Hyppää sisältöön

Fri tillgång till information om finländska forskningspublikationer snabbt och enkelt via Juuli

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 5.6.2013 12.00
Nyhet

I början av juni öppnades portalen Juuli, där referensdata för universitetens inhemska och utländska vetenskapliga publikationer sammanställs i ett och samma användargränssnitt. Användargränssnittet innehåller också blädder- och sökfunktioner till publikationerna.

Juuli innehåller information om samtliga vetenskapliga rapporter, och samlar för första gången in referensdata om dem i ett och samma användargränssnitt. Samma information finns i bl. a. databaserna Arto, Melinda, Fennica samt internationella referensdatabaser som WoS och Scopus, men där ingår också mycket annan vetenskaplig litteratur och omfattar inte samtliga vetenskapliga rapporter från finländska forskare.

Via Juuli kan den intresserade snabbt och smidigt ta del av forskningsresultat från våra universitet. Portalen erbjuder direkt tillgång till information om samtliga publikationer som publicerats vid de finländska universiteten, medan man annars är tvungen att gå in i varje enskilt universitets publikationsregister för att komma åt dessa uppgifter. I Juuli kan man också begränsa relevant information t.ex. enligt universitet, vetenskapsområde, publiceringsspråk, klassificerat publiceringsforum eller publikationstyp.

Juuli innehåller samma kvantitativa uppgifter som statistik- och rapporteringssystemet Vipunen, men ger dessutom tillgång till referensdata på publikationsnivå, och ofta också direkt tillgång till själva artikeln.

För planering och genomförande av användargränssnittet står Nationalbiblioteket.

Syftet med transparensen

- För undervisnings- och kulturministeriet, som finansierat projektet , är syftet att öka transparensen inom forskningen och publikationsverksamheten vid våra universitet. Transparensen hör framför allt starkt ihop med publikationernas allt viktigare roll i den nya finansieringsmodellen för universiteten, konstaterar undervisningsrådet Olli Poropudas.

- Med hjälp av finansieringsmodellen delas över 200 miljoner euro ut till universiteten på grundval av den vetenskapliga litteratur de publicerat och hur den klassificerats. Det är viktigt att uppgifterna om publikationerna är enhetliga och tillförlitliga. Det är också viktigt att universiteten och forskarna känner till grunderna för finansieringen, och vid behov kan kontrollera uppgifter som gäller dem själva.

Att uppgifter om den klassificering enskilda publikationer tilldelats enligt publiceringsforum i portalen har väckt debatt. Med synliggörandet av klassificeringen eftersträvar man att en allt större del av den forskning som bedrivs vid våra universitet ges ut på de publiceringsforum som ligger i topp.

Poropudas betonar att klassificeringen inte utgör en beskrivning av kvaliteten på enskilda publikationer, och således inte bör användas till exempel som kriterium för utdelning av finansiering inom universiteten. Även om klassificeringen av publiceringsforum fungerar för finansieringsmodellen på universitetsnivå, mäter den inte kvaliteten på enskilda publikationer.

Även forskare betonar transparensen

I februari-mars utreddes universitetspersonalens synpunkter på Juuli med hjälp av pilotprojekt och enkäter som ordnades av Tammerfors respektive Åbo universitet.

I svaren ansågs öppen tillgång till uppgifter om publikationerna utgöra ett ytterst viktigt mål, och därtill understöddes service på nationell nivå av Juulis slag varmt. Detta framgick av många kommentarer där man underströk vikten av transparens inom forskningen och av att kunna göra jämförelser mellan universiteten.

Därutöver ansåg man att en presentation av samtliga uppgifter i ett enhetligt format och enligt kvalitetsklassificering sporra forskare till att reflektera närmare över hur och var de publicerar sin forskning.

Utvecklingsbehov

Juuli öppnar upp för transparens, enhetlighet och tillförlitlighet beträffande information om vetenskaplig litteratur. Det finns emellertid mycket kvar att förbättra. För närvarande innehåller Juuli uppgifter om 32 000 publikationer från universiteten från 2011. Den information som under vårens lopp samlats in från universiteten om uppgifterna från 2012 kommer att läggas till i höst.

Målet är att uppgifterna ska uppdateras i realtid, men för att uppnå det krävs det avsevärda datatekniska förbättringar i fråga om universitetens publikationsregister och datainsamlingsprocesser. Dessa förbättringar kan dröja något.

Förutom uppgifter från universiteten kommer även information från yrkeshögskolorna att matas in i portalen. Samma möjlighet erbjuds också universitetssjukhusen och de statliga forskningsanstalterna.

Juuli innehåller inte ännu någon exakt identifikation av författarna till publikationerna. Personer med samma namn särskiljs inte från varandra i användargränssnittet, och namnet på en och samma författare kan ibland förekomma i olika varianter. En tillförlitlig identifikation av författarna skulle kräva upprättandet av ett nationellt forskarregister eller ibruktagandet av en forskarspecifik taggning på nationell nivå.

Länkar och mer information: