidetyssä ministerikokouksessa ja saman aiheisessa konferenssia, ja siitä, miten voidaan edelleen vahvistaa Pohjoismaiden ja Baltian maiden sekä Ukrainan alueellista yhteistyötä resilienssin ja kulttuuriperinnön suojelun ja saatavuuden osalta.
Viime vuonna Pohjoismaiden ja Baltian maiden ministerit hyväksyivät yhteisen julkilausuman nimeltä ”Nordic-Baltic ministerial declaration on the role of culture and cultural heritage for democratic and resilient societies.” Julkilausumassa ministerit tuomitsevat Venäjän sotilaallisen hyökkäyksen Ukrainaan ja sen, miten Venäjä loukkaa Ukrainan suvereniteettia, tuhoten ja vahingoittaen Ukrainan kulttuuri-, historia- ja uskonnollisia kohteita sekä kulttuuriperintöä.
Pyöreän pöydän keskustelussa saatiin tietoa Ukrainan kriittisestä tilanteesta, jonka lisäksi keskityttiin siihen, mitä toimenpiteitä kukin maa priorisoi kulttuuriperinnön suojelemiseksi kriisin tai sodan aikana, sekä miten kulttuuriperinnön suojelu liittyy maanpuolustukseen.
- Alueellinen yhteistyö kulttuuriperinnön suojelussa vahvistaa kansalaisten luottamusta ja yhteiskunnan resilienssiä. Yhteistyö edistää yhteiskuntien demokratiaa ja avoimuutta, ja se sitoo asukkaita yhteen. Siksi varautumiseen liittyvää osaamista on tärkeää kehittää kulttuurialalla yli sektorien kansallisesti ja myös yhdessä lähimaiden kanssa.”, sanoo ministeri Talvitie.
Kokous liittyi Suomen ja Ahvenanmaan yhteiseen puheenjohtajuuteen Pohjoismaiden ministerineuvostossa vuonna 2025. Pohjoismaiset koulutuksesta, tieteestä sekä kulttuurista vastaavat ministerit kokoontuivat eri kokoonpanoissa 5.-6. toukokuuta 2025 Helsingissä.
Lisätietoja:
- kulttuuriasiainneuvos Mirva Mattila, puh. +358 295 330 269
- kulttuuriasiainneuvos Riitta Heinämaa, puh. +358 295 330 090
- Kuvia tilaisuudesta Flickrissä